Jak założysz tak jakieś gniazdko mierzący pobór mocy to wtedy łatwo zrobisz powiadomienie niezależnie od tego co włączyło telewizor.
Wystarczy jakiś gosund i "Jeśli moc czynna >20W" to "Włączono telewizor". Jeśli "< 10W" to "Wyłączono telewizor"
v23.07 - powiadomienia
-
wsosniak
- Been thanked: 1 time
mysle ze na poczatek , nie trzeba aby warunek jednej sceny był złozony , bo mozna tą złozoność rozbic na sceny (myśle o warunku AND) :wsosniak wrote: Fri Jul 14, 2023 8:32 amjak zbieracie pomysły to ja dorzucam (przypominam sie) to czego mi najbardziej brakuje co jest w supla script : uruchomienie sceny pod warunkiem ze ....
przykład
JEZELI ( zamkniecie roletyX jest > 90% ) i (temperatura czujnikaX jest > 20 lub temp czujnikaY jest >20) i (jest po zachodzie słońca) TO wykonaj tą scenę
oczywiście z góry dziekuje![]()
scena 1 : jezeli zamkniecie roletyX jest > 90% TO wykonaj tą scene ktora wywołuje SCENE2
scena 2: jezeli temperatura czujnikaX lub temp czujnikaY jest >20 TO wynonaj ta scen ktora wywołuje scene 3
scena 3 : jezeli jest po zachodzi TO .... i w tej scenie włączam wyłączam poszczególne elementy , wysyłam powiadomienie
-
Pietras81
- Been thanked: 1 time
Panowie czy tylko u mnie jest jakiś problem czy ogólnie tak jest. Chciałem ustawić powiadomienie zależne od watów a tu tylko ampery i wolty.
Czy coś robię źle??
Czy coś robię źle??
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
https://pietras-81.aqi.eco/
-
MarekMatyjak
Można ustawić coś takiego aby powiadomienie zawierało wartość z pomiaru?
np... o godzinie 7 rano wysyłane jest takie powiadomienie:
Tzew=10stC, Twew=22,5stC, Aktualna moc: 455W
Informacje o temperaturach i np włączeniu jakiegoś kanału (np kotła CO) mam ze skryptów i Pushover to wysyłał, ale jak zbieramy pomysły;p to zbieramy;p
-
calypsoo
Witam, mam dwa pytnia:
1. Czy powiadomienia działaja już na iOS SUPLA 23.07 czy muszę czekac na ostateczna aktualizcje ? Bo włączyłem testowo na cloud.supla + aktywowałem w ustawieniach iPhona ale nic nie przychodzi.
2. Jeżeli chcę ustawić powiadomianie do bram garażowych a mam czujnik otwarcia 100% i pośredni otwarcia 50% (2 KONTAKRONY) to powiadomienia ustawiam na dówóch czunikach czy tylko na jednym (którym ?) ? Pozdrawiam
1. Czy powiadomienia działaja już na iOS SUPLA 23.07 czy muszę czekac na ostateczna aktualizcje ? Bo włączyłem testowo na cloud.supla + aktywowałem w ustawieniach iPhona ale nic nie przychodzi.
2. Jeżeli chcę ustawić powiadomianie do bram garażowych a mam czujnik otwarcia 100% i pośredni otwarcia 50% (2 KONTAKRONY) to powiadomienia ustawiam na dówóch czunikach czy tylko na jednym (którym ?) ? Pozdrawiam
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
Tak, działają. Może ustaliłeś niewłaściwy warunek.calypsoo wrote: Fri Jul 14, 2023 10:09 am Witam, mam dwa pytnia:
To zależy od Ciebie ale wystarczy na jednym, w tym przypadku na pośrednim.calypsoo wrote: Fri Jul 14, 2023 10:09 am Witam, mam dwa pytnia:
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
cinas
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 7 times
Reakcje działają super
Aktualnie Mi brakuje warunku jeśli inny kanał jest on/off to ma wykonać lub nie daną reakcję
Wykorzystane jest to do załączenia grzałki w bojlerze jeśli produkcja jest powyżej 2100 W to włącz bojler jeśli poniżej 200W to wyłącz ale jeśli bojler włączony jest poprzez iny kanał to pomiń.
W ponury dzień to produkcja nie osiągnie 2100 a woda zimna wtedy włączam bojler przez dodatkowy kanał
Aktualnie Mi brakuje warunku jeśli inny kanał jest on/off to ma wykonać lub nie daną reakcję
Wykorzystane jest to do załączenia grzałki w bojlerze jeśli produkcja jest powyżej 2100 W to włącz bojler jeśli poniżej 200W to wyłącz ale jeśli bojler włączony jest poprzez iny kanał to pomiń.
W ponury dzień to produkcja nie osiągnie 2100 a woda zimna wtedy włączam bojler przez dodatkowy kanał
Last edited by cinas on Fri Jul 14, 2023 11:19 am, edited 1 time in total.