Supla Scripts Termostat 2.0

fracz
Has thanked: 4 times
Been thanked: 6 times

Dziś ktoś namieszał coś przy jednym z termostatów i niestety wysypał wszystkie. Wrzuciłem szybki fix - powinny już działać wszystkim jak należy.

Będzie dochodzenie :evil:
kostrzu

Super Skrypt Robota Super. Mam pytanie kiedy można byłoby liczyć na dodanie kryterium wilgotności.
Zależy mi na umieszczeniu czujnika temperatury i wilgotność w wraz z podpiętym wentylatorem wyciągu.
Podczas korzystania z łazienki kiedy wilgotność rośnie chciałbym włączyć wentylator. Po działaniu wentylatora wilgotność spada a wentylator się wyłącza.
Chętnie wspomogę projekt dotacjami :-)

Pozdrawiam i witam wszsytkich
fracz

Wilgotność w termostacie jest w planach i widzę że coraz większe jest zainteresowanie. https://github.com/fracz/supla-scripts/issues/3

Póki co czeka sobie na lepsze czasy.
Lucas

@fracz,

tak się zastanawiam, czy jest możliwość stworzenia takiego widoku bez logowania, gdzie widoczne byłyby tylko same temperatury pomieszczeń bez przełączników ogrzewanie/chłodzenie?

Podoba mi się podgląd termostatu bez logowania, ale obecnie nie używam żadnych urządzeń wykonawczych - dlatego aby dodać pomieszczenie muszę wybrać jakieś "fikcyjne" urządzenie w mojej sieci, a to powoduje już wyświetlenie przełącznika, który akurat nic u mnie nie robi...
fracz

Co to za termostat bez urządzeń? Tylko podgląd. To raczej byłby kafelkowy kokpit pokazujący stan urządzeń, coś jak tutaj opisują: viewtopic.php?f=6&t=2248.

Taka funkcjonalność będzie niedługo* w cloudzie więc nie będę tworzyć takiego widoku w skryptach :-)

*) niedługo nie jest w żaden sposób zdefiniowane
Lucas

fracz wrote: Wed Oct 25, 2017 6:57 am Co to za termostat bez urządzeń? Tylko podgląd. To raczej byłby kafelkowy kokpit pokazujący stan urządzeń, coś jak tutaj opisują: viewtopic.php?f=6&t=2248.

Taka funkcjonalność będzie niedługo* w cloudzie więc nie będę tworzyć takiego widoku w skryptach :-)

*) niedługo nie jest w żaden sposób zdefiniowane
Twój termostat jest świetny i w żaden sposób go nie neguję :) Po prostu aktualnie nie mam urządzeń - kiedyś się to zmieni. Jeżeli taki widok będzie kiedyś w cloudzie to ok. Poczekam cierpliwie :D A widoczne przełączniki przeżyję - podgląd Twojego termostatu jest tego wart.
evolucja

Czy nada się to do elektrycznego ogrzewania podłogowego?

Problem jaki mi się nasuwa to pomiar temperatury tylko z jednego czujnika (powietrzne), co w przypadku pierwszego włączenia instalacji spowoduje maksymalne grzanie podłogi do czasu, aż temperatura powietrza osiągnie określony stan (efekt przegrzania podłogi).

Wydaje mi się, że takie instalacje z 2 czujnikami są dość typowe. Może gdyby dało się ustawić tak, to rozwiązałoby to problem:
- utrzymuj temperaturę CZUJNIK1 w przedziale 23-25 stopni ORAZ temperaturę CZUJNIK2 do 35 stopni (+/- 2 stopnie)
becON
Has thanked: 1 time

@fracz
Widzę że właśnie zmieniłeś widok panelu temperatury.
Jest dużo lepiej, proszę Cię jednak, przywróć szybki dostęp do ostatnich sześciu godzin z rozwijanego menu.
Bardzo często go używam.

Edit. Następny przykład "potrzebności" funkcji ostatnich sześciu godzin:
Jest godzina 0.25
Klikam: pokaż "dzisiaj" i dostaję wyniki z ostatnich dwudziestu pięciu minut :-(
Brakuje co najmniej dwóch pozycji: "ostatnie 6 godzin", "ostatnia doba", a następna pozycja to dopiero "ostatnie 7 dni". Szybki podgląd to była przewaga poprzedniego rozwiązania.

Przy okazji chciałbym się przywitać ze wszystkimi. Następny Wojciech melduje się na forum. 8-)
fracz

Dodałem do predefiniowanych opcji ostatnie 6 i 24 godziny. "Dziś" się zachowuje dobrze - dopiero jest godzina "dziś" :D
becON
Has thanked: 1 time

Dziękuję za szybką poprawkę.
Dzięki temu tylko ja wyszedłem na malkontenta.
Teraz jest super!

Jakie "dziś"?
Jeszcze nie spałem, zatem jest "wczoraj" :lol:

Return to “SUPLA Scripts”