Wemos D1 mini, a krańcówki
-
PatrykGuziolek
Witam. Zastosowałem do bramy Wemosa D1 mini z przekaźnikiem (kanapka), jednym DS18b20 i dwiema krańcówkami (jedna na pełnym otwarciu, druga całkowite zamknięcie). Przekaźnik działa bez zarzutu, odczyt temperatury tez, problem pojawia się w momencie osiągnięcia punktu krańcowego na otwarciu bramy. Po dojechaniu do ogranicznika (założona krańcówka) wemos się zawiesza, nie działa żadna funkcja. Dopiero zamknięcie bramy z pilota przywraca go do życia. Tak samo nie zmienia się stan krańcówki w aplikacji w momencie otwierania bramy. Krańcówki podpiąłem pod RX i GND oraz TX i GND. Przedłużyłem przewody od nich, ale na sucho wszystko działało. Może kontaktrony uszkodziły się kiedy je przykrecilem do bramy wkrętami samowiercącymi? Ktos podpowie? Pozdrawiam
-
Patryk
Jedna uwaga.
Kontaktron NIE może być podłączony pod gpio1 ( TX ), gdyż po zaniku napięcia, moduł ( wemos ) nie "wystartuje".
https://randomnerdtutorials.com/esp8266 ... nce-gpios/
Kontaktron NIE może być podłączony pod gpio1 ( TX ), gdyż po zaniku napięcia, moduł ( wemos ) nie "wystartuje".
-
PatrykGuziolek
Miałem pod D5 i D7 i sytuacja identycznaPatryk wrote: Thu May 18, 2023 8:20 pm Jedna uwaga.
-
Basmar
SWB 02 - Zamel, nie kombinować proszę.

No i cały plan spalił na panewce 
-
Basmar
Na bramie bym nie eksperymentował tylko na modelu.
Frajda jest jak działa a potem uczymy się na gotowym system jak to zrobić inaczej. Powaznie
Temat krańcówek i wemosa zna dobrze YoMan.
Tam chodzi o filtrowanie szumów i trzeba w GG włączyć to na D5 iD6
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
PatrykGuziolek
Czyli przelutowac kontaktrony na D5 i D6?Basmar wrote: Thu May 18, 2023 8:46 pm IMG_20230509_182431.jpgNa bramie bym nie eksperymentował tylko na modelu.
Frajda jest jak działa a potem uczymy się na gotowym system jak to zrobić inaczej. Powaznie
![]()
![]()
Temat krańcówek i wemosa zna dobrze YoMan.
Tam chodzi o filtrowanie szumów i trzeba w GG włączyć to na D5 iD6
-
Basmar
Tak i uruchomić to w GG
Nie jestem pewien czy na pewno D5 i D6 ale coś koło tego możliwe że D4.
Wemosa raz w życiu na oczy widzialem
-
Basmar
Cieszę się niezmiernie, że mogłem pomóc.PatrykGuziolek wrote: Sun May 21, 2023 8:17 pmPomogło, przelutowane na D5 i D6 i śmiga.Basmar wrote: Thu May 18, 2023 8:55 pm Tak i uruchomić to w GG
Z podziękowaniem!!!
Pozdr