Jak podłączyć do Hormann SupraMatic P3

pzygmunt
Been thanked: 59 times

lukpio3 wrote: Thu May 11, 2023 5:18 pm Czy na pewno, do sterownika ZAMEL do styków 21 oraz 24.
Patrząc na instrukcję to tak.
lukpio3 wrote: Thu May 11, 2023 5:18 pm Czy to bez różnicy?
Bez.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
lukpio3

Cześć,
Temat ogarnięty. Mam tylko jeden mały problem. Może pomożecie mi go rozwiązać. Wskazanie otwarcia dla automatu SupraMatic P3 mi jeszcze nie działa bo mam nie podłączony kontaktron i to jest spoko. Natomiast mam kłopot z czujnikiem otwarcia i zamknięcia w automacie ProMatic. Jak czujnik wskazuje bramkę otwartą to w momencie zamykania fajnie zmienia się w aplikacji ikonka na zamkniętą. Ale jak ją otworzę to ta zmiana z zamkniętej na otwartą pojawia się z opóźnieniem ok 2min. To jest normalne?
pzygmunt

Musisz sprawdzić najlepiej multimetrem co się dzieje na wejściach SBW.
lukpio3

A spójrz, znalazłem w ustawieniach taką opcję jak weryfikacja stanu bramy i ona jest ustawiona u mnie na pasywną. Myślisz że to może być od tego? Jeszcze nic nie przestawiałem bo boję się kombinować.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
pzygmunt

To nie to.
lukpio3

Wracając do tematu. Sprawdziłem jak mówiłeś. I tak, 24V pojawiają się gdy brama jest zamknięta ale nie na pinie zaznaczonym na żółto na rysunku, lecz na tym obok, po lewej. To raz. Z tym że jak brama jest otwarta to nie ma tam napięcia 0V tylko z 24V spada do 11V. Myślisz że powinienem przepiąć kabelek i będzie ok?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
pzygmunt

Możesz spróbować ale to raczej nic nie zmieni. Tam raczej powinieneś gubić zero. Nie pamiętam czy tam jest AC czy DC, ale jeśli rzeczywiście tam tylko jest spadek napięcia to możesz spróbować z przekaźnikiem samochodowym bo takie rozwiązania były stosowane z SBW-01 i poprawnie działało z Hormann-em.
lukpio3

Wiesz co, tam na tym pinie ewidentnie jest stałe 0 bo jak przyłożę czerwoną sondę do lewego pinu szarej kostki a czarną do prawego, przy zamkniętej bramie mam 24V. A jak dam odwrotnie sondy to mam -24V. Także tam jest 0V. Taka sama sytuacja przy otwartej. Jak czerwoną dam do lewego pinu a czarną do prawego mam 11V. Jak na odwrót to mi się robi -11. Więc nic się tam nie zmienia. A dysponujesz może gdzieś schematem jak taki przekaźnik podłączyć? I jaki konkretnie przekaźnik najlepiej kupić? :)
lukpio3

Zamówiłem taki przekaźnik: Relpol RM85 24V AC + podstawka. Myślisz że będzie ok?

I jeszcze zanim przekaźnik do mnie dojdzie, styki ma dokładnie tak jak na załączonym zdjęciu. Czy jesteś w stanie mi powiedzieć, czy mój opis podłączenia który przedstawiam poniżej, będzie ok:

- styk 14 w przekaźniku do złącza IN1 w module ZAMEL
- styk 11 w przekaźniku zwieram ze stykiem A2 w przekaźniku i podłączam do szarej kostki do pinu na którym mam 24V
- styk A1 w przekaźniku podłączam do szarej kostki do pinu na którym mam 0V

Poprawnie?
pzygmunt

Możesz tak podłączyć. Możesz też podłączyć tak:

A1 i A2 szara kostka
11 - A1 w SBW
14 - IN1 w SBW

Return to “ZAMEL SBW-02”