MQTT z SUPLĄ na Home Assistant nie może się połączyć

xzihen

Cześć. Staram się połączyć do supli przez mqtt na home assistant w wersji kontenerowej (docker). Niestety po kliknięciu w przycisk "dodaj integrację" w HA i wypełnieniu formularzu z danymi dostępowymi do SUPLI otrzymuje komunikat - "Nie można nawiązać połączenia". Przedstawiam komunikat na screenie.
Screenshot_112.png
Czy może robię coś źle? Dodam jeszcze, że przez aplikację MQTT Explorer bez problemu udało mi się zalogować do brookera mqtt supli.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Pozdrawiam
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Pokaż formularz tylko zasłoń dane wrażliwe.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
xzihen

Proszę, o to formularz.
mqtt.png
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Pozdrawiam
pzygmunt
Been thanked: 59 times

SUPLA.... Nareszcie w domu.
xzihen

Czyli rozumiem, że kolega wczoraj zgłębiał ten sam problem co i ja... Faktycznie dziwne jest to, że HA proponuje całkowicie inną opcję połączenia się do MQTT niż faktycznie trzeba to zrobić.

Problem jedynie w tym, że mam wersję kontenerową HA i muszę zrobić to na około, a nie przez jeden dodatek z katalogu z wszystkimi dodatkami.

Cóż, spróbuję postawić serwer mqtt na innym kontenerze i rozumiem, że przez niego mam się połączyć do brookera mqtt supli, tak?
Pozdrawiam
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

xzihen wrote: Wed Jun 14, 2023 8:40 pm Czyli rozumiem, że kolega wczoraj zgłębiał ten sam problem co i ja... Faktycznie dziwne jest to, że HA proponuje całkowicie inną opcję połączenia się do MQTT niż faktycznie trzeba to zrobić.

Problem jedynie w tym, że mam wersję kontenerową HA i muszę zrobić to na około, a nie przez jeden dodatek z katalogu z wszystkimi dodatkami.

Cóż, spróbuję postawić serwer mqtt na innym kontenerze i rozumiem, że przez niego mam się połączyć do brookera mqtt supli, tak?
Nie jestem jakoś jeszcze bardzo biegły w HA ale poszło umiarkowanie łatwo. Dodaj integrację -> MQTT
Jakbyś chciał się bawić w Node-Red to tam jest jeszcze jeden "myk"
YoMan

Wiesz, właśnie chodzi o to, że to by było bajecznie proste gdybym używał wersji Home Asistant jako OS, a nie wersji kontenerowej na docker.
Ty masz wersję HA OS, a ja mam docker, dlatego ty możesz instalować bezpośrednio w HA różne inne dodatki, ja niestety nie i muszę obchodzić to na około z innymi kontenerami dockera.

Muszę teraz zrozumieć jak postawić kontener dockera, który będzie brookerem mqtt mosquitto :D
Pozdrawiam
[email protected]
Has thanked: 18 times
Been thanked: 26 times

Zobacz link od @pzygmunt, opisałem tam co i jak a też używam HA w Dockerze
xzihen

[email protected] wrote: Thu Jun 15, 2023 5:04 pm Zobacz link od @pzygmunt, opisałem tam co i jak a też używam HA w Dockerze
Zobaczyłem co napisałeś, ale przyznam, że jestem trochę zielony w HA jeszcze :mrgreen:

Proszę, powiedz mi czy znajdę wersję dockerową MQTT? Jeśli tak to bardzo proszę Cię o podzielenie się linkiem do niej. Może być również docker-compose 8-)

Potem jestem w stanie skonfigurować połączenie z suplą jak na tym screenie?
Bez tytułu123asdasd.png
Pozdrawiam
[email protected]
Has thanked: 18 times
Been thanked: 26 times

Kolego podstawy :)
Supla ma swój serwer MQTT nie potrzebujesz drugiego jeśli chcesz żeby Supla gadała z HA. Patrz wspomniany link, jak ustawisz wszystko jak jest napisane to będziesz miał dostępne rzeczy z Supli w HA, ja tak mam zrobione.

ALE...
Jeśli chcesz do HA wrzucać coś jeszcze przez MQTT prócz danych Supli to wtedy trzeba trochę pokombinować, ale wydaje mi się, że można zrobić drugie połączenie MQTT w HA. Wtedy też potrzebujesz serwera MQTT jak np. Hive/Mosquito, ActiveMQ ma też wsparcie dla MQTT.

https://hub.docker.com/r/apache/hive
https://hub.docker.com/_/eclipse-mosquitto

Return to “Pomoc”