TERMOREGULACJA - ZAPROSZENIE DO TESTÓW :)

myxhir
Has thanked: 6 times
Been thanked: 9 times

To jak mówimy o kolorach to powinien być wybór alenie bardziej podoba się wersja biała :-)
Spełniony Automatyk / Mąż / Świeżo Upieczony Ojciec
nonflammable

U mnie ogrzewanie jest zrealizowane na zwykłym kotle kondensacyjnym i "podzielone" na dwa obwody - grzejniki i ogrzewanie podłogowe z odrębną pompą obiegową. Obecny termostat zamontowany przez dewelopera nie ogarnia tego (piętro domu wychładza się szybciej niż parter). Termostat odpięty, załączanie kotła i pompy obiegowej od podłogówki zrealizowałem Suplą ... ale na razie "sterowanie" odbywa się na wyczucie przy pomocy harmonogramów ( i niestety bez kontroli temperatur). Żaden sterownik tego nie załatwi :cry: jedyna nadzieja w GKW-01 :idea:
Dlatego zgłaszam chęć przetestowania Waszego termostatu :)

Do tego dojdzie niedługo klimatyzacja i dogrzewanie nią jesienią/wiosną.
Gitman

Na testy pewnie się już nie załapię ale chciałbym wiedzieć coś więcej o tym urządzeniu.
Gdzie można zobaczyć specyfikację urządzenia ?
Jakie czujniki można podłączyć, jakie nastawy min, max, jaka max Histereza, jakie wejścia/wyjścia czy będą jakieś styki pomocnicze NO/NC zastosowane w urządzeniu. Albo gdzieś przegapiłem albo nie znalazłem :oops:
klimasstudio

Sam może nie przetestuje tego (chociaż na zime to bym sobie ogrzewanie w biurze zrealizował na tym sterowniku) lecz znam osobę która robi różnego rodzaju instalacje ogrzewania i mogła by wykonać testy i podzielić się spostrzeżeniami z działania i użytkowania.
Więc chodź OSUPLUJE Ci dom :mrgreen:

Druk 3D - > https://klimastech.eu.org/druk-3d
darek2810

Zgłaszam chęć wzięcia udziału w testach. Podłogówka na termostacie Salusa do porównania.
Już mogę powiedzieć, że temperatury wskazywane przez Salus-a i THW-01 się znacząco różnią. Różnice potrafią dochodzić nawet do 2 st. C, tak że ciekaw jestem co będzie na nowym termostacie.
Czy będzie opcja łączenia termostatu z kanałami pomiaru temperatury na poziomie clouda? Pytam bo podłączenie czujnika podłogi po kablu nie wchodzi w grę. Kucie ścian odpada. Jak na razie to częściej prądu nie było niż samego internetu ale co stanie się jak pomiar podłogi wyleci?
Co do kolorów to dobrze żeby były dwie wersje do wyboru bo mam czarne łączniki.
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Z założenia termostat musi mieć "pewny" termometr tak więc kabel lub radio peer to peer. Termometr przez internet odpada.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
wsosniak
Been thanked: 1 time

Baaaardzo chetnie przetestuję :)

Chciałbym docelowo wymienic sterowanie mojego pieca (dwa obwody : podłogówka i grzejniki) na dwa takie GKW-01. Obecnie sterowanie mam zrealizowane w oparciu o ROW-02 (zainstalowany przy piecu) ktory steruje tymi dwoma obwodami (wyjscia row-02 podłączone sa do dwóch przekazników , a wyjscia NO przekaznika podłączone do pieca) + skrypty od @fracz-a ktore bazują na wskazaniach dwóch THW-01.

Zakładam ze w przyszłości , takie dwa GKW-01 (ktore mają wyjscia beznapięciowe ) zastąpią mi tego ROW-02 . Zainstalowałbym je własnie w miejsce ROW-02. I tu moje pytanie :
1) Czy taki GKW-01 ma wbudowane wyjscie beznapięciowe (czyli instaluje takiego GKW-01 bezpośrednio przy piecu ) , a czujnik tempertaury bedzie mozna zainstalowac w odpowiednim miejscu w pokoju , i bedzie mozna skonfigurowac połączenie GKW-01 <-> czujnik temp. na połączeniu radiowym/wifi ?
2) czy bedzie inaczej ? tak ja np "Termostat NETATMO NTH01-EN-EU Wi-Fi" gdzie : główny moduł/panel dotykowy ma wbudowany czujnik temperatury (wiec instaluje ten panel w odpwiednim miejscu w pokoju) a przez radio/wifi steruje przekaznikiem ktory zainstalowany jest bezpośrednio przy piecu ?

Pytam tak z ciekawosci , bo dla mnie oba przypadki byłyby ok .
NO chyba ze to jeszcze inaczej ma chodzić ?
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Aktualnie GKW-01 ma jeden wbudowany termometr oraz możliwość podłączenia drugiego termometru ntc na kablu.
Nie ma możliwości zdalnej pracy (ani załączania zdalnego przekaźnika, ani podłączenia zdalnego termometru).
Pewnie w przyszłości pojawią się inne urządzenia i inne rozwiązania, ale na chwilę obecną jest GKW-01 ze swoimi możliwościami i ograniczeniami :)
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Goral64
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

Ale zdalnie będzie można wysterować wewnętrzny przekaźnik?
Czy jest przewidziana blokada ekranu/panelu sterowania?
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2026 :D

Image
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Goral64 wrote: Sun Jun 18, 2023 7:47 am Ale zdalnie będzie można wysterować wewnętrzny przekaźnik?
Czy jest przewidziana blokada ekranu/panelu sterowania?
Co masz na myśli przez "zdalne wysterowanie wewnętrznym przekaźnikiem"?
Blokada jest przewidziana
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:

Return to “Nowości”