Otwieranie bramy wjazdowej i włącznie oświetlenia

djalex
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

Spróbuj tak: wyzwalanie ustaw: {{state(xxxx).hi}}, warunek {{not state(xxxx).hi}}
sherif14

Bez zmian, w odwrotnie wpisanym wyzwalaczu i warunku także. Dodam jeszcze, że do SBW mam podpięty tylko jeden kontaktron z bramy - może to jest problem?
djalex

To masz na bramie przesuwnej czy na skrzydlowej? Gdzie masz ten kontaktron założony? W cloud masz czujnik przypisany do kanalu bramy?
sherif14

Brama przesuwna, jest to fabryczny czujnik z napędu Faac 740 podpięty do wejścia IN1. Czujnik jest przypisany + jest zaznaczona odwrócona logika. Generalnie wszystko działa, tylko chcę wyeliminować to włączenie oświetlenia po domknięciu bramy.
djalex

Stan otwarty widzisz od razu po ruszeniu czy dopiero jak jest cała otwarta? Ja mam wprawdzie dwa kontaktrony ale ja je wykorzystuję oczywiście oprócz sygnalizacji w apce również do sygnalizacji pod przyciskiem przy wyjściu z domu (mam akurat bramę dwuskrzydłową) ponieważ nie widzę bezpośrednio bramy i przy warunkach które podałem w jednym z poprzednich postów mi to tak działa - ledwo otworzy się kontaktron jeśli brama jest całkowicie zamknięta wtedy zaświeca się dioda pod przyciskiem.
sherif14

Tak, otwartą bramę widzę od razu po ruszeniu bramy, a zamkniętą dopiero, gdy brama całkowicie się zasunie.
djalex

czujnik brama.png
Czujnik musi być tu wpięty gdzie zaznaczenie i bez odwróconej logiki. W supla scripts: wyzwalanie {{state(xxxx).hi}}, warunek {{not state(xxxx).hi}} i powinno działać.
scripts.png
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
sherif14

Czujnik mam podłączony tak jak zaznaczyłeś, ale z opcją odwróconej logiki, bo bez tego wskazania były odwrotne.
djalex

No to pozostaje wypróbować wszystkie możliwe kombinacje: w wyzwalaczu state a w warunku not state lub na odwrót bądź w wyzwalaczu i warunku to samo - state lub not state. Noe mam więcej pomysłów, może ktoś inny pomoże.
sherif14

Ok, będę próbował, dzięki za podpowiedzi.
Dopytam jeszcze: dopisując kolejny warunek (włączanie po zmroku) wpisuję go w tej samej linijce oddzielając pionową kreską?

Return to “Pomoc”