Golokalizacja z SBW 02
-
Wiechu
Witam czy jest możliwość a jeśli tak to poproszę o podpowiedz konfiguracji SBW 02 tak oby przy dojeżdzie do bramy brama automatycznie się otwierała.
-
Basmar
Polecam kamerę ANPR, trochę droga zabawka ale działa rewelacyjnie.
Od strony domu proponuję pętlę indukcyjną.
Na poważnie....
Podpinamy Suplę pod Google Assistant, ładnie prosimy 100 metrów przed domem.
" Hey Google! Otwórz bramę!."
Jeżeli chcemy możemy również ustawić scenę na przykład, otwórz bramę, zaświeć światło, otwórz garaż, zaparz kawę i nazwac ją:
"Hey Google: uruchom... i nazwa sceny"
Pod warunkiem, że te urządzenia są spięte z Suplą.
Geolokalizacja jest niebezpieczna, ponieważ przy słabym odbiorze GNSS telefon lokalizuje się na podstawie BTS i nasza pozycja może być w Krakowie a jesteśmy w "Częstochowie"
jeżeli lokalne BTS są repeaterami a nie głównymi stacjami sieci komórkowych.
Od strony domu proponuję pętlę indukcyjną.
Na poważnie....
Podpinamy Suplę pod Google Assistant, ładnie prosimy 100 metrów przed domem.
" Hey Google! Otwórz bramę!."
Jeżeli chcemy możemy również ustawić scenę na przykład, otwórz bramę, zaświeć światło, otwórz garaż, zaparz kawę i nazwac ją:
"Hey Google: uruchom... i nazwa sceny"
Pod warunkiem, że te urządzenia są spięte z Suplą.
Geolokalizacja jest niebezpieczna, ponieważ przy słabym odbiorze GNSS telefon lokalizuje się na podstawie BTS i nasza pozycja może być w Krakowie a jesteśmy w "Częstochowie"
No i cały plan spalił na panewce 
-
Wiechu
wszystko pięknie ale jak podpiąć suple pod google asistant
-
Basmar
Pisz na priv, coś pomożemy w tym temacie.
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
przez MQTT. viewtopic.php?t=7844
YoMan
-
Gitman
Pytanie było o asystenta Google, nie o Home asistant.
Z tego co kojarzę trzeba najpierw zainstalować Google home i tam będziesz miał suple do wyboru.
-
Basmar
Zgadza się, trochę jest zabawy, żeby to wszystko pospinać.
Ale warto na 100%
Sciagamy aplikacje Home z Playstore
Wchodzimy w ustawienia i tam podpinany Suplę.
Następnie zezwalamy Google Assistant nas podsłuchiwać i na komente Hej Google przy zablokowanym telefonie egzekwować zapytania.
Proszę pamiętać, że nazewnictwo kanałów w Supla jest bardzo istotne, ponieważ Google Assistant lubi konkrety.
Ciekawe jest to, że nie ważne czy nazwiemy rolety-żaluzje Assistant rozpoznane obydwa słowa i stosuje do rolet.
Jeżeli mamy dwa garaże lub dwie bramy to nazywam jes pieszczotliwie.
Barama Duża, Bama Mała, Brama w Pracy itp
I wołamy
Hey Google otwórz Bramę w Domu.
Hey Google otwórz Małą Bramę
Hey Google zamknij Bramę w Pracy
Hey Google podaj stan Dużej Bramy.
Hey Google Wykonaj ( tu podajemy nazwę sceny z Supla)
W Google Home też możemy tworzyć sceny ale nie wszystko da się zrobić itp.
Polecam, 100%
Ale warto na 100%
Sciagamy aplikacje Home z Playstore
Wchodzimy w ustawienia i tam podpinany Suplę.
Następnie zezwalamy Google Assistant nas podsłuchiwać i na komente Hej Google przy zablokowanym telefonie egzekwować zapytania.
Proszę pamiętać, że nazewnictwo kanałów w Supla jest bardzo istotne, ponieważ Google Assistant lubi konkrety.
Ciekawe jest to, że nie ważne czy nazwiemy rolety-żaluzje Assistant rozpoznane obydwa słowa i stosuje do rolet.
Jeżeli mamy dwa garaże lub dwie bramy to nazywam jes pieszczotliwie.
Barama Duża, Bama Mała, Brama w Pracy itp
I wołamy
Hey Google otwórz Bramę w Domu.
Hey Google otwórz Małą Bramę
Hey Google zamknij Bramę w Pracy
Hey Google podaj stan Dużej Bramy.
Hey Google Wykonaj ( tu podajemy nazwę sceny z Supla)
W Google Home też możemy tworzyć sceny ale nie wszystko da się zrobić itp.
Polecam, 100%
-
Gitman
A ja z ok Google mam taki problem że reaguje na na komendy przy zablokowany telefonie tylko zamiast np.uruchomić bramę dostaje komunikat "ok ale najpierw odblokuj telefon i oczywiście nic się w tedy nie dzieje" czy da radę to ustawić tak żeby wykonywał działanie na zablokowany telefonie ? Jak nie to dla mnie jest to bez użyteczne ponieważ jak mam odblokować telefon i wypowiadać całą komendę to szybciej mi nacisnąć widget.
Znalazłem coś takiego i nie wiem czy da radę to przeskoczyć ?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Basmar
Wejdz w ustawienia Google Assistant tam jest opcja żeby działał nawet przy zablokowanym telefonie.
Uruchamianie funkcji Supla nie jest stricte uruchamianirm aplikacji, działa na wszystkich urządzeniach bez problemu bez względu, czy zablokowane czy nie.
Na Forum nie można plików wideo dodawać, chyba czas już na nową wersję, coś na kształt grup WhatsApp lub podobnych.
Nie chce robić nic za plecami Supla, bo już mi się lekko dostało, warto pomyśleć.
Poza tym są wiadomości priv i można wymienić się kontaktami wtedy video Call lub samo wysłanie instrukcji jest o wiele łatwiejsze.
Pozdr
Uruchamianie funkcji Supla nie jest stricte uruchamianirm aplikacji, działa na wszystkich urządzeniach bez problemu bez względu, czy zablokowane czy nie.
Na Forum nie można plików wideo dodawać, chyba czas już na nową wersję, coś na kształt grup WhatsApp lub podobnych.
Nie chce robić nic za plecami Supla, bo już mi się lekko dostało, warto pomyśleć.
Poza tym są wiadomości priv i można wymienić się kontaktami wtedy video Call lub samo wysłanie instrukcji jest o wiele łatwiejsze.
Pozdr
-
Gitman
Tylko że ja mam zaznaczoną tą opcję, jeśli to gdzie indziej to zrób screena znajdę
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.