Problem z SONOFF po wgraniu SUPLA firmware

myco

Cześć,
Od wczoraj próbuję ogarnąć podstawowy przełącznik SONOFF wgrałem do niego firmware (sonoff-firmware.zip itd) i wykonałem kroki z instrukcji
https://drive.google.com/file/d/0B3DJSA ... F5WjQ/view
Wszystko działa OK dopóki jestem wpięty do płytki przez USB (wtedy urządzenie jest aktywne w portalu cloud.supla.org i można je przełączać aplikacją mobilną).

Problem pojawia się po podłączeniu pod 230V (zamiast złącza do programowania). Dioda, albo się cały czas pali na zielono, albo dodatkowo co 8 sekund słychać cyknięcie przekaźnika i chwilowe mrugnięcie diody. Niestety w portalu urządzenie jest nieaktywne (chociaż nie wiem czy w portalu to ma być to samo urządzenie jak było przez USB). Próbowałem przy zasilaniu 230V dodać w aplikacji mobilnej to urządzenie (usunąłem adres servera svr10.supla.org i zalogowałem się tylko przez email, bo tylko wtedy jest aktywna opcja dodawania urządzeń), ale wtedy nie da się przełączyć SONOFFa w tryb konfiguracji (migania). Próbuje przytrzymywać po 8 sekund przycisk, ale nic to nie daje.
Ponowne wgranie firmwaru również nie pomaga, aby SONOFF na 230V działał w trybie konfigurowania.

BTW. To co jest dla mnie niejasne w aplikacji mobilnej, to kiedy mam się logować za pomocą email, a kiedy po adresie serwera typu svr10... ale dopiero to ogarniam więc pewnie czegoś nie rozumiem.

Pozdrawiam
slawek

Z twego opisu wynika, że masz uszkodzony zasilacz w tym sonoffie - może i zasila, ale strasznie zakłóca.
Jeśli po USB było OK (rozumiem, że zasilałeś też przez USB), więc z softem i resztą jest OK.
Jeśli masz soft w wersji 2.5.3 to wystarczy po mailu, ale równie dobrze możesz dodawać poprzez stronę 192.168.4.1, a opcję dodawania urządzeń i smartfonów musisz sobie włączyć - wyłącza się sama po 24 godzinach, po pierwszym logowaniu - 7 dni...

PS. Nie masz gdzieś podłączonych blisko jakichś falowników lub np. jakichś chińskich LED-ów?
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
myco

slawek wrote: Mon Dec 11, 2017 3:55 pm Z twego opisu wynika, że masz uszkodzony zasilacz w tym sonoffie - może i zasila, ale strasznie zakłóca.
Jeśli po USB było OK (rozumiem, że zasilałeś też przez USB), więc z softem i resztą jest OK.
Jeśli masz soft w wersji 2.5.3 to wystarczy po mailu, ale równie dobrze możesz dodawać poprzez stronę 192.168.4.1, a opcję dodawania urządzeń i smartfonów musisz sobie włączyć - wyłącza się sama po 24 godzinach, po pierwszym logowaniu - 7 dni...

PS. Nie masz gdzieś podłączonych blisko jakichś falowników lub np. jakichś chińskich LED-ów?

Mi to nie wygląda na uszkodzony zasilacz, gdyż po podłączeniu 230v sprawdzam multimetrem napięcie na pinach od programowania (Vcc,GND) i podaje ładne 3.3v.
Próbowałem i w domu i w pracy. Trochę mi to wygląda jakby jakaś pamięć nie była dobrze czyszczona po flashowaniu. Można coś takiego wymusić? Może coś zostaje w EEPROMIE. A czemu guzik od przechodzenia w tryb konfiguracji nie działa pod 230v to nie mam pojęcia...
QLQ

myco wrote: Mon Dec 11, 2017 6:15 pm
slawek wrote: Mon Dec 11, 2017 3:55 pm Z twego opisu wynika, że masz uszkodzony zasilacz w tym sonoffie - może i zasila, ale strasznie zakłóca.

Mi to nie wygląda na uszkodzony zasilacz, gdyż po podłączeniu 230v sprawdzam multimetrem napięcie na pinach od programowania (Vcc,GND) i podaje ładne 3.3v.
Próbowałem i w domu i w pracy. Trochę mi to wygląda jakby jakaś pamięć nie była dobrze czyszczona po flashowaniu. Można coś takiego wymusić? Może coś zostaje w EEPROMIE. A czemu guzik od przechodzenia w tryb konfiguracji nie działa pod 230v to nie mam pojęcia...

Tak pamięć da się wyczyścić. Służy do tego plik Blank.bin - > wrzuciłem w RAR. Nie pamiętam tylko adresu. Dodatkowo polecam program ESP Dowload Tool .
http://espressif.com/sites/default/file ... .2.2_1.rar

ONOFF PROGRAMUJESZ W TRYBIE DOUT
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by QLQ on Mon Dec 11, 2017 8:27 pm, edited 1 time in total.
jak coś nie działa to włącz zasilanie.....
slawek

Wyczyść tym:
http://www.pratikpanda.com/wp-content/u ... nk_1MB.zip (adres 0x00000)
i zflaszuj jeszcze raz
slawek

I ustaw 8Mbit , nie 16 !!!
slawek

Kolego @QLQ jak wrzucasz screena to postaraj się z dobrymi ustawieniami, bo "potomni" potem nie czytają tylko patrzą na obrazki i - ZONK!
Tryb dla nowego sonoffa ma być DOUT
QLQ

slawek wrote: Mon Dec 11, 2017 7:53 pm Kolego @QLQ jak wrzucasz screena to postaraj się z dobrymi ustawieniami, bo "potomni" potem nie czytają tylko patrzą na obrazki i - ZONK!
Tryb dla nowego sonoffa ma być DOUT
Poprawione :mrgreen:
jak coś nie działa to włącz zasilanie.....

Return to “Pomoc”