Link pomiędzy SUPLA CLOUD, a własnym Supla na Raspberry

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
djsuszi

SUPLA można korzystać poprzez połączenie z Waszą chmurą, lub poprzez postawienie na Raspberry swojej lokalnej
mam pytanie:
czy można spiąć jakoś tą swoją lokalną chmurę z Waszą ?
po co ? mieszkam na wsi, internet zazwyczaj jest, lokalnie wszystko korzysta sobie z lokalnej chmury, a poprzez taki "link" mam możliwość dopięcia urządzeń, które nie mają mojego zasięgu Wifi jak i z aplikacji w telefonie, która nie ma połączenia bezpośredniego z moją chmurą.

Nie zawsze można wystawić porty z Raspberry do internetu, oraz nie zawsze wszystkie urządzenia mogą w jednym WIFI/połączeniu siedzieć
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Nie wystarczy VPN ?
SUPLA.... Nareszcie w domu.
vcompl

djsuszi - poruszasz ważną sprawę. Z internetem (a dokładniej z pasmem) poza dużymi miastami i firmowymi łączami symetrycznymi (takie ma pewnie AcSoftware, jest źle.

VPN nie wystarcza gdy np nie ma się publicznego numeru IP. Lokalny system magazynuje dane, może to być coś małego tylko na RaspPI, routerek może być słaby bez dobrej implementacji VPN itd. Jak wraca internet czy ludzie przestają okupować lokalnego bts'a lokalny system przesyła dane do chmury.

Gdyby wystarczył VPN to nie byłoby sensu robić SUPLA.CLOUD. Jakieś te zalety chmury są ;)
0xFF

Takie buforowanie danych dobrze sprawdzi się w akwizycji danych.
Przy sterowaniu automatyką domową już nie zawsze - zaczną się problemy typu: "internet wrócił w nocy i otworzył bramę wjazdową" ;-)
mrlukasz

Nie lepiej postawić ten serwer cloud na raspberry wtedy by nie musiał chodzić przez internet tylko w sieci lokalnej
mrlukasz

Bo rozumiem ze chyba nie powinno być problemu z tym serwerem na malince
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Kończę obraz. Będzie dostępny do pobrania na dniach
SUPLA.... Nareszcie w domu.
mrlukasz

no to czekamy z niecierpliwością jutro mam mieć malinke :D

Czekam juz tylko na obraz systemu i testuje bo nie powiem zapowiada sie super

pozdrawiam cały zespół tworzący to

Return to “Pomysły i koncepcje”