W Gui generic zaznaczyłem:
Ustawienia kompilacji
Płytka: ESP32 Dev module
Podstawowe (zostawiłem domyślnie włączone)
Konfiguracja (LED, Config): TAK
Aktualizacja przez WWW: TAK
Dostępne GUI podczas pracy modułu: TAK
WT32-ETH01: TAK
Ekspandery
MCP23017: TAK
1Wire
Sensor DS18B20: TAK
Sensor DHT22: TAK
I2C
Sensor BME280: TAK
boneIO
boneIO 24x16A: TAK
Soft wygenerował się 100%. Wgrałem do boneIO przez Gui generic. Lecz nie da się połączyć z modułem boneIO po wifi czy lan w celu konfiguracji serwera, email itd. Mowa o połączeniu z IP 192.168.4.1. Objaw jest taki że wprawdzie w mojej sieci WiFi pojawia się SUPLA-GUI-Generic-xxxxxxxx niby łączę się z tym lecz to połączenie wifi w kółko restartuje się (rozłącza i łączy). Podobnie było z Lan. W sumie to były momenty że przez chwilę udało mi się zobaczyć stronę konfiguracyjną ale i tak nie dało się zapisać wprowadzonych zmian (serwera, email).
Próbowałem oddzielnie dla WiFi oraz Lan. Oraz generowałem i wgrywałem soft kilka razy. Zawsze było tak samo.
2 podejście.
Zaznaczone te same opcje jak w 1 podejściu z wyjątkiem że wyłączyłem WT32-ETH01. Instalacja również przez Gui generic.
W tej sytuacji wszystko przebiegło pomyślnie. Dało się połączyć z boneIO 192.168.4.1 po wifi i dokonać konfiguracji.
Sterownik boneIO pokazał się w supla cloud.
3 podejście.
Gdy miałem działające urządzenie z 2 podejścia (komunikacja po WiFi). To w GG wygenerowałem kolejny raz soft jak w 1 podejściu z WT32-ETH01: TAK
Następnie dokonałem aktualizacji z poziomu strony modułu. W moim przypadku http://192.168.2.128/update
Gdzie w pole Aktualizacja OTA URL wskazałem skopiowany link do softu z GG.
Aktualizacja przebiegła pomyślnie, i boneIO komunikuje się po LAN. Lan Działa.
Widzę że w Ustawienia urządzenia pojawiło się:
1WIRE
Ustawienie GPIO dla DHT22
Ustawienie GPIO dla Multi DS18B20
I2C
Ustawienie GPIO dla I2C
Ustawienie GPIO dla I2C2
Test tych czujników wykonam wkrótce. Pewnie nie uniknę pytań...