Supla + BME280

Rob
Posty: 28
Rejestracja: pn wrz 25, 2017 1:07 pm
Lokalizacja: Wolsztyn

pt gru 08, 2017 7:20 pm

Dalej mam problem, po dodaniu bibliotek teraz mam taki błąd

C:\Documents and Settings\Robert K\Pulpit\ALLEGRO\supla_esp_oled_bme_v21\supla_esp_oled_bme_v21.ino:20:18: fatal error: srpc.h: No such file or directory

#include <srpc.h>
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 9581
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pt gru 08, 2017 7:21 pm

Rob pisze:
pt gru 08, 2017 7:20 pm
Dalej mam problem, po dodaniu bibliotek teraz mam taki błąd

C:\Documents and Settings\Robert K\Pulpit\ALLEGRO\supla_esp_oled_bme_v21\supla_esp_oled_bme_v21.ino:20:18: fatal error: srpc.h: No such file or directory

#include <srpc.h>
Nie widzi biblioteki SuplaDevice
Rob
Posty: 28
Rejestracja: pn wrz 25, 2017 1:07 pm
Lokalizacja: Wolsztyn

pt gru 08, 2017 7:39 pm

pzygmunt pisze:
pt gru 08, 2017 7:21 pm

Nie widzi biblioteki SuplaDevice
jak wchodzę w zarządzaj bibliotekami nic mi nie wyszukuje SuplaDevice , można prosić jakiś sprawdzony link do biblioteki
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 2014
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

pt gru 08, 2017 7:52 pm

Pozdrawiam
Wojtek
Rob
Posty: 28
Rejestracja: pn wrz 25, 2017 1:07 pm
Lokalizacja: Wolsztyn

pt gru 08, 2017 8:17 pm

po dodaniu biblioteki SuplaDevice wywala mi teraz

In file included from c:\documents and settings\robert k\ustawienia lokalne\dane aplikacji\arduino15\packages\esp8266\tools\xtensa-lx106-elf-gcc\1.20.0-26-gb404fb9-2\xtensa-lx106-elf\include\c++\4.8.2\memory:62:0,

from C:\Documents and Settings\Robert K\Ustawienia lokalne\Dane aplikacji\Arduino15\packages\esp8266\hardware\esp8266\2.3.0-rc2\libraries\ESP8266WiFi\src/WiFiClient.h:24,

from C:\Documents and Settings\Robert K\Pulpit\ALLEGRO\supla_esp_oled_bme_v21\supla_esp_oled_bme_v21.ino:39:

c:\documents and settings\robert k\ustawienia lokalne\dane aplikacji\arduino15\packages\esp8266\tools\xtensa-lx106-elf-gcc\1.20.0-26-gb404fb9-2\xtensa-lx106-elf\include\c++\4.8.2\bits\stl_algobase.h:59:28: fatal error: bits/c++config.h: No such file or directory

#include <bits/c++config.h>
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1726
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

sob gru 09, 2017 9:37 am

Nie używaj spacji w nazwach katalogów i plików
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Rob
Posty: 28
Rejestracja: pn wrz 25, 2017 1:07 pm
Lokalizacja: Wolsztyn

sob gru 09, 2017 11:53 am

Espablo pisze:
sob gru 09, 2017 9:37 am
Nie używaj spacji w nazwach katalogów i plików
nie używam spacji te które widać to foldery systemowe
Rob
Posty: 28
Rejestracja: pn wrz 25, 2017 1:07 pm
Lokalizacja: Wolsztyn

sob gru 09, 2017 3:01 pm

jest coraz lepiej, udało się z kompilacją programu nie ma błędów tylko wypisuje

UWAGA: biblioteka SuplaDevice działa na architekturze(/architekturach) [avr] i może nie być kompatybilna z obecną płytką która działa na architekturze(/architekturach) [esp8266]

czy to może zostać, czy trzeba coś poprawić ?

no to dalej
wgrałem program do esp po uruchomieniu ciemność, no to żeby sprawdzić wgrałem scaner ładnie odczytuje adresy
Scanning...
I2C device found at address 0x3C !
I2C device found at address 0x76 !
ustawione w esp tak samo jak w skanerze GPIO5 - SCL , GPIO4 -SDA


oled i bme sa podlaczone: GPIO5 - SCL , GPIO4 -SDA
wgrałem jeszcze raz i dalej ciemność nie łączy się też z suplą

gdzie dokładnie zmienić rozdzielczość i I2c ?
może ktoś podeśle ustawioną bibliotekę adafruit
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1214
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

sob gru 09, 2017 5:11 pm

Nawet gdyby była ustawiona inna rozdzielczość to powinno coś wyświetlać , co druga linijkę , tak przynajmniej było u mnie . Jak wrócę do domu to podeśle moja bibliotekę
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
Rob
Posty: 28
Rejestracja: pn wrz 25, 2017 1:07 pm
Lokalizacja: Wolsztyn

ndz gru 10, 2017 10:40 am

następna rzecz którą sprawdziłem to wgrałem do modułu ESP_oled_2x_temp, po uruchomieniu jest treść na wyświetlaczu co prawda nie pasuje rozdzielczość ale działa , czyli połączenia wszystko jest ok a na supla_esp_oled_bme_v21 dalej ciemność
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna dyskusja”