Jak rozwiązać sprawę automatyki, czyli jak padało na dworze to żeby podlewanie się nie załączało?
Trzeba dokupić jakiś czujnik opadów (jeśli tak to jaki) i czy da radę to ogarnąć softowo na genericu z sonoff 4ch?
Ewentualnie może jakiś wiarygodny serwer który zbiera globalne info?
Podlewanie
-
Ara2
Temat został rozwiązany. Trzeba się wczytać w wątek:alvaro99 wrote: Thu Jul 28, 2022 11:50 pm Jak rozwiązać sprawę automatyki, czyli jak padało na dworze to żeby podlewanie się nie załączało?
Trzeba dokupić jakiś czujnik opadów (jeśli tak to jaki) i czy da radę to ogarnąć softowo na genericu z sonoff 4ch?
Ewentualnie może jakiś wiarygodny serwer który zbiera globalne info?
viewtopic.php?p=123286#p123286
Kolega @lukfud zrobił fajną robotę. Wszystko działa i spełnia niezbędne funkcje podlewania ogrodu.
-
bilmar
Cześć, znalazłem coś takiego
https://allegro.pl/oferta/sterownik-naw ... gJz8fD_BwE
Myślicie, że to zadziała?
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
Jakoś zadziała. Tam jest wrzucone po prostu GG czyli bez neta nie zadziała, poza tym dość prosty.bilmar wrote: Fri Mar 17, 2023 9:23 pm Cześć, znalazłem coś takiego
Jeżeli chcesz coś ciekawszego to uderzaj do kolegi lukfud - on ma sterownik na autorskim sofcie (oczywiście Supla) z czujnikiem deszczu, prognozą pogody i zmienną długością podlewania w zależności od pogody.
YoMan
-
rav20
Witam.clspl wrote: Fri Jul 17, 2020 9:23 pm Jakby ktoś chciał to można sobie skonfigurować pod siebie - https://podlewa.cz - wystarczy utworzyć swój profil i dodać warunek do supla scripts tak jak opisałem wyżej.
![]()
Obecnie testuję podlewanie z wykorzystaniem serwisu podlewa.cz, scripts.supla.io oraz pompy 230V włączanej poprzez gniazdko SP111.
Utworzyłem scenę, która włącza na 15 minut zraszacz wahadłowy raz dziennie o 4:00 (wyzwalacz sceny w oparciu o czas) z warunkiem ze strony podlwa.cz.
Będzie to pracować poprawnie ?
U kogoś w ten sposób działa ? a może można lepiej ?
-
kurus
Pytanie trochę z innej beczkli na czym montujesz moduły w sensie wemos, przekaźniki do czego sa przykręcone?YoMan wrote: Tue Jul 19, 2022 7:48 pm Niniejszym podziękowania dla @lukfud za zmianę pinoutu w sofcie.
Sterownik podlewania działa na wemosie d1 mini. Wszystko hula.
Miało wyglądać lepiej wizualnie ale z racji, że chciałem wykorzystać płytkę jaka była na stanie to niestety wyszło jak wyszło![]()
-
YoMan
Zaprojektowałem sobie chyba ze 3 rodzaje płytek (po czasie stwierdzam, że wszystkie są do sporej korekty) i montuje do uchwytów na DIN (gotowe albo druk). Jak potrzebuję coś poza rozdzielnią to do świateł zastosowałem Sonoffa basica mini (3 szt) a inne to obudowy uniwersalne ale nie mam tego dużo, raptem może 3 sztuki, gdzie nie miałem ju kabli, żeby zejść do rozdzielni. Na zewnątrz też mam w obudowach, takich mini 5cmx5cm czujniki wilgotności.kurus wrote: Thu Jun 15, 2023 11:07 amPytanie trochę z innej beczkli na czym montujesz moduły w sensie wemos, przekaźniki do czego sa przykręcone?YoMan wrote: Tue Jul 19, 2022 7:48 pm Niniejszym podziękowania dla @lukfud za zmianę pinoutu w sofcie.
Sterownik podlewania działa na wemosie d1 mini. Wszystko hula.
Miało wyglądać lepiej wizualnie ale z racji, że chciałem wykorzystać płytkę jaka była na stanie to niestety wyszło jak wyszło![]()
YoMan
-
Qamil_22
- Has thanked: 2 times
Mam do Was pytanie. Czy podpięcie drugiego Sonoffa 4ch pro R3 równolegle obok pierwszego wykorzystując ten sam transformator będzie odpowiednie?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
YoMan
Jeżeli działanie sekcji się nie nakłada to na pewno będzie ok, natomiast jeżeli drugi sonoff będzie pracował równolegle z pierwszym to też raczej tak ale dla pewności można sprawdzić wydajność transformatora i porównać z poborem prądu przez pojedynczy zawór pomnożony przez ilość sekcji, które mają działać jednocześnie (dane będą w specyfikacjach technicznych).Qamil_22 wrote: Thu Jul 20, 2023 10:04 pm Mam do Was pytanie. Czy podpięcie drugiego Sonoffa 4ch pro R3 równolegle obok pierwszego wykorzystując ten sam transformator będzie odpowiednie?
YoMan
-
Qamil_22
- Has thanked: 2 times
Dziękuję za odpowiedź. Elektrozawory będą włączać się nie więcej niż po 2 sztuki.
Maksymalny prąd wyjściowy transformatora Zamel TRM-24 to 0.62A.
Elektrozawory mają:
- Bradas: 0.34A rozruchowy, 0.25A podtrzymujący.
- Rainbird 100HV: 0.25A rozruchowy, 0.14A podtrzymujący.
Sekcje tak dobiorę aby nie przekroczyć w trakcie rozruchu natężenia dopuszczalnego na wyjściu transformatora. Zresztą Sekcję dwóch elektrozaworów można tak ustawić aby drugi załączał się z niewielkim opóźnieniem w stosunku do pierwszego, wtedy liczy się prąd podtrzymujący.
Maksymalny prąd wyjściowy transformatora Zamel TRM-24 to 0.62A.
Elektrozawory mają:
- Bradas: 0.34A rozruchowy, 0.25A podtrzymujący.
- Rainbird 100HV: 0.25A rozruchowy, 0.14A podtrzymujący.
Sekcje tak dobiorę aby nie przekroczyć w trakcie rozruchu natężenia dopuszczalnego na wyjściu transformatora. Zresztą Sekcję dwóch elektrozaworów można tak ustawić aby drugi załączał się z niewielkim opóźnieniem w stosunku do pierwszego, wtedy liczy się prąd podtrzymujący.