Czy nikt nie może mi pomóc?
-
Gitman
Tylko po co Ci do ustawienia początkowego jakikolwiek warunek? zamontuj krańcówkę zmierz czas maksymalnego obrotu (dajmy na to 2 min) i ustaw żeby o danej godzinie przekaźnik włączył silnik na 2 min i czy się wyłączy po 5s czy po 2 min stan początkowy masz ustalony.
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
Krańcówka to urządzenie które informuje o jakimś stanie/osiągnięciu jakiegoś stanu. Co z tym się robi to już kwestia np. softu, krańcówka może np. tylko zwalniać szybkość silnika lub zapalać światło.itlo wrote: Tue Jul 04, 2023 9:35 am Czego oczekuję?
Tego do czego służy krańcówka czyli "wyłącza" silnik i zostaje przerwana sekwencja pracy silnika w stronę która doprowadziła do włączenia silnika. A nie jak jest obecnie jak krańcówka zostaje "zwolniona" ponownie włącza się silnik i ponownie doprowadza krańcówkę do stanu w którym silnik się wyłącza.
tak na szybko .... krańcówka jako przycisk monostabilny i przycisk wyzwala AT z akcją "Wyłącz". Chyba powinno zadziałać tylko polegamy na necie? Ewentualnie lokalnie jako przycisk monostabilny z akcją przełącz i uruchomieniem na wciśnięcie (nie puszczenie).itlo wrote: Tue Jul 04, 2023 9:35 am Ja akurat potrzebuje to do sterowania trakera fotowoltaicznego. Mam 2 silniki wschód - zachód, północ-południe, o określonych godzinach silniki włącza Supla. Wszystko działa super tylko niestety do ustalenia wartości początkowej czy końcowej krańcówka byłaby idealna. Teraz muszę korygować ręcznie rano ustawienie trakera.
YoMan
-
itlo
Bardzo dziękuję właśnie takiej wskazówki potrzebowałem. Najgorzej jak się człowiek zafiksuje na jakiś schemat potem wali w mur i nic. A wystarczy zrobić 2 kroki w tył I ..... . Bardzo dziękuję.YoMan wrote: Tue Jul 04, 2023 11:00 amKrańcówka to urządzenie które informuje o jakimś stanie/osiągnięciu jakiegoś stanu. Co z tym się robi to już kwestia np. softu, krańcówka może np. tylko zwalniać szybkość silnika lub zapalać światło.itlo wrote: Tue Jul 04, 2023 9:35 am Czego oczekuję?
Tego do czego służy krańcówka czyli "wyłącza" silnik i zostaje przerwana sekwencja pracy silnika w stronę która doprowadziła do włączenia silnika. A nie jak jest obecnie jak krańcówka zostaje "zwolniona" ponownie włącza się silnik i ponownie doprowadza krańcówkę do stanu w którym silnik się wyłącza.
tak na szybko .... krańcówka jako przycisk monostabilny i przycisk wyzwala AT z akcją "Wyłącz". Chyba powinno zadziałać tylko polegamy na necie? Ewentualnie lokalnie jako przycisk monostabilny z akcją przełącz i uruchomieniem na wciśnięcie (nie puszczenie).itlo wrote: Tue Jul 04, 2023 9:35 am Ja akurat potrzebuje to do sterowania trakera fotowoltaicznego. Mam 2 silniki wschód - zachód, północ-południe, o określonych godzinach silniki włącza Supla. Wszystko działa super tylko niestety do ustalenia wartości początkowej czy końcowej krańcówka byłaby idealna. Teraz muszę korygować ręcznie rano ustawienie trakera.