Luzik[email protected] wrote: Fri Jun 23, 2023 5:47 am Faktycznie lew-02 pokazuje na czerwonej diodzie zliczanie błysk/wat. W mew-01 nie było tego. Troche wprowadziłem w błąd, bo myslałem ze to przerwy w wifi jak ostatnio miałem.
ZAMEL - ZAPROSZENIE DO TESTÓW LEW-02 :)
-
Luther
3x Pnw-01, 2x Row-01, 2x Row-02, 1x Row-07, 1x Slw-02, 1x Diw-01, Slw-01, Lew-02, Lew-01
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
W dniu dzisiejszym mija dokładnie miesiąc działania LEW-02 w mojej domowej instalacji. Przez ten okres nie zaobserwowałem najmniejszych problemów z funkcjonowaniem LEW-02. W trakcie tego okresu testów zmieniłem router na inny model, wykonałem aktualizację firmware routera, oraz dokonywałem kilku innych zmian konfiguracyjnych, w związku z tym następował restart całego routera. LEW-02 błyskawicznie łączył się ponownie do sieci Wi-Fi.
Porównanie z licznikiem energii dostawcy (Enea) wypadło całkiem nieźle. Błąd na poziomie 2.5% mieści się całkowicie w obowiązujących normach dla urządzeń rozliczeniowych.
Poniżej zdjęcie odczytu licznika Enea oraz zrzut z aplikacji SUPLA. W tym poście viewtopic.php?p=152967#p152967 jest zdjęcie licznika dostawcy w momencie startu LEW-02 (odczyt zerowy).
Porównanie z licznikiem energii dostawcy (Enea) wypadło całkiem nieźle. Błąd na poziomie 2.5% mieści się całkowicie w obowiązujących normach dla urządzeń rozliczeniowych.
Poniżej zdjęcie odczytu licznika Enea oraz zrzut z aplikacji SUPLA. W tym poście viewtopic.php?p=152967#p152967 jest zdjęcie licznika dostawcy w momencie startu LEW-02 (odczyt zerowy).
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
-
robertklepacki94
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 14 times
Witaj imienniku. Widziałem kiedyś na forum że przed L,wem miałeś zainstalowany licznik na podzespołach PZEM-04. Podzielisz się jak wyglada pobór ? Mam Pzemy na zasilaniu pompy ciepła i zastanawiam się jak wgląda ich wiarygodność.Robert Błaszczak wrote: Sat Jul 01, 2023 9:27 pm W dniu dzisiejszym mija dokładnie miesiąc działania LEW-02 w mojej domowej instalacji. Przez ten okres nie zaobserwowałem najmniejszych problemów z funkcjonowaniem LEW-02. W trakcie tego okresu testów zmieniłem router na inny model, wykonałem aktualizację firmware routera, oraz dokonywałem kilku innych zmian konfiguracyjnych, w związku z tym następował restart całego routera. LEW-02 błyskawicznie łączył się ponownie do sieci Wi-Fi.
LEW-02-test.jpg
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
Hej,
Na PZEM miałem różnicę na poziomie 6,5 - 6,7%. Ale w tym samym kierunku co przy LEW-02 (licznik energetyki pokazuje większe zużycie). W tym roku powinni mi wymienić ten stary licznik na elektroniczny ze zdalnym odczytem.
Na PZEM miałem różnicę na poziomie 6,5 - 6,7%. Ale w tym samym kierunku co przy LEW-02 (licznik energetyki pokazuje większe zużycie). W tym roku powinni mi wymienić ten stary licznik na elektroniczny ze zdalnym odczytem.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Robert Błaszczak
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
U mnie lew i pzem mierzą ten sam obwód i lew pokazuje 10% wiecejrobertklepacki94 wrote: Thu Jul 06, 2023 9:35 pm
Witaj imienniku. Widziałem kiedyś na forum że przed L,wem miałeś zainstalowany licznik na podzespołach PZEM-04. Podzielisz się jak wyglada pobór ? Mam Pzemy na zasilaniu pompy ciepła i zastanawiam się jak wgląda ich wiarygodność.![]()
YoMan
-
Bredka
Witam.
Mam pytanie dot. LEW-02
Planuję założyć taki licznik do pomiarów elektrycznych po falowniku w instalacji fotowoltaicznej, zamiast obecnego, który zajmuje trzy pola. Jednakże nie jestem pewien, czy ze względu na dużą odległość będzie w stanie połączyć się z ruterem.
Czy da się odczytywać dane z licznika LEW-02 bez użycia sieci? (połączenie licznik -telefon)
Z gory dziękuję za wszelkie wskazówki i porady
Mam pytanie dot. LEW-02
Planuję założyć taki licznik do pomiarów elektrycznych po falowniku w instalacji fotowoltaicznej, zamiast obecnego, który zajmuje trzy pola. Jednakże nie jestem pewien, czy ze względu na dużą odległość będzie w stanie połączyć się z ruterem.
Czy da się odczytywać dane z licznika LEW-02 bez użycia sieci? (połączenie licznik -telefon)
Z gory dziękuję za wszelkie wskazówki i porady
Bezpośrednio nie da się, ale jak na telefonie uruchomisz hotspota z nazwą sieci i hasłem, do której LEW-02 się podłączy i prześle do serwera aktualny licznik, to wtedy w apce zobaczysz aktualny stan licznika.
A tak na marginesie to instalacje foto masz jednofazową?
A tak na marginesie to instalacje foto masz jednofazową?
SOP 2023 
SOP 2024
Czekam na kolejne Supla Offline Party
:
cz->b
+ila
SOP 2024
Czekam na kolejne Supla Offline Party
-
Bredka
Dopiero robię, to jednofazowy off-grid. Na początek będzie 5kW, potem pomyślę o rozbudowie