🩺 GKW-01 Testy
-
artur_n
Ustawienie harmonogramu z GKW to była by moim zdaniem męczarnia. Ustawiamy w aplikacji i dane są przesyłane do GKW i może pracować offline i to ma sens.
-
wsosniak
- Been thanked: 1 time
1) menu jednopoziomowe -,poniewaz tylko do opcji Config się wchodzi i potem tez jest kilka opcji . Wiec to nie ma sensuklew wrote: Wed Jul 26, 2023 7:35 am @wszyscy
Zastanawiamy się jak powinno wyglądać menu na ekranie GKW-01,
Do tej pory padły głosy, że powinno być proste, mieć mało elementów, był też głos, żeby było jednopoziomowe.
Obecnie mamy ekran główny z wyświetlaną:
1. Temperatura
2. Temperatura + wilgotność
3. Czas
4. Czas + data
5. Temperatura + czas
6. Temperatura z głównego termometru i z dodatkowego termometru
Po kliknięciu pojawia nam się opcja ustawienia aktualnej temperatury (gdy zatwierdzimy, to termostat zawsze przełącza się w tryb "ręczny"), obok możemy przejść do zmiany trybu pracy (off, ręczny, czasowy, tygodniowy) oraz wejście w ustawienia.
W ustawieniach mamy obecnie: jasność ekranu, głośność przycisków, ustawienie co ma się pojawiać na głównym ekranie (te 6 opcji opisane powyżej).
Na penwo dodam jeszcze wejście do trybu konfiguracyjnego z menu.
Jakie są Wasze pomysły? Jakie opcje tam powinny się jeszcze znaleźć? Może coś z tego co jest trzeba usunąć? Inaczej poustawiać?
2) jeśli ustawiam temperaturę i ją zatwierdzam to wyjście do głównego ekranu powinno być o jeden krok mniej (bez klikania strzałki w górę
3) powinno się dać ustawić tak aby główny ekran był cały czas widoczny , a nie ze się całkowicie wygasza
-
krycha88
- Been thanked: 5 times
Wyświetlanie na ekranie łączonych wartości jest troszeczkę nieczytelne przez to, że czcionka ma 1px więc tutaj trzeba uważać z ilością danych. Może tutaj lepiej sprawdził by się slider z wybranych ekranów np. temperatura -> czas itd.?klew wrote: Wed Jul 26, 2023 7:35 am Obecnie mamy ekran główny z wyświetlaną:
1. Temperatura
2. Temperatura + wilgotność
3. Czas
4. Czas + data
5. Temperatura + czas
6. Temperatura z głównego termometru i z dodatkowego termometru
Zastanowiłbym się nad zrezygnowaniem z mrugających pixeli (przy temperaturze czy zegarku) wg mnie wprowadzają niepotrzebne rozproszenie na wyświetlaczu
Brakuje mi również możliwości włączenia ekranu na stałe - może jako opcja?
https://gui-generic-builder.supla.io/
-
Goral64
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 1 time
OK, mniej roboty w firmware, ale to nie będzie wtedy w pełni autonomiczny gekon. Bo aby ustawić/zmodyfikować harmonogram, będzie potrzebne dodatkowe połączenie wifi z serwerem, urządzenie z wifi i z apką. A tak można by go używać nawet bez Suplipzygmunt wrote: Wed Jul 26, 2023 10:45 am Tak będzie ale harmonogram będzie do skonfigurowania tylko z apki. Jego wykonanie będzie realizował GKW, a nie serwer.
Wszystko zależy od interfejsuartur_n wrote: Wed Jul 26, 2023 11:15 am Ustawienie harmonogramu z GKW to była by moim zdaniem męczarnia. Ustawiamy w aplikacji i dane są przesyłane do GKW i może pracować offline i to ma sens.
Last edited by Goral64 on Wed Jul 26, 2023 12:07 pm, edited 1 time in total.
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2026

-
klew
- Has thanked: 136 times
- Been thanked: 137 times
ad.1 nie mam przekonania do takiej opcji, ale potestuję.wsosniak wrote: Wed Jul 26, 2023 11:18 am 1) menu jednopoziomowe -,poniewaz tylko do opcji Config się wchodzi i potem tez jest kilka opcji . Wiec to nie ma sensu
2) jeśli ustawiam temperaturę i ją zatwierdzam to wyjście do głównego ekranu powinno być o jeden krok mniej (bez klikania strzałki w górę
3) powinno się dać ustawić tak aby główny ekran był cały czas widoczny , a nie ze się całkowicie wygasza
ad.2 - tak to powinno działać. Jeśli w Waszej wersji softu jest inaczej, to coś mi pamięć szwankuje, ale w po aktualizacji (która niedługo się pojawi) będzie to tak działać
ad.3 - to też już mam zrobione. Będzie w aktualizacji.
Ja osobiście używałbym tylko wyświetlanej dużej temperatury. Te dwuwierszówki są mniej czytelne, ale jak ktoś bardzo chce to może sobie włączyć. Wg mnie slider się nie sprawdzi. Jeśli np. ustawiłbyś temperaturę i czas jako slider, to rzucając okiem na termostat, z reguły chcesz coś konkretnego zobaczyć (temperaturę lub czas). Jak będzie Ci się przesuwało co kilka sekund, to raz zobaczysz czas, raz temperaturę. W 50% przypadków zobaczysz nie to co chciałeś zobaczyć.krycha88 wrote: Wed Jul 26, 2023 11:56 am Wyświetlanie na ekranie łączonych wartości jest troszeczkę nieczytelne przez to, że czcionka ma 1px więc tutaj trzeba uważać z ilością danych. Może tutaj lepiej sprawdził by się slider z wybranych ekranów np. temperatura -> czas itd.?
Przy temperaturach już to mam poprawione (będzie w aktualizacji). Na zegarku zostawiam, bo jak będą zapalone na stałe, to czytelniość będzie dużo gorsza (będą przylegać bezpośrednio do jednej z cyfr), bo brakuje miejsca aby wstawić odstęp z obu stron :krycha88 wrote: Wed Jul 26, 2023 11:56 am Zastanowiłbym się nad zrezygnowaniem z mrugających pixeli (przy temperaturze czy zegarku) wg mnie wprowadzają niepotrzebne rozproszenie na wyświetlaczuidąc dalej, zrezygnowałbym całkowicie z pixela (przecinku) przy temperaturze - będzie zdecydowanie czytelniej.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
klew
- Has thanked: 136 times
- Been thanked: 137 times
Może w takiej sytuacji trzeba dodać konfigurację harmonogramów tygodniowych z poziomu cfg mode. Można też rozważyć dodanie konfiguracji tych harmonogramów z poziomu ekranu - nie będzie to wygodne (ale kto używał jakichkolwiek termostatów, wie, że to chyba nigdzie wygodne nie jest, ani intuicyjneGoral64 wrote: Wed Jul 26, 2023 12:04 pmOK, mniej roboty w firmware, ale to nie będzie wtedy w pełni autonomiczny gekon. Bo aby ustawić/zmodyfikować harmonogram, będzie potrzebne dodatkowe urządzenie z wifi i apką. A tak można by go używać nawet bez Suplipzygmunt wrote: Wed Jul 26, 2023 10:45 am Tak będzie ale harmonogram będzie do skonfigurowania tylko z apki. Jego wykonanie będzie realizował GKW, a nie serwer.![]()
Niewiele osób kupuje te "droższe termostaty wifi", aby nie używać wifi
Najlepsze suple dla Twojego domu