Sonoff DUAL

Post Reply
leopold33
Posts: 26
Joined: Tue Jan 03, 2017 8:37 am

Tue Nov 21, 2017 5:13 pm

@bicker
Nie pomoże.

Jak napisałem wcześniej nie mam problemu z zaprogramowaniem sonoffa DUAL w wersji 2.0
Za cholerę nie mogę natomiast wprowadzić sonoffa w wersji 1.0 - tego z MEGA-BEZPIECZNIKIEM! :)
User avatar
Piotr61
Posts: 56
Joined: Fri Sep 15, 2017 12:59 pm

Tue Nov 21, 2017 10:46 pm

A w którym miejscu podłączyłeś się pod GPIO 0 :?:
Attachments
ESP8285.jpg
ESP8285.jpg (52.34 KiB) Viewed 1873 times
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
leopold33
Posts: 26
Joined: Tue Jan 03, 2017 8:37 am

Wed Nov 22, 2017 8:48 am

Najpierw standardowo łączyłem GND z punktem pokazanym na fotce @bickera - kicha.
Od razu po podłączeniu USB dioda na SONOFFie miga i brak komunikacji.
Później spróbowałem wystartować z zmostkowanym punktem przy procesorze , tak jak na fotce @Piotr61 - sonoff wszedł w tryb programowania lecz wysypały się komunikaty o błędach.


Przyglądnąłem się ścieżkom na obydwóch urządzeniach i BINGO!
W wersji V1.0 jest nowszy procesor ESP8285 !
Gdyby człowiek nie był już taki ślepy od razu by zauważył!

Tylko teraz problem polega na tym, że nie znajduję działającego firmware SUPLI pod duala ESP8285 :(
Attachments
roznice.jpg
roznice.jpg (203.34 KiB) Viewed 1860 times
Last edited by leopold33 on Sat Nov 25, 2017 1:56 pm, edited 1 time in total.
Mwisk
Posts: 17
Joined: Thu Nov 23, 2017 9:06 pm

Thu Nov 23, 2017 9:18 pm

Również kupiłem sonoff dual w wersji z ESP8285, zlokalizowałem piny:
Button 0 - 15 GPIO0
Button 1 - 18 SD_DATA_2
OUT 1 - 24 GPIO5
OUt 2 - 10 MTDI
Jeśli potrzeba, to mogę poszukać czegoś jeszcze ;)
Wgrywałem suple z SPI Mode: DOUT i wszystko poszło dobrze, tylko przekaźniki nie tykają. Mogę liczyć na przerobiony soft?
Wersja z DS18b20 lub DHT22 byłaby cudna :D
leopold33
Posts: 26
Joined: Tue Jan 03, 2017 8:37 am

Tue Nov 28, 2017 9:56 am

Ponawiam prośbę do Dobrych Ludzi o soft do DUALa na ESP8285
Ten z głównej strony nie działa prawidłowo.
Tzn. po wgraniu zgłasza się w aplikacji lecz nie działają przekaźniki w urządzeniu.
bicker
Posts: 345
Joined: Tue Feb 02, 2016 8:18 am

Wed Nov 29, 2017 5:51 am

znalezione na sieci, ciekawe czy jeszcze aktualne :)
sonoff dual GPIO location.jpg
sonoff dual GPIO location.jpg (165.57 KiB) Viewed 1709 times
leopold33
Posts: 26
Joined: Tue Jan 03, 2017 8:37 am

Mon Dec 11, 2017 8:50 am

Ponawiam moją prośbę o działający firmware do Sonoffa Dual na chipie ESP8285
Ten z głównej strony SUPLI nie działa (urządzenie programuje się prawidłowo, zgłasza się w aplikacji lecz nie działają przekaźniki w sonoffie).

@bicker
Fotka jest OK ale do duali na chipie ESP8266
User avatar
Espablo
Posts: 1459
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Mon Dec 11, 2017 9:36 am

A spróbuj wgrać inCan Easy https://github.com/Espablo/SUPLA_Firmwa ... inCan-Easy i samemu pozmieniać GPIO tak żeby pasowały do tego sonoffa
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
mmo@alfanet24.pl
Posts: 8
Joined: Wed Dec 13, 2017 11:00 am

Wed Dec 13, 2017 11:06 am

Witam,
jestem nowy więc proszę o wyrozumiałość,
Mam pytanie odnośnie sonoff dual, nie mogę wgrać supli wydaje mi się że wersja płytki jast jakaś okrojona??
Soft mi się instaluje zgodnie z instrukcją ale po reboocie sonoffa nic się nie dziaje.
Czy ktoś jest w stanie mi pomóc?
Czy istnieje możliwość do tego sonoffa wlutowanie AM2301?
Pozdrawiam
Attachments
20171213_115727.jpg
20171213_115727.jpg (4.2 MiB) Viewed 1572 times
20171213_115642.jpg
20171213_115642.jpg (2.99 MiB) Viewed 1572 times
User avatar
Espablo
Posts: 1459
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Wed Dec 13, 2017 11:10 am

Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Post Reply