OFFTOPIC - Różnicówka w łazience - problem

djalex
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

Basmar wrote: Mon May 22, 2023 8:43 am
djalex wrote: Mon May 22, 2023 7:25 am
Basmar wrote: Sun May 21, 2023 6:05 pm Co do kolegi piszącego o tym, że przy braku przewodu ochronnego RCD (różnicówka) nie zadziała, owszem zadziała bo to jej zakichany obowiązek (nie jest to rekomendowe i w niektórych przypadkach może być nielegalene), proszę pamiętać że od jakiegoś czasu różnicówki zmieniły się i muszą być wstanie zadziałać nawet jeżeli dojdzie do przecieku prądu stałego na przykład ładowarki do laptopa, telefonu czy innego zasilacza. Starego typu mogłaby w takim wypadku nie zadziałać, co mogłoby skanczyc się tragicznie.
Tak w skrócie dla zastosowań domowych stosuje się różnicówki starszego typu AC i nowszego A. Różnica jest taka że typ A zadziała również w przypadku prądu wyprostowanego jednopołówkowo (taki efekt dają m.in. zasilacze do laptopów, smartfonów, płyty indykcyjne, wszelka elektronika) i nieprawdą jest że zadziała w przypadku upływu prądu stałego - nie zadziała albo inaczej: zadziała ale przy prądach znacznie przekraczających 30mA
Znalazłem też RCD klasy B ten zadzaiła w razie przebicia prądu płaskiego DC

Residual current devices are classified as Type AC, Type A and Type B and operate as follows:
Type AC. ...
Type A Ensures tripping for residual a.c. currents and pulsating d.c. currents,
Type B Ensures tripping for residual a.c. currents, pulsating d.c. currents and smooth d.c. currents.

Każdy dzień to nauka
Tak, RCD klasy B lub jeszcze lepiej B+ zadziałają z każdym rodzajem prądu ale to nie są tanie zabawki więc stosowanie ich w zastosowaniach domowych raczej niepraktyczne i nieopłacalne.
Basmar

djalex wrote: Mon May 22, 2023 9:02 am
djalex wrote: Mon May 22, 2023 7:25 am

Tak w skrócie dla zastosowań domowych stosuje się różnicówki starszego typu AC i nowszego A. Różnica jest taka że typ A zadziała również w przypadku prądu wyprostowanego jednopołówkowo (taki efekt dają m.in. zasilacze do laptopów, smartfonów, płyty indykcyjne, wszelka elektronika) i nieprawdą jest że zadziała w przypadku upływu prądu stałego - nie zadziała albo inaczej: zadziała ale przy prądach znacznie przekraczających 30mA

Residual current devices are classified as Type AC, Type A and Type B and operate as follows:
Type AC. ...
Type B Ensures tripping for residual a.c. currents, pulsating d.c. currents and smooth d.c. currents.

Każdy dzień to nauka
Tak, RCD klasy B lub jeszcze lepiej B+ zadziałają z każdym rodzajem prądu ale to nie są tanie zabawki więc stosowanie ich w zastosowaniach domowych raczej niepraktyczne i nieopłacalne.
Całe 700 PLN, chyba warto wydać żeby kogoś nie popieściło

:D :lol: :oops:
No i cały plan spalił na panewce :cry:
Patryk

Rzeczową dyskusję wywołał jeden niebieski kabelek.
Przynajmniej ( duża ) część forumowiczów się podszkoli.
Basmar

Najważniejsze, że każdy z nas, tak jak napisałeś zatrzyma coś dla siebie.
Bez nerwów, bez krzyku, uważam, że informacje są cenne.

Sam nie wiedziałem, że są 4 klasy RCB.
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Basmar wrote: Mon May 22, 2023 9:05 am Całe 700 PLN, chyba warto wydać żeby kogoś nie popieściło

Czy warto? To już musi sobie odpowiedzieć autor pytania. Ale mam wrażenie, że za takiego "fachowca - elektryka" zapłacił dużo mniej niż miałby zapłacić za tą różnicówkę :lol: :D
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Basmar

mmiikk wrote: Sun May 21, 2023 8:20 pm
lesny8 wrote: Sun May 21, 2023 3:04 pm Możesz pokazać zdjęcie tej rozdzielnicy bez maskownic?
Oto jest
Image
Image
Image
Dopiero teraz przeglądam te zdjęcia.

Matko Boska Jedyna, niech Bozia broni przed takim elektrykiem, rozumiem, remont, spora kasa poszła w łazienkę...

Przykro mi, że autor tego postu musi korzystać z usług takiej klasy, nie znamy całej historii ale....
Basmar

Robert Błaszczak wrote: Mon May 22, 2023 9:47 am
Basmar wrote: Mon May 22, 2023 9:05 am Całe 700 PLN, chyba warto wydać żeby kogoś nie popieściło

Czy warto? To już musi sobie odpowiedzieć autor pytania. Ale mam wrażenie, że za takiego "fachowca - elektryka" zapłacił dużo mniej niż miałby zapłacić za tą różnicówkę :lol: :D
Jako elektryk amator wykonałbym to dużo lepiej i raczej za darmo. Spał bym spokojnie.

Pozdrawiam.
djalex

Basmar wrote: Mon May 22, 2023 8:38 am
djalex wrote: Mon May 22, 2023 8:33 am Suszarki są urządzeniami w II klasie ochronności (nie ma bezpośredniego styku obudowy z niebezpiecznym czynnikiem), hmm szczerze to się nie zastanawiałem ale suszarka + woda to raczej zwarcie, więc powinno zadziałać zabezpieczenie nadprądowe.
Basmar wrote: Mon May 22, 2023 8:26 am RCD + dobre uziemienie na każdym obwodzie i powinno być w miarę bezpiecznie.
Raczej na odwrót: dobre uziemienie + RCD, bez dobrego uziemienia to RCD jest bezużyteczne.
Tak zeby miec jasnośc RCD mierzy różnicę pomiędzy przewodem N a L na wypadek "wycieku" jeżeli dotknę paluchem L stojąc na drabine z gumową podkładką to RCD zadziała, sprawdzałem :mrgreen: :ugeek:
Gdzie tu współpraca RCD z uziemieniem?

Tylko pytam, bo wszystkiego nie wiem?
RCD służą głownie do ochrony przed tzw dotykiem pośrednim czyli przed dotknięciem czegoś co może znaleźć się pod napięciem a nie powinno (np metalowa obudowa urządzenia elektrycznego) i tu brak uziemienia skutkuje brakiem zadziałania. Twój przypadek był przykładem ochrony przed dotykiem bezpośrednim (i dobrze że ów RCD był) ale generalnie tego rodzaju ochrona jest ostatecznością (a co gdyby akurat RCD był uszkodzony? wbrew pozorom okazuje się że RCD mogą być bardzo zawodne stąd przycisk "test" na urządzeniu i zalecenie częstego jego używania) i powinno się stosować inne środki (najprostszy to odłączenie zasilania podczas prac na instalacji) bo inaczej niepotrzebne by były puszki, zaślepki, łączniki tylko kable by sobie mogły swobodnie wystawać ze ścian, po drugie miałeś szczęście że dotknąłeś tylko przewodu fazowego, gdybyś jeszcze pomacał N to zrobiłbyś za żarówkę i RCD by ani nie drgnął. Suma sumarum to takie trochę podchwytliwe myślenie: mam w aucie poduszki, ABS, ESP to mogę poszaleć a co, nic mi się nie stanie ;) mam RCD to mogę macać wszystko co popadnie, i tak mam ochronę..... no, niestety to tak do końca nie działa.
djalex

Basmar wrote: Mon May 22, 2023 9:05 am
djalex wrote: Mon May 22, 2023 9:02 am

Type AC. ...

Każdy dzień to nauka
Całe 700 PLN, chyba warto wydać żeby kogoś nie popieściło

Pewnie tani "chińczyk". Poprządne RCD klasy B zaczynają się od 2k wzwyż.
Basmar

półżartem pół serio:
Elon Musk twierdzi, że już są w ostatniej fazie testowania poduszek bezpieczeństwa, dzięki którym potrzeba używania pasów bezpieczeństwa nie będzie konieczna.

Jako dzieciak pchałem paluch wszędzie, gdzie nie wolno, nie raz złapałem za bolce od wtyczki zanim całkowicie rozłączyły się z gniazdkiem, późne lata 80, bez prawidłowych uziemień w domu itp, nie pamiętam, żebym świecił ani nie było poparzeń, prąd popłyną od palca do palca poprzez dłoń, bolało, szok ale efektu świecenia nie było. :mrgreen: :ugeek: :lol:

NIE PRÓBOWAĆ NA SOBIE!!!

Return to “Ogólna dyskusja”