Jaki sterownik wybrać? (Came ZN7, v6000 )

Ciciu

Witam
Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że jestem laikiem, po przeczytaniu paru stron na tym forum widzę, że większość, ma mniejsze lub większe pojęcie o automatyce, programowaniu etc etc.
Zamiast krzyczeć prosiłbym o cierpliwe podejście do tematu.
Od jakiegoś czasu korzystam z Supli, wystarcza mi proste sterowanie światłem + harmonogramy, dlatego też chciałbym zostać przy tym oprogramowaniu.
W tamtym roku w końcu udało mi się ogrodzić dom i postawić garaż w związku z czym przechodzimy do sedna tematu. Poniżej opiszę co chciałbym, móc robić z telefonu/google assistant

1. Otwierać/ zamykać bramę przesuwną na napędzie Came+ z funkcją furtki. Obecnie na pilocie jednym przyciskiem steruję całą bramą, otwiera się całą/ zamyka się całą. Po otwarciu do końca zamyka się sama po minucie jeśli nie ma ruchu przed czujnikiem. Jeśli w trakcie ruchu bramy nacisnę przycisk na pilocie to zatrzyma się i nie ruszy się do momentu ponownego wciśnięcia przycisku, wtedy jedzie w przeciwną stronę niż poprzednio. Dodatkowo mam klawiaturę numeryczną na zewnątrz, którą mogę otworzyć/zamknąć całą bramę jednym kodem lub też otworzyć/ zamknąć tylko furtkę, uchyla się na chyba metr.
2. Otwierać / zamykać bramę segmentową na napędzie Came+. Obecnie na pilocie (tym samym co od bramy wjazdowej) jednym przyciskiem, otwieram, zamykam lub zatrzymuję bramę. Tu przydałaby mi się opcja aby móc sprawdzić na telefonie status bramy czy jest zamknięta czy otwarta i w razie potrzeby na wieczór zamknąć.
3. Sterowanie oświetleniem na wjeździe i w ogrodzie. Wiem, że mógłbym to ogarnąć nawet i przy pomocy ROW-01. Obecnie mam w rozdzielni zegar astronomiczny i on załącza oświetlenie o zachodzie słońca i wyłącza o północy. Chciałbym jednak, mieć możliwość włączenia/wyłączenia tego z pozycji telefonu. Jest jakiś sterownik, który mogę zamontować w rozdzielni na szynę? Dobrze jakby miał więcej niż jeden kanał, myślałem o połączeniu światła LED w garażu które paliło by się jak jest otwarta Brama a gasło jak się ją zamknie.
4. Sterowanie nawodnieniem w ogrodzie. Na dniach chciałbym zacząć robić nawodnienie trawnika i drzewek wokół działki. Na youtube trafiłem na kanał o nazwie Stacherek. Użytkownik steruje nawodnieniem w oparciu o Sonoff 4ch Pro korzystając z Ewelink. Nie poradził sobie natomiast z podłączeniem czujnika deszczu i musi sam wyłączać harmonogramy jak widzi, że będzie padać. Czytałem, że @lukfud ma jakiś sterownik na więcej niż 4 sekcje działający na supli. Mi chodzi tylko o możliwość ustawienia harmonogramów oraz o działanie z czujnikiem aby zraszacze nie uruchamiały się jak i tak pada. Czy ten sterownik będzie ok?

Rozpisałem się, proszę jednak o wyrozumiałość. Tak jak pisałem na początku, jestem laikiem nie związanym z automatyką i programowaniem więc raczej nie poradzę sobie z dogrywaniem czegoś, przeprogramowywaniem czy lutowaniem czegoś na płytkach, to po prostu nie moja bajka. Mam nadzieję, że ktoś przeczyta moje wypociny, te i następne i cierpliwie poprowadzi co jak można zrobić lub otwarcie powie, że to się nie uda.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Ciciu wrote: Wed Jun 14, 2023 7:35 am 1. Otwierać/ zamykać bramę przesuwną na napędzie Came+ z funkcją furtki. Obecnie na pilocie jednym przyciskiem steruję całą bramą, otwiera się całą/ zamyka się całą. Po otwarciu do końca zamyka się sama po minucie jeśli nie ma ruchu przed czujnikiem. Jeśli w trakcie ruchu bramy nacisnę przycisk na pilocie to zatrzyma się i nie ruszy się do momentu ponownego wciśnięcia przycisku, wtedy jedzie w przeciwną stronę niż poprzednio. Dodatkowo mam klawiaturę numeryczną na zewnątrz, którą mogę otworzyć/zamknąć całą bramę jednym kodem lub też otworzyć/ zamknąć tylko furtkę, uchyla się na chyba metr.
2. Otwierać / zamykać bramę segmentową na napędzie Came+. Obecnie na pilocie (tym samym co od bramy wjazdowej) jednym przyciskiem, otwieram, zamykam lub zatrzymuję bramę. Tu przydałaby mi się opcja aby móc sprawdzić na telefonie status bramy czy jest zamknięta czy otwarta i w razie potrzeby na wieczór zamknąć.
Bramy powinieneś ogarnąć sterownikiem SBW-02. Jeśli chcesz mieć funkcję furtki w bramie z Supli, to do bramy wjazdowej potrzebujesz 1xSBW-02 i do bramy w garażu potrzebujesz drugi SBW-02.
To czy i jak to można podłączyć, zależy od modelu napędu. Na forum jest trochę tematów dotyczących napędów "Came", np. ten:
viewtopic.php?t=10804
Ale aby to dokładnie sprawdzić, potrzebujemy dokładnych modeli napędów jakie masz.
Ciciu wrote: Wed Jun 14, 2023 7:35 am 3. Sterowanie oświetleniem na wjeździe i w ogrodzie. Wiem, że mógłbym to ogarnąć nawet i przy pomocy ROW-01. Obecnie mam w rozdzielni zegar astronomiczny i on załącza oświetlenie o zachodzie słońca i wyłącza o północy. Chciałbym jednak, mieć możliwość włączenia/wyłączenia tego z pozycji telefonu. Jest jakiś sterownik, który mogę zamontować w rozdzielni na szynę? Dobrze jakby miał więcej niż jeden kanał, myślałem o połączeniu światła LED w garażu które paliło by się jak jest otwarta Brama a gasło jak się ją zamknie.
Może ROW-04m? To sterownik do rozdzielni z 4 przekaźnikami. Zapalenie i gaszenie w oparciu o stan bramy też można zrealizować. Aktualnie w oparciu o "skrypty" scripts.supla.io, ale planowana jest też tego typu funkcja bez potrzeby używania skryptów.

Odnośnie nawadniania, to może @lukfud odpowie :)
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Ciciu

Dziękuję za odpowiedź.
Widzę że istnieje coś takiego jak SBW01 i SBW02 z tym, że cena podobna więc chyba lepiej iść w dwukanałowy.
Do napisania postu na forum skłoniło mnie, że wiele osób korzysta nie tylko z sterowników Zamel ale też i z Sonoffów które są jednak dużo tańsze. Ostatnio widziałem również na youtube https://www.youtube.com/watch?v=CTvsnFGn-qM i zastanawiam się czy to działa tylko w ewelink czy też w Supli? Chodzi mi o bramkę Zigbee i czujniki otwarcia/zamknięcia?
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Ciciu wrote: Wed Jun 14, 2023 8:56 am Dziękuję za odpowiedź.
Widzę że istnieje coś takiego jak SBW01 i SBW02 z tym, że cena podobna więc chyba lepiej iść w dwukanałowy.
Do napisania postu na forum skłoniło mnie, że wiele osób korzysta nie tylko z sterowników Zamel ale też i z Sonoffów które są jednak dużo tańsze. Ostatnio widziałem również na youtube https://www.youtube.com/watch?v=CTvsnFGn-qM i zastanawiam się czy to działa tylko w ewelink czy też w Supli? Chodzi mi o bramkę Zigbee i czujniki otwarcia/zamknięcia?
W supli możesz korzystać z wielu urządzeń typu sonoff, shelly, lub robić samemu. Kluczem jest, żeby urządzenie było oparte na esp, są różne wersje esp8266, esp8285, esp32. Oprogramowanie jest open source i możesz z niego korzystać.
Możesz urządzenia inne niż Zamel kupić wraz z usługą wgrania oprogramowania SUPLA ale .... ZAMEL produkuje sprzęt gotowy do działania, bezawaryjny, wysokiej jakości i bierze za to odpowiedzialność. W przypadku innych sprzętów są to urządzenia chińskie i w razie problemów musisz radzić sobie sam (z ewentualną pomocą niniejszego forum).
Co do samodzielnego budowania urządzeń lub ich programowania to jeżeli jesteś laikiem to same początki mogą być trudne, dużo pytań mało odpowiedzi ;) ale prawie każdy na tym forum to przeszedł więc wszystko dla ludzi. Jeżeli masz odrobinę zmysłu technicznego i poczytasz trochę tego forum to ogarniesz bez problemu.
Wątki dotyczące sprzętu alternatywnego: viewforum.php?f=27
YoMan
Been thanked: 59 times

Możesz wgrać Suplowy soft również do chińczyka. Też będzie działać z tym, że odradzamy używania Sonoff Basic lub innych wysokonapięciowych przeróbek do sterowania automatyką bramową. Różnica jest taka, że Zamel jest produkowany w Polsce i wspiera rozwój projektu, a sonoff i inne w chinach i nie wpływa na rozwój projektu. Do wyboru do koloru.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
Ciciu

Ok, jest to jakiś argument.
Czy przy sterowaniu bramą jeśli wykorzystam SBW02 to będę mógł sprawdzać status bramy zdalnie? Potrzebne jakieś czujniki krańcowe?
Co do modelu napędów to postaram się sprawdzić jak będę w domu.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Ciciu wrote: Wed Jun 14, 2023 9:21 am Ok, jest to jakiś argument.
Czy przy sterowaniu bramą jeśli wykorzystam SBW02 to będę mógł sprawdzać status bramy zdalnie? Potrzebne jakieś czujniki krańcowe?
Co do modelu napędów to postaram się sprawdzić jak będę w domu.
Wszystko zależy od modelu napędu. Część z nich ma wyjścia sygnalizujące stan bramy, a inne tego nie mają. Jak nie ma, to pozostaje zamontować osobny kontaktron.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Aby widzieć stan w aplikacji musisz podłączyć do wejścia IN1 odpowiedni czujnik. Niektóre centrale maja odpowiednie wyjście pod które można się podłączyć. Jeśli nie ma takiego wyjścia to można zastosować dodatkowy kontaktron. Są tez użytkownicy, którzy wpinają się w krańcówki napędu i twierdzą, że im to działa choć my takiego rozwiązania nie zalecamy.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

pzygmunt wrote: Wed Jun 14, 2023 9:11 am Możesz wgrać Suplowy soft również do chińczyka. Też będzie działać z tym, że odradzamy używania Sonoff Basic lub innych wysokonapięciowych przeróbek do sterowania automatyką bramową. Różnica jest taka, że Zamel jest produkowany w Polsce i wspiera rozwój projektu, a sonoff i inne w chinach i nie wpływa na rozwój projektu. Do wyboru do koloru.
Ot to. Zapomniałem o tym dość istotnym argumencie ;)
YoMan

Witam
Dziękuję za odpowiedzi.
Walczę z terenem i dociągnięciem wody więc nie zajmowałem się jeszcze automatyką.
Myślę, że do oświetlenia wewnątrz i zewnątrz wykorzystam ROW-04m, 4 kanały powinny wystarczyć.
Nie sprawdziłem jeszcze jakie dokładnie mam napędy w bramie wjazdowej i garażowej, wiem tylko że Came+, ale ostatnio zrodziło mi się pytanie. Czy jeśli mam np bramę wjazdową zamkniętą a garażową otwartą i zrobię sobie scenę "zamknij bramy" to to zadziała? Czy czasem nie otworzy bramy wjazdowej a zamknie garażową? Czy potrzebuje jakieś dodatkowe czujniki?

Return to “ZAMEL SBW-02”