Sonoff wyłącznik krzyżowy

adraw

Witam szanownych kolegów (byś może koleżanki również :D ),
Jako, iż jestem na etapie budowy domu (na chwilę obecną stan surowy otwarty) zainteresowałem się tematem związanym z udogodnieniami jakie jestem w stanie na tym etapie wprowadzić do swojego domu.
Zakupiłem na popularnym portalu aukcyjnym 1 szt. Sonoff BASIC za niecałe 30zł i zacząłem się nim bawić, tj. wgrałem Suplę i temat mi się spodobał (sterowanie poprzez telefon wydawaniem komend głosowych hmm.. niezły szpan :lol: ), oczywiście od chinczyka z ebaja :lol: (z aukcji podawanej tutaj na forum) idzie mi dodatkowo 10 szt. tegoż dobrodziejstwa.
I tutaj pojawia się pytanie do kolegów czy jest możliwość zmodyfikowania Sonoff BASIC, by działał w układzie krzyżowym (np. oświetlenie schodów, czy korytarzy)?
shimano73
Been thanked: 1 time

Na etapie budowy domu , poszedłbym w stronę ROW-01 bo z nim się da , a sonoff'ie to nie wiem , ale gdzie kolega go schowa ? No bo chyba nie do puszki?
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie

Wezmę udział w Supla Offline Party 2024 :)
maffiu

Na etapie budowy domu bym instalacje tak zrobił zeby sie nie zastanawiać gdzie cos schować tylko jak przepiąć kable zeby działało jak chce niezależnie co to będzie
Sibikk

Najprostsze rozwiązanie to przekaźniki bistabilne 2 kanałowe i centralne sterowanie, tak robię to u siebie w mieszkaniu, idzie trochę więcej przewodu ale masz pewność sterowania na wypadek awarii systemu, instalacja jest przejrzysta, łatwa w skonfigurowaniu. Najprostsze rozwiązanie to Sonoffy 4kanałowe albo troszkę bardziej skomplikowane w konfiguracji ale dające więcej możliwości RPI z modułem przekaźnikowym i optoizolacją wejść
Image
pykaman

Rozumiem że chodzi o to by można było zapalac lub gasić światło z więcej niż jednego przycisku zewnetrznego. Rozwiązaniem jest podpięcie do sonoffa równolegle kilku przycisków dzwonkowych i wgranie softu button. Wtedy zwarcie chwilowe powoduje zmianę położenia przekaźnika z otwartego na zamknięty lub odwrotnie . Zwierasz na chwilę którym chcesz : na dole, na półpiętrze lub na górze a światło na schodach gaśnie lub zapala się .

Return to “Pomoc”