Wsparcie dla RF BRIDGE 433MHz

uchnast.michal

robertklepacki94 wrote: Fri Jun 30, 2023 9:24 am
uchnast.michal wrote: Fri Jun 30, 2023 9:09 am
robertklepacki94 wrote: Wed Apr 19, 2023 7:15 am Wczoraj oSuplowałem mostek Sonoff RF. Działa wyśmienicie. Trafiła mi się najnowsza płytka v2.2 ale też da się przerobić.
Znalazłem chwilę by drugą sztukę potencjalnie poświęcić. Przeciąłem ścieżki w 3 miejscach i dodałem rezystory (220) bo nie miałem 270. W instrukcji (https://community.home-assistant.io/t/n ... /344326/22)było napisane " resistor : anything in the range 180-680 ohms".
Jedyna różnica to taka, że nie świeci czerwona dioda gdy wysyłany jest sygnał z pilota. W kalibracji pusto. Ktoś ma pomysł co może być nie tak?
Dioda raczej nie będzie świecić bo jest pominięty oryginalny układ, Pilot napewno nadaje w 433 z stałym kodem ?
Tak, mam dwa, które nadają ze stałym kodem. Jeden to pilot sonoffa a druki klasyczny bateryjny z Ali.
Gdy dam odczyt kodów to co klika sekund niebieska dioda miga jakby się rozłączał, krótko, krótko, dłużej.
Może zły bin generuję. Wybrałem z szablonów Sonoff RF i dodałem bramkę.
robertklepacki94

Wygeneruj czysty szablon dla ESP8266 + zaznacz bramka RF.
A w konfiguracji ustaw

Code: Select all

status_led:
  pin:
    number: GPIO13
    inverted: yes

# USBRX = GPIO4 ---> receiver
# USBTX = GPIO5 ---> trasmitter
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
uchnast.michal

Gdy wgrałem czysty to mam Mode: CONFIG. Dodaje do cloud, łączy się z WiFi ale cały czas szybko mruga niebieska dioda.
Raz odczytał kody lecz gdy daję odczyt niebieska dioda na chwilę przestaje mrugać i moduł się resetuje.
robertklepacki94

Wgrywasz czysty soft + Brmaka RF
Wprowadzasz dane do logowanie itd
Wchodzisz u ustawienia
Wchodzisz w przekaźniki wybierasz 8 sztuk i do wszystkich przypisujesz virtual GPIO
Wchodzisz w (chyba) w inne i ustawiasz GPIO dla RX i TX
Resetujsz bramkę i dopiero wtedy dodajesz do Cloud

Ja tak robiłem dwie Bramki i obydiwe bez problemu ogarnełem.
uchnast.michal

Chyba działa:) Zasugerowałem się, tym co napisałeś by był czysty tylko z bramką. Jak nie ma przekaźnika to cały czas jest w trybie konfiguracji. Dzięki za pomoc. Za pierwszym razem zasugerowałem się zrzutem ekranu z pierwszej strony a tam gpio dla tx i rx nie były dla bramki sonoffa:(
Edit
1. Jeszcze coś zaobserwowałem. Jeden z pilotów podczas zaczytywania pokazał kod 10000XXX (o jedną cyfrę więcej niż pozostałe piloty). Po wpisaniu takiej wartości moduł przestał reagować. Dioda niebieska tak lekko się żarzy.
2. To jednak nie kod a ilość zdefiniowanych przekaźników przy 8 stało się to samo.
3. Zmieniłem na soft tylko z przekaźnikami i bramką i poszło na 9. Spróbuję dodać przyciski z AT bo by się przydały.
4. Gdy dodałem AT i przyciski - trup :( te same objawy. Czy to kwestia ilości pamięci czy błędu kodu?
5. Wymieniłem AT na linki bezpośrednie, poszło
6. W linkach nie mieści się całość na przykładzie down-or-stop dla rolet (ucina p)
krycha88

uchnast.michal wrote: Fri Jun 30, 2023 11:15 am Chyba działa:) Zasugerowałem się, tym co napisałeś by był czysty tylko z bramką. Jak nie ma przekaźnika to cały czas jest w trybie konfiguracji. Dzięki za pomoc. Za pierwszym razem zasugerowałem się zrzutem ekranu z pierwszej strony a tam gpio dla tx i rx nie były dla bramki sonoffa:(
Edit
1. Jeszcze coś zaobserwowałem. Jeden z pilotów podczas zaczytywania pokazał kod 10000XXX (o jedną cyfrę więcej niż pozostałe piloty). Po wpisaniu takiej wartości moduł przestał reagować. Dioda niebieska tak lekko się żarzy.
2. To jednak nie kod a ilość zdefiniowanych przekaźników przy 8 stało się to samo.
3. Zmieniłem na soft tylko z przekaźnikami i bramką i poszło na 9. Spróbuję dodać przyciski z AT bo by się przydały.
4. Gdy dodałem AT i przyciski - trup :( te same objawy. Czy to kwestia ilości pamięci czy błędu kodu?
6. W linkach nie mieści się całość na przykładzie down-or-stop dla rolet (ucina p)
Niestety twój opis nie pomógł mi powtórzyć problemu :) Musisz napisać dokładniej co ustawiasz czy odbiornik nadajnik czy virtualny przekaźnik czy gpio itd...
https://gui-generic-builder.supla.io/
robertklepacki94

uchnast.michal wrote: Fri Jun 30, 2023 11:15 am Chyba działa:) Zasugerowałem się, tym co napisałeś by był czysty tylko z bramką. Jak nie ma przekaźnika to cały czas jest w trybie konfiguracji. Dzięki za pomoc. Za pierwszym razem zasugerowałem się zrzutem ekranu z pierwszej strony a tam gpio dla tx i rx nie były dla bramki sonoffa:(
Edit
Nie musisz dodatkowo zaznaczać AT i przycisków w GG. Po dopisaniu kodu do przekaźnika i zmianie funkcji na ,,odbiornik"' w CLOUD pokaże się kanał z AT.
uchnast.michal

krycha88 wrote: Fri Jun 30, 2023 7:00 pm Niestety twój opis nie pomógł mi powtórzyć problemu :) Musisz napisać dokładniej co ustawiasz czy odbiornik nadajnik czy virtualny przekaźnik czy gpio itd...
- 9 przekaźników wirtualnych, wszystkie jako odczyt. Pierwsze 4 kod na wł. i wył. 5 pozostałych tylko na wł.
- udało Ci się wprowadzić link bezpośredni z parametrem down-or-stop?
robertklepacki94 wrote: Fri Jun 30, 2023 7:29 pm Nie musisz dodatkowo zaznaczać AT i przycisków w GG. Po dopisaniu kodu do przekaźnika i zmianie funkcji na ,,odbiornik"' w CLOUD pokaże się kanał z AT.
U mnie to nie działa. Pomimo zdefiniowania przekaźników w cloud brak zakładki.
krycha88

uchnast.michal wrote: Fri Jun 30, 2023 9:21 pm - 9 przekaźników wirtualnych, wszystkie jako odczyt. Pierwsze 4 kod na wł. i wył. 5 pozostałych tylko na wł.
- udało Ci się wprowadzić link bezpośredni z parametrem down-or-stop?
Poprawiłem ten problem restartującego się urządzenie przy 9 przekaźnikach - potwierdź czy teraz działa.

Nie przeszło mi nawet przez głowę aby dodać linki bezpośrednie od tego są AT ;) One zostały dodane jak jeszcze ich nie było.
https://gui-generic-builder.supla.io/
uchnast.michal

krycha88 wrote: Sat Jul 01, 2023 5:51 am Poprawiłem ten problem restartującego się urządzenie przy 9 przekaźnikach - potwierdź czy teraz działa.
Dziękuję i przepraszam, że wyjechałem z tematem w weekend :cry:
krycha88 wrote: Sat Jul 01, 2023 5:51 am Nie przeszło mi nawet przez głowę aby dodać linki bezpośrednie od tego są AT ;) One zostały dodane jak jeszcze ich nie było.
No tak, radziłem sobie jak mogłem:)
Zaktualizować teraz bez linków a dodając przyciski, czy tylko update automatyczny?

Return to “GUI Generic”