Klimatyzator przenośny czy można sterować zdalnie - jakie urządzenie wybrać
-
fido
Rozwiązania bardzo ciekawe ale na daną chwilę chyba pozostanę przy opcji tylko załączania a z czasem może coś będzie chciało się bardziej rozbudować. Jak to mówią apetyt rośnie w miarę jedzenia ale jakby nie patrzeć jest to klimatyzator przenośny nie cały czas pracujący a nawet na zimę chowany do piwnicy 
-
safek1
YoMan wrote: Thu Jul 20, 2023 10:22 amNa pewno jakieś zasilanie niskonapięciowe w środku znajdziesz i możesz użyć przetwornicy za kilka zł lub zasilacz HiLink na 230V i wtedy:fido wrote: Thu Jul 20, 2023 9:12 am Chyba innej możliwości nie ma.
Dodatkowym problem okazało się R2 mini przecież przerzuca na styku 230V a w tym przypadku potrzebny by był sam styk. Wpadłem na pomysł żeby przy pomocy R2 mini wysterować mały przekaźnik i do tego przekaźnika podłączyć tylko przycisk "Power" (przekaźnik będzie zwierał przycisk "Power"). Co do regulacji temperatury to już by trzeba znowu jakoś kombinować i podłączać się pod przyciski "UP' i "DOWN" pytanie czy mi to potrzebne, chociaż by było fajnie jak by klimatyzator stracił zasilanie bo wówczas klimatyzator nie pamięta ustawionej temperatury. Trzeba by się zastanowić.
Jeżeli tylko włącz/wyłącz:
Screenshot 2023-07-20 at 12-19-27 esp relay module – Szukaj w Google.png
Jeżeli sterowanie temperaturą:
Screenshot 2023-07-20 at 12-20-09 esp12F 4 relay module – Szukaj w Google.png
Przy tym większym masz jeszcze kilka gpio więc mógłbyś podpiąć termometr i mierzyć temp i sterować w zależności od niej nieco dalej niż przy samym klimatyzatorze
Jest możliwość sterowania temperaturą z poziomu aplikacji czy poprzez cloud?
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
YoMan
-
safek1
Jeszcze nie zagłębiałem się w wątek z linku, powiedz mi tak na szybko aby sterować temperatura z apki to trzeba zainstalować coś dodatkowego na telefon czy pokazuje się dodatkowy kafelek sterowania z urządzenia
-
YoMan
dodatkowy + włącznik automat/manualna + zadana temperaturasafek1 wrote: Thu Jul 20, 2023 2:29 pm Jeszcze nie zagłębiałem się w wątek z linku, powiedz mi tak na szybko aby sterować temperatura z apki to trzeba zainstalować coś dodatkowego na telefon czy pokazuje się dodatkowy kafelek sterowania z urządzenia
YoMan
-
fido
Małe pytanie co do GUI Generic - czy jest w nim opcja że po wysterowaniu na chwilę się załączy i wyłączy przekaźnik tak jak to jest w oryginalnym eWeLinku ? Tzw. Ustawienie impulsu.
-
YoMan
jeżeli chodzi ci o wysłanie czegoś na kształt "kliknięcia" przyciskiem to tak, nawet 2 opcje:fido wrote: Thu Jul 20, 2023 7:06 pm Małe pytanie co do GUI Generic - czy jest w nim opcja że po wysterowaniu na chwilę się załączy i wyłączy przekaźnik tak jak to jest w oryginalnym eWeLinku ? Tzw. Ustawienie impulsu.
- ustawić jako furtka, brama, drzwi
- ustawić jako automat schodowy z zadanym czasem, np. 1s
YoMan
-
fido
Tak dokładnie o to mi chodzi żeby powiedzmy działał jak przycisk dzwonkowy robię klik trzyma np. 1s i puszcza. Te ustawienia z poziomu clouda ?
-
YoMan
takfido wrote: Fri Jul 21, 2023 4:14 am Tak dokładnie o to mi chodzi żeby powiedzmy działał jak przycisk dzwonkowy robię klik trzyma np. 1s i puszcza. Te ustawienia z poziomu clouda ?
YoMan
-
fido
Temat opanowany. Podłączone Mini R2 z dodatkowym małym przekaźnikiem który bez napięciową załącza przycisk "Power" wgrane Gui Generic.
Dla zainteresowanych przesyłam zdjęcia panelu sterującego i płytki
Dla zainteresowanych przesyłam zdjęcia panelu sterującego i płytki
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.