🩺 GKW-01 Testy

Gitman

Goral64 wrote: Mon Jul 03, 2023 7:18 am Zakres temperatury można ustawić od 5°C do 50°C.

@pzygmunt czy brak czasomierza i kalendarza wynika z braku sprzętowego wersji testowej czy przez brak połączenia z serwerem. Brak możliwości ustawienia wyświetlania tych danych jak i wejścia do ustawienia harmonogramu.
Mały zakres temperatur do cwu i bufora moim zdaniem powinno być do 90 stopni
Goral64
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

Gitman wrote: Tue Jul 04, 2023 6:13 am Mały zakres temperatur do cwu i bufora moim zdaniem powinno być do 90 stopni
To powinno być w konfiguracji dla obu termometrów, przy czym dla pokładowego dałbym max do 35°C jak w większości termostatów a dla zewnętrznego max do 95°C.
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2026 :D

Image
lesny8
Has thanked: 10 times
Been thanked: 9 times

Ja też wczoraj pogłaskałem gekona :lol: i po woli zacząłem oswajać go z otoczeniem :mrgreen:
Czytałem wcześniej temat w ciągu dnia, więc nic mnie nie zaskoczyło ;)
Bez problemu znalazłem wszystkie przyciski, wejście w config bez trudu. Nie ma co przerabiać HW, tym bardziej, że to przejście w config jest doraźne, a docelowe może być inne.
Nie bawiłem się z gekonem za długo, ale tak jak wszyscy wcześniej pisali zauważyłem, że zawyża pomiar. Jak @klew dopisze w sofcie korektę jak w THW to będzie git.

Jedyne co zauważyłem to to, że można wyjść z trybu ustawień zmieniając temp załączenia przekaźnika, bez jej potwierdzenia. Po ponownym wejściu w ustawienia gekona, pokazuje temp porzuconą, a nie faktycznie ustawioną.
Nie sprawdzałem jeszcze czy jak wypne zasilanie to wyświetlana 'nastawa' wróci do właściwej wartości.

Co do trybu konfiguracyjnego, to jest tam tyle opcji, że ciężko było mi się odnaleźć co jest do czego :lol: ale wiem, że to draft i finalnie będzie jak dla Kowalskiego ;)
Dobrze jakby docelowo można było, to co jest do ustawienia/przestawienia/nastawienia w trybie konfiguracyjnym, ustawiać/zmieniać dodatkowo z apki, tak jak jest to w przypadku DIW-01.
SOP 2023 :heavy_check_mark:
SOP 2024 :heavy_check_mark:
Czekam na kolejne Supla Offline Party :upside_down_face:
🧩: 🔑cz->b ⛴️+ila
shimano73

To teraz coś ode mnie , z podłączeniem i konfiguracją nie było żadnych problemów. Żadko kiedy dodaje urządzenia za pomocą kreatora z apki, nie miałem z tym żadnych problemów a używam wersji na iOS 23.04 , bo inna mi nie przysługuje ;) ej założyłem konto na beta-cloud i dodałem kolejne konto do apki . Jak pisałem wcześniej musiałem dołożyć kabel do zasilania co udało się bez prucia ścian, dobrze że są płyty k/g :D
Jak pisali inni widać że temperatura jest zawyżona, a w trybie wyświetlania temp i wilgotności dane są mało czytelne, i jako że do tej pory używałem eurostera który wyświetlał tylko temperaturę to tak to też zostanie. Zauważyłem że wyświetlanie się wygasza , ja bym wolał aby się świeciło cały czas lub tylko przygasło, aby przechodzą można było zerknąć na odczyt.
I jeszcze jedno , tak szybko rozpakowałem że nie pamiętam czy była folia ochronna na ekranie, no bo ... ja .. juz go porysowałem pazurkiem :(
To tyle na początek ...
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie

Wezmę udział w Supla Offline Party 2024 :)
Goral64

shimano73 wrote: Tue Jul 04, 2023 7:52 pm I jeszcze jedno , tak szybko rozpakowałem że nie pamiętam czy była folia ochronna na ekranie, no bo ... ja .. juz go porysowałem pazurkiem :(
U mnie nie było.

Image
wsosniak

shimano73 wrote: Tue Jul 04, 2023 7:52 pm w trybie wyświetlania temp i wilgotności dane są mało czytelne
dokładnie .
Dwie rzeczy OD RAZU mi się nasuneły w pierwszych 5 minutach uzytkowania GKW-01 :
1) to o czym już pisałem : Dźwiek OD RAZU wyciszyłem do zera (i fajnie ze tak można) bo mnie drażnił.
2) powiedziałem sobie ze trybu wyświetlania dwulinijkowego ( np tempertaury i wilgotnosci ) , nigdy nie wybiore, bo musze sie skupic zeby odszyfrować odczyty (nie te lata nie ten wzrok :) ).
lesny8
Has thanked: 10 times
Been thanked: 9 times

wsosniak wrote: Tue Jul 04, 2023 8:47 pm
shimano73 wrote: Tue Jul 04, 2023 7:52 pm w trybie wyświetlania temp i wilgotności dane są mało czytelne
dokładnie .
Dwie rzeczy OD RAZU mi się nasuneły w pierwszych 5 minutach uzytkowania GKW-01 :
1) to o czym już pisałem : Dźwiek OD RAZU wyciszyłem do zera (i fajnie ze tak można) bo mnie drażnił.
2) powiedziałem sobie ze trybu wyświetlania dwulinijkowego ( np tempertaury i wilgotnosci ) , nigdy nie wybiore, bo musze sie skupic zeby odszyfrować odczyty (nie te lata nie ten wzrok :) ).
Też mi się ten dwulinijkowy nie spodobał i wolałem samą temperaturę
SOP 2023 :heavy_check_mark:
SOP 2024 :heavy_check_mark:
Czekam na kolejne Supla Offline Party :upside_down_face:
🧩: 🔑cz->b ⛴️+ila
SOYER
Been thanked: 2 times

Ja się zastanawiam po co dziesiętna precyzja w pomiarach temperatury i wilgotności. To nie jest termostat laboratoryjny. W jakiej funkcji będzie potrzebna tak "dokładna"( celowy cudzysłów) temperatura. Przy odczycie wilgotności to moim zadaniem już kompletnie nie jest potrzebne. Zaś pominięcie wartości po przecinku znakomicie poprawiło by czytelność.
https://youtube.com/@tomaszhamer8134?si=_J1cT_QWsXxgt1Fm
https://kryry01.aqi.eco/pl
https://app.weathercloud.net/d4311785603
https://github.com/Soyer79
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

SOYER wrote: Thu Jul 06, 2023 2:53 pm Ja się zastanawiam po co dziesiętna precyzja w pomiarach temperatury i wilgotności. To nie jest termostat laboratoryjny. W jakiej funkcji będzie potrzebna tak "dokładna"( celowy cudzysłów) temperatura. Przy odczycie wilgotności to moim zadaniem już kompletnie nie jest potrzebne. Zaś pominięcie wartości po przecinku znakomicie poprawiło by czytelność.
Moje doświadczenie z termostatami w domu jest takie, że 1 stopnień to za mała precyzja. Jest mocna odczuwalna różnica między 22,0 a 22,9.
Ja często mam taką sytuację, że widzę na klimie 23 stopnie, a jest ustawiona na 24. I czuję że jest mi już za ciepło, to podchodzę i zmieniam nastawy. Jeśli natomiast widziałbym, że jest już 22,9, to wiem że za moment sama się wyłączy i nie będę co jakiś czas przestawiał o jeden stopień w tą i w tamtą.

Co masz na myśli pisząc o poprawie czytelności? Chodzi o widok tylko z temperaturą, czy o ten dwulinijkowy z zegarkiem lub wilgotnością?
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Goral64

Wygląda na to, że z tej matrycy 16x16 wyciśnięto prawie wszystko, ale chyba jeszcze można by zwiększyć trochę czytelność.
@klew korzystacie z jakichś gotowych fontów czy to własna biblioteka i można by jeszcze coś dopieścić?
W sumie brakuje mi trybu slidera, gdzie co 5 sekund np. zmieniałoby się wskazanie pomiaru temperatury, wilgotności, czasu, daty, etc.
No i trzeba trochę dopracować menu i fajnie by było, gdyby udało się go nie zagnieżdżać...

Image

Return to “Nowości”