Różne światło w łazience w dzień i w nocy

Prajvi

Hej, chciał bym zrobić oświetlenie w łazience w następujący sposób
Od 05:00 do 00:00 po naciśnięciu przycisku zapali się główne swiatło w łazience.
Od 00:00 do 05:00 po naciśnięciu tego samego przycisku zapali się poboczne (cieplejsze i słabsze) swiatło.
Jakiś pomysły?
Pietras81
Been thanked: 1 time

Ja bym zaproponował skrypty plus ate ale jak nie będziesz miał neta to się nie zapali wiec lipa.
https://pietras-81.aqi.eco/
klimasstudio

Pietras81 wrote: Fri May 12, 2023 4:02 pm Ja bym zaproponował skrypty plus ate ale jak nie będziesz miał neta to się nie zapali wiec lipa.
Zawsze można lokalny serwer...
Więc chodź OSUPLUJE Ci dom :mrgreen:

Druk 3D - > https://klimastech.eu.org/druk-3d
radzik_r
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

Można też napisać soft z obsługą zegara
Basmar

Prajvi wrote: Fri May 12, 2023 3:42 pm Hej, chciał bym zrobić oświetlenie w łazience w następujący sposób
Od 05:00 do 00:00 po naciśnięciu przycisku zapali się główne swiatło w łazience.
Od 00:00 do 05:00 po naciśnięciu tego samego przycisku zapali się poboczne (cieplejsze i słabsze) swiatło.
Jakiś pomysły?
Ja widzę to tak:

Światło słabsze (powiedzmy taśma LED) zaświeca się zawsze, czy w dzień czy w nocy dla bezpieczeństwa.
Robimy skrypt na Supla Script i jeżeli jest po zachodzie słońca a przed wschodem słońca skrypt odpala mocniejsze (glówne) światło zaraz po zaświeceniu słabszego, opóźnienie mniej niż 1 sekunda albo wcale.

Po wyłączeniu światła słabszego skrypt wykrywa zmianę i tym samym wyłącza główne światło.
Oczywyście do wyłączania potrzebujemy drugi skrypt (Scenę)

Brzmi skomplikowanie ale jest to bajecznie proste.

Można też zamontować wyłącznik dwuklawiszowy (dotykowy) i tylko jeden zaprogramować do oświetlenia pomocniczego a drugi ustawić jako link bezpośredni do Sceny w Supla Scripts.

Dodatkowo gdyby nie było internetu wystarczy wprowadzić wieloklik i po na przykład 3 kliknięciach uruchamia się główne światło.
No i cały plan spalił na panewce :cry:
Zibi

Ja mam u siebie w ten sposób: bez żadnych timerow, skryptów itp
Włącznik włącza główne światło w łazience.
Czujnik ruchu + fotorezystor, kiedy idę do łazienki w nocy wykrywa ruch jeśli ciemno to LED załącza się na 15% mocy np na 2min i off. Jeśli włączę główne światło fotorezystor wykrywa jasność i LED się wyłącza.
Basmar

Zibi wrote: Mon May 15, 2023 4:09 pm Ja mam u siebie w ten sposób: bez żadnych timerow, skryptów itp
Czujnik ruchu + fotorezystor, kiedy idę do łazienki w nocy wykrywa ruch jeśli ciemno to LED załącza się na 15% mocy np na 2min i off. Jeśli włączę główne światło fotorezystor wykrywa jasność i LED się wyłącza.
Ehh te czujki ruchu....
Już lepiej czujnik obecności nie wyłączy się w trakcie posiedzenia.
Zibi

Basmar wrote: Mon May 15, 2023 5:49 pm
Zibi wrote: Mon May 15, 2023 4:09 pm Ja mam u siebie w ten sposób: bez żadnych timerow, skryptów itp
Ehh te czujki ruchu....
Już lepiej czujnik obecności nie wyłączy się w trakcie posiedzenia.
Ja sobie chwalę 2 lata chodzi bez zarzutu w nocy nie chodzę na posiedzenie :mrgreen:
Basmar

Jak będziesz w moim wieku to pora dnia nie ma znaczenia.

:-)
Duch__
Been thanked: 6 times

Ja u siebie na korytarz zastosowałem takie światło zapalane na czas 2 minut z centrali alarmowej na podstawie czujnika ruchu i zakresu godzin od 20:30 do 6:00. Pasek led naklejony na podstawkę czujnika dymu Satel TSD-1. Napięcie zasilania ograniczone do 7V przez mini przetwornicę DC-DC step down. W nocy nikogo nie budzi to światło, a i ze schodów nikt nie zleci, przyjemny półmrok.
IMG_20230515_204154.jpg
IMG_20230515_204128.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Return to “Pomoc”