v23.07 - powiadomienia

Patryk

Takie spostrzeżenie odnośnie powiadomień.
Siedzę sobie i piję kawę, obok zamkniętej bramy garażowej.
Przychodzi powiadomienie o otwartej bramie garażowej ( SBW-02 ).
Obracam głowę - brama zamknięta ;) .
Sprawdzam w informacjach "i".
Okazuje się, że był chwilowy brak internetu.
Nie wiem, czy istnieje taka możliwość, żeby w przyszłości, ( jak moduł jest offline) serwer nie wysyłał takich powiadomień.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
przygod

fracz wrote: Thu Jul 13, 2023 7:37 am
przygod wrote: Thu Jul 13, 2023 7:33 am Powiadomienie wprost z kanału zamka? Mnie się nie udało, ale to pewnie Fracz wie lepiej:-)
Temu liczyłem, że wbudowane takie rzeczy załatwi, a tu znów trzeba na okrętkę:-)
Obecnie skrypty również nie mają możliwości reagowania dla "klik" bo nie jest to zmiana stanu kanału. Chyba że udało Wam się to jakoś obejść, ja nie umiem.

Powiadomienie z czujnika jest niezawodne, bo jest niezależne od tego co otworzy bramę (supla/pilot/ręcznie itp). Powiadomienie "wprost z kanału zamka" jest zawodne, bo jeśli go otworzysz z pilota/domofonu to supla bez czujnika nie ma jak się o tym dowiedzieć.
No widzisz, chyba że masz domofon i piloty które tylko używają supli do wyzwolenia tego…wtedy nadal tego nie użyjesz.
Są sytuacje gdzie sygnał z czujnika furtki to już za późno by powiadomienie było użyteczne (np. jeśli je stosujesz by inni wiedzieli że ktoś już kliknął „otwórz” przed Tobą i też nie robili tego samego powodując koncert elektrozamka).

Powtórzę. Szkoda że za użytkowników wybieracie co im się przyda i co u nich będzie się sprawdzać. Ja po kilku postach widzę że was nie przekonam i pozostaje czekać bądź zmienić moduł z zamela na custom, jak już ktoś poradził.
robertklepacki94

przygod wrote: Thu Jul 13, 2023 8:04 am
fracz wrote: Thu Jul 13, 2023 7:37 am
przygod wrote: Thu Jul 13, 2023 7:33 am Powiadomienie wprost z kanału zamka? Mnie się nie udało, ale to pewnie Fracz wie lepiej:-)
Temu liczyłem, że wbudowane takie rzeczy załatwi, a tu znów trzeba na okrętkę:-)
Obecnie skrypty również nie mają możliwości reagowania dla "klik" bo nie jest to zmiana stanu kanału. Chyba że udało Wam się to jakoś obejść, ja nie umiem.

Powiadomienie z czujnika jest niezawodne, bo jest niezależne od tego co otworzy bramę (supla/pilot/ręcznie itp). Powiadomienie "wprost z kanału zamka" jest zawodne, bo jeśli go otworzysz z pilota/domofonu to supla bez czujnika nie ma jak się o tym dowiedzieć.
No widzisz, chyba że masz domofon i piloty które tylko używają supli do wyzwolenia tego…wtedy nadal tego nie użyjesz.
Są sytuacje gdzie sygnał z czujnika furtki to już za późno by powiadomienie było użyteczne (np. jeśli je stosujesz by inni wiedzieli że ktoś już kliknął „otwórz” przed Tobą i też nie robili tego samego powodując koncert elektrozamka).

Powtórzę. Szkoda że za użytkowników wybieracie co im się przyda i co u nich będzie się sprawdzać. Ja po kilku postach widzę że was nie przekonam i pozostaje czekać bądź zmienić moduł z zamela na custom, jak już ktoś poradził.
Wybierają to co jest niezawodne jak już fracz napisał wyżej, jesteś jedyną osobą która się przy tym upiera, nie wiem czy dobrze wyłapałem z wątku ale masz chyba zamontowane kontraktony w tej furtce więc w czym prolem ?
Cała supla musi być zbudowana w miarę prosty sposób żeby zwykły Kowalski dał sobie radę z konfigurają, jeśli ty potrzebujesz bardziej ambitnej aplikacji to zastosuj swoje autorskie zrowiązanie które będzie działać.

Na koniec dodam jeszcze, że jak by chłopaki z Supli wprowadzili reakcje do kanału furtki/bramy to zaraz było by 100 postów dziennie dlaczego powiadomienia przychodzą tylko gdy otwieram z aplicacji a nie z pilota itd.
Pozdro
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
pzygmunt

Patryk wrote: Thu Jul 13, 2023 7:55 am Takie spostrzeżenie odnośnie powiadomień.
Nie wiem, czy istnieje taka możliwość, żeby w przyszłości, ( jak moduł jest offline) serwer nie wysyłał takich powiadomień.
Nie powinno to tak działać. Serwer pamięta ostatni stan. Moduł musiał wrócić ze zmienionym stanem. Może masz IN podłączony do czegoś co przy powrocie zasilania na chwilę zmieniło stan ? Może Twój SBW przy starcie wysyła niewłaściwy stan (jakiś stary soft?). Sprawdź to proszę odłączając mu zasilanie na chwilę. Robiłem u siebie testy z SBW i takiej sytuacji nie zauważyłem.
pzygmunt

przygod wrote: Thu Jul 13, 2023 8:04 am Szkoda że za użytkowników wybieracie co im się przyda
Nic z tych rzeczy. To wynika z tego, że ten kod reaguje na zmianę stanu/wartości, a nie na rozkazy sterowania.
klew

To ja tylko dodam, że ja też uważam że powinna być dodana reakcja na zdarzenie "open/close" bez czujników.
Sam bym tego użył i pewnie znajdą się inne niestandardowe zastosowania takiej funkcji.
klew

pzygmunt wrote: Thu Jul 13, 2023 8:34 am
przygod wrote: Thu Jul 13, 2023 8:04 am Szkoda że za użytkowników wybieracie co im się przyda
Nic z tych rzeczy. To wynika z tego, że ten kod reaguje na zmianę stanu/wartości, a nie na rozkazy sterowania.
Tutaj bym dodał: "aktualnie reakcje reagują na zmianę stanu" :p
Nikt nikogo nie zmusza, aby tak zostało na wieki wieków ;)

@przygod, jeszcze raz: nie da się wprowadzić wszystkiego na raz. Przy projektowaniu tych nowych funkcji i tak było dodane kilka razy więcej rzeczy, niż to było w oryginalnych planach (miały być tylko powiadomienia). Reakcje mają duże pole do popisu jeśli chodzi o rozwój.
Proponuję po prostu zgłaszać swoje pomysły, a nie z góry oceniać, że coś jest celowo robione wbrew użytkownikom.
Gdybyśmy chcieli zrealizować wszystkie pomysły, które przy reakcjach pojawiały się w naszych wewnętrznych dyskusjach, to ten release by się pewnie do końca roku nie ukazał :p
ramar4

Odnośnie serv 49 to takie zachowanie cloud które wrzuciłem wyżej jest normalne ( trzeba czekać? ) czy coś jest nie chalo
2×ROW-01-ROP-01
2×ROW-01/16A
1×ROW-O1-RWS311J/Z
1×SLW-01
1×SLW-02
5×THW-01p
5×DS18B20
1×LIW-01
1×LEW-02
1×MEW-01
1×GMB-03
1×MSLW-02
1xPNW-01
2×mRow-02
2xLEW-01
pzygmunt

Tak, trzeba czekać.
Patryk

pzygmunt wrote: Thu Jul 13, 2023 8:31 am
Patryk wrote: Thu Jul 13, 2023 7:55 am Takie spostrzeżenie odnośnie powiadomień.
Nie powinno to tak działać. Serwer pamięta ostatni stan. Moduł musiał wrócić ze zmienionym stanem. Może masz IN podłączony do czegoś co przy powrocie zasilania na chwilę zmieniło stan ? Może Twój SBW przy starcie wysyła niewłaściwy stan (jakiś stary soft?). Sprawdź to proszę odłączając mu zasilanie na chwilę. Robiłem u siebie testy z SBW i takiej sytuacji nie zauważyłem.
Miałem jeszcze soft w wersji 2.7.24
Każde wyłączenie zasilania powodowało przyjście powiadomienia.
Zaktualizowałem do v2.8.53 i teraz jest ok.
Powiadomienia nie przychodzą po utracie zasilenia.
Dzięki za podpowiedź :D .

Return to “Nowości”