Sterowanie Suplą poprzez piloty radiowe

Zibi

Robert Błaszczak wrote: Sun Jul 02, 2023 9:24 pm Czy naprawdę nie widzisz, że jest to żart? Tam jest stosowna emotikonka. Czy na Forum musi być tylko i wyłącznie sztywniactwo? Przeczytaj linkowany wątek do końca to zobaczysz, kto naprowadzał nowego użytkownika na sensowniejsze zadanie pytania. I czy zadający pytanie miał z tym jakiś problem.
Na innych forach takie pytanie wyleciałoby w kosmos momentalnie. Pierwszym zadaniem użytkownika zanim napisze pytanie, jest sprawdzenie, czy nie ma już odpowiedzi na forum. Tutaj tego nie ma. Z jednej strony dobrze, ale przez to jest sporo różnych tematów powielających się. A przez to ciężko jest znaleźć cokolwiek na forum.

Ps. Nie chcesz się podzielić swoją wiedzą, ok, ja to szanuję. Jak najbardziej masz do tego prawo. Tylko w dalszym ciągu nie rozumiem, po co pisać, że ja sobie tam coś zrobiłem i mi to super działa.
Ja jak się zapoznałem z Raspberry Pi, bo chciałem sobie postawić bramkę Supla Virtual Device, to też poświęciłem sporo czasu na nauczenie się nieznanego mi wcześniej obszaru IT. Ale chwaląc się tym na forum zrobiłem to poprzez poradnik krok po kroku, jak samodzielnie - nie znając systemów linuxowych - uporać się z tym zadaniem. Z poradnika skorzystało sporo osób z pełnym sukcesem.
Wiem widziałem czytałem sam korzystałem z poradnika Easy Eda jak zaczynałem projektować i uczyć się PCB.
Szanuję i podziwiam za wiedzę.

Ja niestety dużo czasu wolnego nie mam na pisanie takich szczegółowych poradników jak u Ciebie jak mam wolny czas to poświęcam na inne cele.
Co do Attiny bo od tego się zaczęło i czułem że z czasem mi to wygarniesz za nie udzielenie odp w tamtym temacie.
Zastanawiałem się nad wrzuceniem kodu ale to nie ma sensu do tego trzeba napisać cały poradnik i to szczegółowo bo ktoś kto nie zna operacji na rejestrach przesunięcia bitów, preskalera rtc podzielnika zegara, adc skonfigurowanie trybu akumulacji szeregowej bo to jest nowy proc informacji full to nie Atmega328 gdzie tonami jest pełno informacji to zasypali by mnie pytaniami na forum.
Trochę to przykre że taki forumowicz jak Ty o takim statusie i reputacji wygarnia mi biznes i nie chęć niesienia pomocy innym mimo że pomogłem wielu osobom na tym forum.
Jeśli chodzi o biznes zaprojektowanie płytki PCB, pisanie programu + testy, obudowa, lutowanie,czas itp jak na czysto się zarobi 150zl to sukces na układzie który się sprzeda raz na jakiś czas. Kto jak kto ale Robert powinieneś o tym wiedzieć najlepiej ze to się nie robi dla biznesu tylko przyjemności, bo kasa z tego żadna. Osobiście wśród 30 urządzeń w Supli nie posiadam ani jednego zamela wszystko DIY, a że przy zamówieniu PCB min 5szt jest myśl że może coś pójdzie.Jakbym to robił dla biznesu to nigdy żaden układ by nie powstał.
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Zibi, ja nie neguję faktu, że przy okazji tworzenia nowego urządzenia zarobisz parę groszy. Sporo osób tak robi i nikt nie ma z tym żadnego problemu. Jak słusznie zauważyłeś (ten fragment swojej wypowiedzi edytowałeś i usunąłeś), już wcześniej pytałem się ja i kilku użytkowników Forum o możliwość udostępnienia kodów, schematów, itp. Nie dałeś żadnej odpowiedzi. Po tamtej korespondencji dostałem kilka prywatnych wiadomości. Część z nich nie nadaje się do zacytowania(z powodów używania w nich wulgaryzmów. Jedną z łagodniejszych była w stylu "on się chwali, czy żali". Tak więc, czy nie było by uczciwiej napisać to wprost: nie udostępniam kodów źródłowych, softu, schematów. Zapraszam do zakupu swoich urządzeń, jeśli jest ktoś chętny.
W dalszym ciągu nie mogę zrozumieć jaki cel ma pisanie "ja sobie zrobiłem tak i działa mi to bez problemów od x czasu" i nic więcej. Irytujesz tym tylko Forumowiczów.

Ps. Może chociaż odpowiesz w tym wątku Michałowi? Temat nie dotyczy ATTiny.
uchnast.michal wrote: Sun Jul 02, 2023 7:42 pm
Zibi wrote: Sun Jul 02, 2023 6:49 pm Ja zrobiłem swoją bramkę na esp32 +Supla odczytuje piloty radiowe w tym piloty sonoff i wszystko śmiga rok bez zarzutów.
Fajnie, że zrobiłeś ale czy podzielisz się kodem i schematem?
Powód edycji: poprawa literówek, błędów stylistycznych i drobne uzupełnienie zdania.
Last edited by Robert Błaszczak on Mon Jul 03, 2023 10:47 am, edited 1 time in total.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
uchnast.michal
Has thanked: 7 times

Robert Błaszczak wrote: Mon Jul 03, 2023 5:17 am Ps. Może chociaż odpowiesz w tym wątku Michałowi? Temat nie dotyczy ATTiny.
uchnast.michal wrote: Sun Jul 02, 2023 7:42 pm
Zibi wrote: Sun Jul 02, 2023 6:49 pm Ja zrobiłem swoją bramkę na esp32 +Supla odczytuje piloty radiowe w tym piloty sonoff i wszystko śmiga rok bez zarzutów.
Fajnie, że zrobiłeś ale czy podzielisz się kodem i schematem?
Robert, to było pytanie retoryczne ;) Obaj znamy odpowiedź jaka padnie, o ile padnie.
Patryk

Robert Błaszczak wrote: Sun Jul 02, 2023 8:07 pm
... tranzystorach germanowych ASY35.
Tak offtopic.
Toś mnie ( mile ) zaskoczył i przypomniał ... .
Pierwsze radyjko na diodzie germanowej odbierające PR1 ( bez zasilania ).
Tranzystor germanowy TG5 ( który był w latach 80-tych ) już trudno dostępny itd ... .
Obecnie w wolnym czasie, składam sobie taki prosty przedwzmacniacz na lampach subminiaturowych z AVT.
Jedynie nie mam pomysłu, jak go zintegrować z SUPLĄ.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Patryk wrote: Mon Jul 03, 2023 6:26 pm
Robert Błaszczak wrote: Sun Jul 02, 2023 8:07 pm
... tranzystorach germanowych ASY35.
Tak offtopic.
Toś mnie ( mile ) zaskoczył i przypomniał ... .
Pierwsze radyjko na diodzie germanowej odbierające PR1 ( bez zasilania ).
To były czasy. Dioda germanowa i słuchawka ze starego telefonu i grało bez prądu. Rozciągałem nawet kawał drutu między budynkami (kamienicami) jako antenę aby mieć lepszy odbiór :lol:
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
djalex
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

Pozwolę sobie wtrącić 3 grosze: kolega Robert ma rację. @Zibi: wiem że dojście do odpowiedniego poziomu wiedzy "kosztuje" dużo ale na forum na którym wszyscy dzielą się swoja wiedzą taką, jaką posiadają - jedni więcej a drudzy mniej. A ci którzy czerpią z tego korzyści majątkowe to ich tu nie ma (wiem bo nieraz prowadziłem korespondencję z takimi sprzedawcami i twierdzili że się tu nie udzielają). Kolega Robert ma wyjątkową anielską cierpliwość ale jeśli trafia się kolejny leń któremu nie chce się nawet porządnie zadać pytania to zamiast się zdenerwować obraca w żart, to źle?
Zibi

djalex wrote: Mon Jul 03, 2023 10:20 pm Pozwolę sobie wtrącić 3 grosze: kolega Robert ma rację. @Zibi: wiem że dojście do odpowiedniego poziomu wiedzy "kosztuje" dużo ale na forum na którym wszyscy dzielą się swoja wiedzą taką, jaką posiadają - jedni więcej a drudzy mniej. A ci którzy czerpią z tego korzyści majątkowe to ich tu nie ma (wiem bo nieraz prowadziłem korespondencję z takimi sprzedawcami i twierdzili że się tu nie udzielają). Kolega Robert ma wyjątkową anielską cierpliwość ale jeśli trafia się kolejny leń któremu nie chce się nawet porządnie zadać pytania to zamiast się zdenerwować obraca w żart, to źle?
Ja znam które handlują i się tu udzielają. Z grzeczności nie będę wymieniał będą chcieli to sami się ujawnią.

Robert to niech się żalą dalej.
Dzielenie się wiedzą to jedno a udostępnienie swojego projektu nad którym siedzisz masę czasu to drugie i nie każdy chcę udostępniać i nie tylko chodzi tu o mnie.
Ciekawe ile jest takich projektów kto siedział i dłubał od podstaw a nie robił sklejki że źródeł wtedy takie projekty chętnie się udostępnia.
Skoro udzieliłem informacji osobie która do mnie pisała a potem pisze do ciebie i mnie krytykuje to ewidentnie chodzi o jedno nie podał kodu jaki on najgorszy ale informacji i zagadnień, linku odnośnie Attiny nie docenił najłatwiej skrytykować i mieć gotowca na tacy.
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Pozwolę sobie wtrącić 3 grosze od siebie ale bez roztrząsania o racji.

Rzeczywiście kolega @Zibi jest powściągliwy w podawaniu "gotowców" kodu co stoi w dużym kontraście do np. projektu GuiGeneric, który jest 100% open i ilość pracy jest olbrzymia. Podobnie kolega @LukFud, który również chroni swoje kody. I nie miejmy im tego za złe. Wiemy, że na tym kasy nie ma a raczej drobna rekompensata za poświęcony czas.
Z drugiej strony oboje z przytoczonych kolegów są baaaaardzo pomocni i podpisuję się pod tym oboma rękami. Już bez wchodzenia w szczegóły ale zdalne połączenie, rozmowy telefoniczne, podpowiedzi, modyfikacja skompilowanego kodu pod moje potrzeby. Kolega @Zibi podał mi jak na tacy wszystkie potrzebne linki do projektu radiowego, podpowiedział przede wszystkim na jakim sprzęcie się skupić. Gdybym sam to odkrywał to byłyby dziesiątki godzin zmarnowane na naukę sprzętu nieprzydatnego w tego rodzaju projekcie.
Co do sformułowania "Ja mam i działa super" może faktycznie było niefortunne w tym wątku natomiast ja to zrozumiałem jako odpowiedź na pytanie:
Safrad wrote: Sun Jul 02, 2023 5:57 pm czy coś takiego byłoby możliwe?
.. i @Zibi odpowiedział, że tak. Zauważcie, że zrobiła się gównoburza (aczkolwiek korzenie wiem że tkwią nieco głębiej i to była przysłowiowa kropla) natomiast sam zainteresowany @Safrad, świeży forumowicz, nawet nic nie napisał, nie dopytuje się jak to zrobić, jaką drogą pójść, etc. Gdyby się zapytał, to zakładam bazując na moim doświadczeniu, że @Zibi bez wahania wskazałby mu drogę.

Odpowiedź kolegi:
uchnast.michal wrote: Sun Jul 02, 2023 6:36 pm Aktualnie są problemy z Bramką RF, kolega @krycha88 zapewne już nad tym pracuje.
Zanim zaczniesz poczytaj ostatnie wpisy.
też nie wniosła nic konkretnego a nikt na niego się nie rzuca (prawdopodobnie z przyczyny wskazanej powyżej)

Jeżeli chodzi o Kolegę @Robert Błaszczak to wiemy, że jest ikoną tego forum (4 pod względem ilości postów) i służy zawsze bardzo szerokim zakresem pomocy nonprofit (kiedy ty śpisz/pracujesz/jesz?) i stąd nie dziwię się, że oczekuje podobnego zaangażowania od innych, ponieważ taka natura człowieka, żeby innych oceniać swoją miarą.

Reasumując: tak po męsku, paru dało sobie werbalnie "po mordzie". Teraz czas na grabę i certyfikat ISO (...issso ... ze mną sie nie napijesz? ;) )
Wrzućmy trochę na luz, życia jest za krótkie na takie tracenie czasu, więcej zrozumienia dla poglądów i przekonań strony przeciwnej. Moim zdaniem to jest bardziej sprzeczka o sposób pomocy a nie chęć jej niesienia. Kolega @Zibi daje wędkę a kolega @Robert często daje już gotową rybę.
YoMan
Has thanked: 7 times

YoMan wrote: Tue Jul 04, 2023 8:54 am Odpowiedź kolegi:
uchnast.michal wrote: Sun Jul 02, 2023 6:36 pm Aktualnie są problemy z Bramką RF, kolega @krycha88 zapewne już nad tym pracuje.
Zanim zaczniesz poczytaj ostatnie wpisy.
też nie wniosła nic konkretnego a nikt na niego się nie rzuca (prawdopodobnie z przyczyny wskazanej powyżej)
Abstrahując od meritum Twojej wypowiedzi, nie zgodzę się, ze nic nie wniosła. Jeżeli @Safrad byłby zainteresowany tym co zaproponował @Lector to mogłem zaoszczędzić niepotrzebnych nerwów i zmarnowanego czasu bo najnowszy GG nie działa prawidłowo dla bramki RF.
A co do issso :) to Supla offline już niedługo. Udanego dnia Wam życzę, dnia bez niepotrzebnych nerwów :lol:
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

uchnast.michal wrote: Tue Jul 04, 2023 9:06 am
Abstrahując od meritum Twojej wypowiedzi, nie zgodzę się, ze nic nie wniosła. Jeżeli @Safrad byłby zainteresowany tym co zaproponował @Lector to mogłem zaoszczędzić niepotrzebnych nerwów i zmarnowanego czasu bo najnowszy GG nie działa prawidłowo dla bramki RF.
Trochę racji jest. My bad.
YoMan

Return to “Pomoc”