Witajcie. Proszę o pomoc czy warunkowanie tak działa czy ja coś źle robię. Steruję silnikiem.
1. Włączam przekaźnik, działa prawidłowo. Silnik pracuje.
2. Następnie zwieram krańcówkę do zera - przekaźnik się wyłącza, silnik staje. Czyli wszystko jest ok.
3. Jeżeli przestane na krańcówce podawać zero - przekaźnik znowu się załącza i silnik pracuje.
Warunkowanie czy tak ma to działać ?
-
itlo
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
itlo
Teraz poprawiłem ale zachowuje się tak samo. Może warunkowanie się do tego nie nadaje. Nie wiem. Chodzi mi o to, steruję pracą silnika, włączam silnik obraca się w prawo, pracuje, dochodzi do pewnego momentu kiedy włącza się krańcówka. Wówczas silnik musi się wyłączyć. Krańcówka zwiera do masy pojawia się sygnał 0 na pinie, silnik przestaje pracować. Faktycznie wyłącza przekaźnik.
Do tego momentu jest wszystko ok.
Problem to kolejny krok.
Jeżeli chce teraz zmienić sekwencję pracy silnika (np załączam obroty w drugą stronę-lewo), krańcówka nie ma już 0 na pinie cyfrowym kontrolera, wówczas "przypomina" sobie wcześniejsze zdarzenie i kontroler steruje silnikiem obraca się nadal w prawo. Zamiast w lewo tak jak miało to być kolejnym kroku.
Nie wiem czy to jasno wytłumaczyłem.
Do tego momentu jest wszystko ok.
Problem to kolejny krok.
Jeżeli chce teraz zmienić sekwencję pracy silnika (np załączam obroty w drugą stronę-lewo), krańcówka nie ma już 0 na pinie cyfrowym kontrolera, wówczas "przypomina" sobie wcześniejsze zdarzenie i kontroler steruje silnikiem obraca się nadal w prawo. Zamiast w lewo tak jak miało to być kolejnym kroku.
Nie wiem czy to jasno wytłumaczyłem.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.