MEW-01 zwariowały diody, nie łączy z aplikacją.

rafalfarba

Witam. MEW mam od października 2022, podłączyłem skutecznie 11 listopada 2022. Wszystko działało do wczorajszego wiwczora tj. do 10.07. Zauważyłem że MEW rozłączył się z routerem, w aplikacji jest czerwona kropka i urządzenie jest offline. Diody pokazują losowo raz samą zieloną raz trzy czerwone, albo wszystkie cztery świecą razem lub czasem żadna z nich się nie świeci. Nie mogę wprowadzić MEWa w tryb konfiguracji, przytrzymanie czarnego Config nie daje żadnego efektu. Zielona nie miga tylko świeci na zmianę z czerwonymi i to w dodatku całkowicie losowo. Wyłączenie zasilania na MEWie nie daje efektu. Wyłączałem też zasilanie w całym domu w nadziei, że jakoś złapie połączenie z siecią, ale efekt za każdym razem taki sam. W desperacji usunąłem moduł z Cluda i niestety nie połączył się ponownie. MEWa mam połączonego w skrzynce prądowej za licznikiem i bezpiecznikami (czyli między licznikiem a wszystkimi urządzeniami w domu). Używam antenki na kablu 1.5 m, wszystko działało poprawnie. Wskazania miałem poprawne i w miarę zgodne z produkcją instalacji PV, więc MEW podłączony był OK. Nie mam już pomysłów co się mogło stać. Miał ktoś podobny przypadek???
4xSonoff RF (GUI Generic), 3xSonoff Basic (GUI Generic), 5×ESP-01S (GUI Generic), 1xWemosD1(termostat), Yunshan (Gate module od Zybi), 2xSonoff Mini (soft od djack2017). 1xWemosD1 (GUI Generic licznik impulsów + czujnik ilości opału HC-SR04+przekaźnik)
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Wygląda na uszkodzenie urządzenia. Przekazałem temat Zamel-owi.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
Mirosław F.
Has thanked: 1 time
Been thanked: 22 times

Prześlij go do nas.
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55
rafalfarba

Dzięki za szybką reakcję. Odeślę do Pszczyny jak tylko wygospodaruję czas na wymontowanie MEWa.
4xSonoff RF (GUI Generic), 3xSonoff Basic (GUI Generic), 5×ESP-01S (GUI Generic), 1xWemosD1(termostat), Yunshan (Gate module od Zybi), 2xSonoff Mini (soft od djack2017). 1xWemosD1 (GUI Generic licznik impulsów + czujnik ilości opału HC-SR04+przekaźnik)
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

@rafalfarba, jaką masz wersję oprogramowania na tym MEW-01? Możesz to sprawdzić w Cloud. Czy przypadkiem nie pojawiła się w Twojej okolicy sieć Wi-Fi mająca w nazwie słowo TENDA?
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
rafalfarba

Niestety wersji oprogramowania nie już sprawdzę. Usunąłem MEW z Clouda w nadziei, że się jakoś zaloguje. Od listopada wszystko chodziło bez problemu, więc wersją softu się nie interesowałem. Już mam wszystko spakowane, jutro MEW jedzie do Pszczyny :? Przespacerowałem się po podwórzu, ale sieci z nazwą TENDA nie znalazłem w mojej okolicy.
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Skoro nie masz żadnej TENDY w pobliżu, to można przypuszczać, że uszkodzony.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
rafalfarba

Dzisiaj dojechał nowy MEW-01. Dziękuję za profesjonalizm i szybkie działanie. Jutro będzie już śmigał. Jestem tylko ciekawy co się mogło stać?

Return to “ZAMEL MEW-01”