Myślę, że tak.... albo inaczej... musi rozwiązaćwojtas567 wrote: Thu Jul 20, 2023 8:18 am Tylko ciekawe czy korekta rozwiąże problem za wysokiej temperatury.
🩺 GKW-01 Testy
-
wsosniak
- Been thanked: 1 time
Jeszcze jedna uwaga : oprócz migającej kropki (separatora dziesiętnego - ja bym wogóle bym go usunął (jak poniżej na screenie ) , tak jak to tez jest w urządzeniach NETATMO że nie ma separatora), to jakoś mi te dziesiętne cyfry (proporcje) sie nie podobają . NP 3-ka (8-ka tez) :
.
.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by wsosniak on Sun Jul 23, 2023 10:13 am, edited 1 time in total.
Propozycja 3-ki mi się podoba, podobnie będzie z 8-mką.wsosniak wrote: Sun Jul 23, 2023 7:41 am ... mi te dziesiętne cyfry (proporcje) sie nie podobają . NP 3-ka (8-ka tez) :
.
SOP 2023 
SOP 2024
Czekam na kolejne Supla Offline Party
:
cz->b
+ila
SOP 2024
Czekam na kolejne Supla Offline Party
-
wsosniak
zmiana 3ki czy 8ki , musiałaby spowodowac zmiane pozostałych cyfr. Na tą chwilę :
- duze cyfry (jednosci i dziesiątek) to 12 pixeli
- małe ( dziesiętne częsci) to 6 pixeli
i jesli zmienilibyscie 6 na 7 pixeli ( czyli 3+ 1(srodek cyfry) + 3 = 7 pixeli) to wszystkie cyfry da się zrobić proporcjonalnie
a jesli wyświetlacz jest 16 x 16 to zmiana duzych cyfr z 12 na 13 tez nie powinno byc problemem (wtedy 2ke mozna lepiej wyświetlić/zaprojektować - zakładam ze nad każda cyfrą macie kontrolę i dowolnie ja mozęcie zdefiniować
)
Wyświetlanie dwóch wartości (np temperatury w pierwszym rzędzie, witgotnosci w drugim ) tez należałoby zrobic jako : 7 pixeli górny rząd + 1 pixel wolnego + 7 pixeli dolny rząd = 15 pixeli czyli tez by sie zmieściło.
No ale to tylko sugestie
- duze cyfry (jednosci i dziesiątek) to 12 pixeli
- małe ( dziesiętne częsci) to 6 pixeli
i jesli zmienilibyscie 6 na 7 pixeli ( czyli 3+ 1(srodek cyfry) + 3 = 7 pixeli) to wszystkie cyfry da się zrobić proporcjonalnie
a jesli wyświetlacz jest 16 x 16 to zmiana duzych cyfr z 12 na 13 tez nie powinno byc problemem (wtedy 2ke mozna lepiej wyświetlić/zaprojektować - zakładam ze nad każda cyfrą macie kontrolę i dowolnie ja mozęcie zdefiniować
Wyświetlanie dwóch wartości (np temperatury w pierwszym rzędzie, witgotnosci w drugim ) tez należałoby zrobic jako : 7 pixeli górny rząd + 1 pixel wolnego + 7 pixeli dolny rząd = 15 pixeli czyli tez by sie zmieściło.
No ale to tylko sugestie
-
klew
- Has thanked: 136 times
- Been thanked: 137 times
Próbuję sobie przypomnieć, czemu była wybrana wysokość 6, a nie 7. Chyba tak było planowane, żeby "ustawianie" sygnalizować świecącym 1. i 16. rzędem (wtedy 16 - 2 - 1 = 13 i nie ma miejsca na dwa rzędy po 7 ). Ostatecznie sygnalizację ustawienia zrobiłem przez mruganie, a wysokość została.
Jutro zrobię kilka eksperymentów z innymi wysokościami.
"3" w wysokości 7 wygląda dużo lepiej
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
klew
- Has thanked: 136 times
- Been thanked: 137 times
Z bliska wszystko tutaj średnio wyglądawsosniak wrote: Sun Jul 23, 2023 10:33 am 2 ka za 13 pixeli (nie 12) , moze z bliska średnio wygląda ale juz z 1 metra jest ok :
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
Goral64
- Has thanked: 2 times
Ogólnie jeśli chodzi o fonty i dostępność pikseli matrycy to duży font 5x12 [dot] powinien zostać a średni powinien być 4x7 [dot], wtedy będą czytelne, także dla wyświetlania w dwóch wierszach.klew wrote: Sun Jul 23, 2023 10:28 am Próbuję sobie przypomnieć, czemu była wybrana wysokość 6, a nie 7. Chyba tak było planowane, żeby "ustawianie" sygnalizować świecącym 1. i 16. rzędem (wtedy 16 - 2 - 1 = 13 i nie ma miejsca na dwa rzędy po 7 ). Ostatecznie sygnalizację ustawienia zrobiłem przez mruganie, a wysokość została.
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2026