🩺 GKW-01 Testy

klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Goral64 wrote: Thu Jul 06, 2023 4:08 pm Wygląda na to, że z tej matrycy 16x16 wyciśnięto prawie wszystko, ale chyba jeszcze można by zwiększyć trochę czytelność.
@klew korzystacie z jakichś gotowych fontów czy to własna biblioteka i można by jeszcze coś dopieścić?
W sumie brakuje mi trybu slidera, gdzie co 5 sekund np. zmieniałoby się wskazanie pomiaru temperatury, wilgotności, czasu, daty, etc.
No i trzeba trochę dopracować menu i fajnie by było, gdyby udało się go nie zagnieżdżać...
Możemy rysować dowolnie fonty.

Nie wiem czy slider będzie dobrym pomysłem. Ogólnie jak rzucasz okiem na termsotat, to oczekujesz coś konkretnego zobaczyć (np. temperaturę, albo godzinę). Jak będzie tam co kilka s coś się przestawiać, to Twoje szanse zobaczenia tego, co oczekujesz, maleją ;). Do tego częsty ruch/zmiana na wyświetlaczu może być męcząca i zwracać na siebie za bardzo uwagę.
Ale możesz mnie przekonać do tej opcji - o ile ja nie zniechęciłem Ciebie i innych ;)

Co do menu - śmiało dawajcie propozycje. Można jest zrobić dowolnie. Natomiast moje odczucie jest takie, że trudno jest tam zrobić zarówno ikonę, która by była jasna i zrozumiała oraz dodatkowo coś ustawić.
Aktualna koncepcja z "kluczem" do ustawień jest taka, że wiesz w co wchodzisz (w ustawienia), więc opcje, które tam są, są zrozumiałe w tym kontekście. Ale chętnie wysłucham propozycji jakby to mogło wyglądać.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
SOYER
Been thanked: 2 times

klew wrote: Thu Jul 06, 2023 3:30 pm
SOYER wrote: Thu Jul 06, 2023 2:53 pm Ja się zastanawiam po co dziesiętna precyzja w pomiarach temperatury i wilgotności. To nie jest termostat laboratoryjny. W jakiej funkcji będzie potrzebna tak "dokładna"( celowy cudzysłów) temperatura. Przy odczycie wilgotności to moim zadaniem już kompletnie nie jest potrzebne. Zaś pominięcie wartości po przecinku znakomicie poprawiło by czytelność.
Moje doświadczenie z termostatami w domu jest takie, że 1 stopnień to za mała precyzja. Jest mocna odczuwalna różnica między 22,0 a 22,9.
Ja często mam taką sytuację, że widzę na klimie 23 stopnie, a jest ustawiona na 24. I czuję że jest mi już za ciepło, to podchodzę i zmieniam nastawy. Jeśli natomiast widziałbym, że jest już 22,9, to wiem że za moment sama się wyłączy i nie będę co jakiś czas przestawiał o jeden stopień w tą i w tamtą.

Co masz na myśli pisząc o poprawie czytelności? Chodzi o widok tylko z temperaturą, czy o ten dwulinijkowy z zegarkiem lub wilgotnością?
Toś Ty chłopie wrażliwy synek jest, jak wyczuwasz różnicę temperatury powietrza rzędu 1 stopnia celsjusza. :shock: :shock: :shock: No chyba, że siedzisz w świetnie odizolowanej lodówce bez okien to tak, inaczej wpływ światła słonecznego, otwartych drzwi, przeciągu, przechodzących osób, dużo bardziej zmienia odczuwanie temperatury powietrza niż jego rzeczywista temperatura.
Co do pytania o czytelność, to okropnie nie lubię mnóstwa informacji na jednym "ekranie", ma być czytelnie na pierwszy rzut oka, urządzenie jest przeznaczone nie tylko dla 20 letnich orłów i sokołów ze świetnym wzrokiem.
https://youtube.com/@tomaszhamer8134?si=_J1cT_QWsXxgt1Fm
https://kryry01.aqi.eco/pl
https://app.weathercloud.net/d4311785603
https://github.com/Soyer79
robertklepacki94
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times

SOYER wrote: Thu Jul 06, 2023 4:34 pm
klew wrote: Thu Jul 06, 2023 3:30 pm
SOYER wrote: Thu Jul 06, 2023 2:53 pm Ja się zastanawiam po co dziesiętna precyzja w pomiarach temperatury i wilgotności. To nie jest termostat laboratoryjny. W jakiej funkcji będzie potrzebna tak "dokładna"( celowy cudzysłów) temperatura. Przy odczycie wilgotności to moim zadaniem już kompletnie nie jest potrzebne. Zaś pominięcie wartości po przecinku znakomicie poprawiło by czytelność.
Moje doświadczenie z termostatami w domu jest takie, że 1 stopnień to za mała precyzja. Jest mocna odczuwalna różnica między 22,0 a 22,9.
Ja często mam taką sytuację, że widzę na klimie 23 stopnie, a jest ustawiona na 24. I czuję że jest mi już za ciepło, to podchodzę i zmieniam nastawy. Jeśli natomiast widziałbym, że jest już 22,9, to wiem że za moment sama się wyłączy i nie będę co jakiś czas przestawiał o jeden stopień w tą i w tamtą.

Co masz na myśli pisząc o poprawie czytelności? Chodzi o widok tylko z temperaturą, czy o ten dwulinijkowy z zegarkiem lub wilgotnością?
Toś Ty chłopie wrażliwy synek jest, jak wyczuwasz różnicę temperatury powietrza rzędu 1 stopnia celsjusza. :shock: :shock: :shock: No chyba, że siedzisz w świetnie odizolowanej lodówce bez okien to tak, inaczej wpływ światła słonecznego, otwartych drzwi, przeciągu, przechodzących osób dużo bardziej zmienia odczuwanie temperatury powietrza niż jego rzeczywista temperatura.
Co do pytania o czytelność, to okropnie nie lubię mnóstwa informacji na jednym "ekranie", ma być czytelnie na pierwszy rzut oka, urządzenie jest przeznaczone nie tylko dla 20 letnich orłów i sokołów ze świetnym wzrokiem.
Chodź nie mam przyjemności testować GKW-01 to bacznie obserwuje ten wątek i muszę się wtrącić.
Akurat tutaj @klew ma rację w domu z centralnym termostatem idzie mocno odczuć różnicę temperatur 1 stopnia, dlatego wyświetlanie dziesiętnej liczby jest przynajmniej dla mnie must have.
A co do wyświetlanych danych na urządzeniu, to aktualna temperatura powinna wyświetlać się zawsze, ewentualnie na przemian z aktualną godziną. Bo jak ktoś sobie ustawi różne temperatury w ciągu dnia to łatwiej będzie to kontrolować.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
artur_n

Potwierdzam miałem taką samą przypadłość w swoim termostacie 1 stopień to mocno odczuwalna zmiana.
Dodatkowo przychylam się do braku slidera.
Goral64
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

Przecież slider to też jako opcja :)
Osobiście wolałbym naprzemienne wyświetlanie dwóch wartości niż 2 wartości na 1 ekranie...
16x16 to tyle co najmniejsza ikona, i to z paletą 2 kolorów ;)
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2026 :D

Image
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

SOYER wrote: Thu Jul 06, 2023 4:34 pm Co do pytania o czytelność, to okropnie nie lubię mnóstwa informacji na jednym "ekranie", ma być czytelnie na pierwszy rzut oka, urządzenie jest przeznaczone nie tylko dla 20 letnich orłów i sokołów ze świetnym wzrokiem.
O którym widoku piszesz? O tym dużym, gdzie jest tylko temperatura, czy o tym z dwoma linijkami tekstu? Czy może o obu?
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
shimano73

Mi osobiście pasuje dokładność jednej cyfry po przecinku tak było do tej pory i tak jest w aplikacji
Na te chwile najbardziej mnie drażni wygaszanie , da się to wyłączyć bo nie widzę takiej opcji , chyba ze słabo szukam . Wolałbym wyłączyć te zielona diodę , wiem ze to suplowy kolor 😁,ale w tym przypadku wystarczy temperatura
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie

Wezmę udział w Supla Offline Party 2024 :)
artur_n

Wygląda, że na obecną chwilę wygaszenia nie da się wyłączyć. Przeklikałem z 100 razy menu i nie znalazłem takiej możliwości.
Cóż czekamy w takim układzie na update softu.
Goral64
Has thanked: 2 times

shimano73 wrote: Thu Jul 06, 2023 5:23 pm Mi osobiście pasuje dokładność jednej cyfry po przecinku tak było do tej pory i tak jest w aplikacji
Na te chwile najbardziej mnie drażni wygaszanie , da się to wyłączyć bo nie widzę takiej opcji , chyba ze słabo szukam . Wolałbym wyłączyć te zielona diodę , wiem ze to suplowy kolor 😁,ale w tym przypadku wystarczy temperatura
Zieloną diodę wyłączasz jak we wszystkich ZAMELowych produktach z Suplą na pokładzie. Czyli np. wyłącz jak połączone.
Zapowiedziane jest, że będzie możliwość wyłączenia wyłączenia :D
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2026 :D

Image
wojtas567

Ja proponuję przy wilgotności zostać przy pełnych wartościach ale temperatura musi być z jednym miejscem po przecinku.
Też jestem za opcją slider z przygaszeniem wyświetlacza i możliwość wyłączenia tej opcji, obawiam się że to źle może wpłynąć na pomiar temperatury ale możemy przetestować.
Pozdrawiam
Wojtek

Return to “Nowości”