Czy nikt nie może mi pomóc?

itlo

Pomocy. Nie mogę ogarnąć tematu. Co robię nie tak?
Poniżej jest link do filmu odnośnie działania krańcówki lub jak kto woli złego działania krańcówki.
Idea działania krańcówki jest taka że ma ograniczyć pracę np silnika tak aby nie poczynić uszkodzeń.

Przedstawię po kolei co robię :

1 - Załączam diodę przyciskiem dioda się zapala (u mnie rusza silnika) wszystko jest ok
2 - "Włącza" się krańcówka gaśnie dioda (u mnie silnik staje) wszystko jest ok
3 - "Krańcówka" się wyłączą (u mnie silnik rozpoczął pracę w drugą stronę) i tu jest problem

Ponownie zostaje włączona sekwencja zapalenia diody. Czyli niejako została zapamiętana sekwencja wcześniejsza czyli dioda się zapala w moim przypadku silnik rozpoczyna pracę, która doprowadza do ponownego włączenia krańcówki.

W konsekwencji ten schemat się zapętla i działa wszystko w kółko.
Silnik "włącza" krańcówkę, zatrzymuje się silnik, jak silnik ponownie zacznie się kręcić wówczas zwalnia krańcówkę, więc zaczyna się kręcić tak że znowu zadziała krańcówka.

oto fim: https://youtu.be/7S4fjlqYAE4
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Jaki soft? Jak ustawiony? Rozpisz wszystkie GPIO - jakie tam są "wyjścia", jakie "wejścia" i opisz oczekiwane działanie używając tych konkretnych GPIO.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
itlo

Może prościej by było jakbyś mi podesłał jak to ma być ustawione.
Korzystam z Gui Generica mam zaprogramowanie sterowanie przekaźnika oraz krańcówkę na pinie GPO4-2 mam ustawione sterowanie przekaźnika na D1 krańcówkę.

Załączam przekaźnik (pracuje silnik), po pewnym czasie krańcówka zwiera do masy, silnik się wyłącza.
i wszystko jest dobrze do tego momentu.
I teraz włączam sekwencje pracy silnika w drugą stronę krańcówka przestaje zwierać do masy. Wówczas włącza się poprzednia sekwencja pracy silnika w stronę przeciwną która ponownie zwiera krańcówkę do zera. W efekcie silnik się znowu wyłącza.

Czego oczekuję?

Tego do czego służy krańcówka czyli "wyłącza" silnik i zostaje przerwana sekwencja pracy silnika w stronę która doprowadziła do włączenia silnika. A nie jak jest obecnie jak krańcówka zostaje "zwolniona" ponownie włącza się silnik i ponownie doprowadza krańcówkę do stanu w którym silnik się wyłącza.
Pietras81
Been thanked: 1 time

A przypadkiem twoja krancowka nie działa jako przycisk. Generalnie krancowki są żeby pokazać stan np. bramy a nie sterować przekaznikiem.
https://pietras-81.aqi.eco/
klew

itlo wrote: Fri Jun 30, 2023 7:45 pm Może prościej by było jakbyś mi podesłał jak to ma być ustawione.
Korzystam z Gui Generica mam zaprogramowanie sterowanie przekaźnika oraz krańcówkę na pinie GPO4-2 mam ustawione sterowanie przekaźnika na D1 krańcówkę.
Nie potrafię nic podesłać, bo nie rozumiem co tam masz podłączone i w jaki sposób.

Ile masz przekaźników? Ile krańcówek? Do jakich GPIO to masz podłączone?
W jaki sposób zmieniasz kierunek pracy silnika? Np. włączasz inny przekaźnik? Czy jak?

Opisz dokładnie co i gdzie jest podłączone. Może być też rozrysowany schemat (nawet na kartce).
itlo

Pietras81 wrote: Fri Jun 30, 2023 8:00 pm A przypadkiem twoja krancowka nie działa jako przycisk. Generalnie krancowki są żeby pokazać stan np. bramy a nie sterować przekaznikiem.
Świetny przykład sterowanie bramy.

Jak zrealizować sterowanie bramy? Podam co się u mnie dzieje na przykładzie bramy. Otwieram bramę, brama się otwarła zwiera krańcówkę, w warunkowaniu mam zdefiniowane że jak brama zewrze krańcówkę, ma wyłączyć przekaźnik.
Czy tak można ? U mnie działa w 100% i do teraz jest wszystko ok.
Problem pojawia się jak chce zamknąć.
Silnik rozpoczyna pracę zaczyna zamykać bramę i co się powinno stać, według mnie brama powinna się zamknąć.
Natomiast u mnie jak tylko brama "zwolni" krańcówkę, sterownikowi "przypomina" się że wcześniejsza komenda była - otwieranie bramy. Zaczyna ją znowu otwierać, aż do momentu ponownego zadziałania krańcówki. Wyłącza silnik.

Nie będę pisał na jakim pinie co mam bo to nie jest problem z podłączeniem tylko problem tkwi w programowaniu, ewentualnie funkcjonalności i konfiguracji.
klew

To wrzuć pełną konfigurację tego co tam ustawiłeś w sofcie.
Urządzenie niczego sobie nie przypomina, tylko robi to co ustawiłeś że ma robić.
Oczywiście zawsze może być gdzieś jakiś błąd, ale na razie ja nic nie potrafię wywnioskować z tego co tu opisujesz
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

itlo wrote: Fri Jun 30, 2023 7:45 pm Może prościej by było jakbyś mi podesłał jak to ma być ustawione.

Załączam przekaźnik (pracuje silnik), po pewnym czasie krańcówka zwiera do masy, silnik się wyłącza.
i wszystko jest dobrze do tego momentu.
I teraz włączam sekwencje pracy silnika w drugą stronę krańcówka przestaje zwierać do masy. Wówczas włącza się poprzednia sekwencja pracy silnika w stronę przeciwną która ponownie zwiera krańcówkę do zera. W efekcie silnik się znowu wyłącza.

Czego oczekuję?

Tego do czego służy krańcówka czyli "wyłącza" silnik i zostaje przerwana sekwencja pracy silnika w stronę która doprowadziła do włączenia silnika. A nie jak jest obecnie jak krańcówka zostaje "zwolniona" ponownie włącza się silnik i ponownie doprowadza krańcówkę do stanu w którym silnik się wyłącza.
Wydaje mi się, że takie funkcjonalność nie jest zaimplementowana w GUI-Generic. Jednym słowem chcesz sobie zrobić sterownik bramy.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
itlo

Czego oczekuję?

[/quote]

Wydaje mi się, że takie funkcjonalność nie jest zaimplementowana w GUI-Generic. Jednym słowem chcesz sobie zrobić sterownik bramy.
[/quote]

Upraszczając w sumie tak to ma wyglądać bardzo podobnie. Chodzi o cos takiego jak sterowanie bramą. W GUI-Generic są krańcówki. Nazwa "krańcówki" sugeruje że ogranicza działanie przekaźnika. Jest warunkowanie? Jest to wydaje się coś więcej potrzeba do szczęścia.

Jak działa sterowanie rolet? Czy nie podobnie otwiera się roleta do pewnego momentu. Nie wiem jak to jest zrealizowana przy roletach.

Ja akurat potrzebuje to do sterowania trakera fotowoltaicznego. Mam 2 silniki wschód - zachód, północ-południe, o określonych godzinach silniki włącza Supla. Wszystko działa super tylko niestety do ustalenia wartości początkowej czy końcowej krańcówka byłaby idealna. Teraz muszę korygować ręcznie rano ustawienie trakera.
[email protected]
Has thanked: 18 times
Been thanked: 26 times

itlo wrote: Tue Jul 04, 2023 9:35 am
Jak działa sterowanie rolet? Czy nie podobnie otwiera się roleta do pewnego momentu. Nie wiem jak to jest zrealizowana przy roletach.
Jeśli dobrze rozumiem jak to działa, to SRW-01 załącza przekaźnik na określony czas, który można ustawić i polega na tym, że roleta ma krańcowkę, która rozłączy silnik jeśli już roleta została otwarta zamknięta a ustawiony czas był zbyt długi.

Otwieranie rolety o pewien % to nic innego jak założenie że czas którego się zażąda jest mniejszy niż czas potrzebny na pełne otwarcie zamknięcie.

Return to “Pomoc”