Też preferuję dużą czcionkę. To może zrobić to jak w GGklew wrote: Wed Jul 26, 2023 12:05 pmJa osobiście używałbym tylko wyświetlanej dużej temperatury. Te dwuwierszówki są mniej czytelne, ale jak ktoś bardzo chce to może sobie włączyć. Wg mnie slider się nie sprawdzi. Jeśli np. ustawiłbyś temperaturę i czas jako slider, to rzucając okiem na termostat, z reguły chcesz coś konkretnego zobaczyć (temperaturę lub czas). Jak będzie Ci się przesuwało co kilka sekund, to raz zobaczysz czas, raz temperaturę. W 50% przypadków zobaczysz nie to co chciałeś zobaczyć.krycha88 wrote: Wed Jul 26, 2023 11:56 am Wyświetlanie na ekranie łączonych wartości jest troszeczkę nieczytelne przez to, że czcionka ma 1px więc tutaj trzeba uważać z ilością danych. Może tutaj lepiej sprawdził by się slider z wybranych ekranów np. temperatura -> czas itd.?
🩺 GKW-01 Testy
-
krycha88
- Been thanked: 5 times
https://gui-generic-builder.supla.io/
-
robertklepacki94
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 14 times
Tu muszę przyznać, @krycha88 bardzo dobry pomysł, myślę że wtedy większą część ludzi uda się zadowaolićkrycha88 wrote: Wed Jul 26, 2023 12:23 pmTeż preferuję dużą czcionkę. To może zrobić to jak w GGklew wrote: Wed Jul 26, 2023 12:05 pmJa osobiście używałbym tylko wyświetlanej dużej temperatury. Te dwuwierszówki są mniej czytelne, ale jak ktoś bardzo chce to może sobie włączyć. Wg mnie slider się nie sprawdzi. Jeśli np. ustawiłbyś temperaturę i czas jako slider, to rzucając okiem na termostat, z reguły chcesz coś konkretnego zobaczyć (temperaturę lub czas). Jak będzie Ci się przesuwało co kilka sekund, to raz zobaczysz czas, raz temperaturę. W 50% przypadków zobaczysz nie to co chciałeś zobaczyć.krycha88 wrote: Wed Jul 26, 2023 11:56 am Wyświetlanie na ekranie łączonych wartości jest troszeczkę nieczytelne przez to, że czcionka ma 1px więc tutaj trzeba uważać z ilością danych. Może tutaj lepiej sprawdził by się slider z wybranych ekranów np. temperatura -> czas itd.?Automatyczny slider wg określonego czasu oraz opcję do ręcznego zmiany ekranu za pomocą przycisków? Wtedy można by wykorzystać cały potencjał urządzenia
![]()
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
-
klew
- Has thanked: 135 times
- Been thanked: 137 times
Ale... czasu i tak nie da się wyśwetlić większą czcionką... bo na szerokość się nie zmieści.robertklepacki94 wrote: Wed Jul 26, 2023 12:44 pmTu muszę przyznać, @krycha88 bardzo dobry pomysł, myślę że wtedy większą część ludzi uda się zadowaolićkrycha88 wrote: Wed Jul 26, 2023 12:23 pmTeż preferuję dużą czcionkę. To może zrobić to jak w GGklew wrote: Wed Jul 26, 2023 12:05 pm
Ja osobiście używałbym tylko wyświetlanej dużej temperatury. Te dwuwierszówki są mniej czytelne, ale jak ktoś bardzo chce to może sobie włączyć. Wg mnie slider się nie sprawdzi. Jeśli np. ustawiłbyś temperaturę i czas jako slider, to rzucając okiem na termostat, z reguły chcesz coś konkretnego zobaczyć (temperaturę lub czas). Jak będzie Ci się przesuwało co kilka sekund, to raz zobaczysz czas, raz temperaturę. W 50% przypadków zobaczysz nie to co chciałeś zobaczyć.Automatyczny slider wg określonego czasu oraz opcję do ręcznego zmiany ekranu za pomocą przycisków? Wtedy można by wykorzystać cały potencjał urządzenia
![]()
![]()
Poza tym nie rozumiem tego, że przeszkadza Wam migająca kropka od części dzesiętnych, a proponujecie dodanie opcji "slidera", gdzie co kilka sekund cały ekran by się przestawiał na coś innego.
Kto chciałby używać takiego slidera "temparatura (duża) -> czas (mały 3x7)"? Bo nie chodzi mi tutaj o wymyślanie opcji, aby zadowolić "więcej osób", tylko chciałbym wiedzieć, czy są tutaj osoby, które faktycznie by chciały tego używać.
Jeśli ktoś taki się znajdzie, to dodam taką opcję i będę czekał na feedback po kilku dniach używania, jak to się sprawdza
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
robertklepacki94
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 14 times
Ja pisałem już kiedyś że przynajmniej dla mnie najważniejszymi danymi które powinne się wyświetlać jest aktualna temperatura i godzina(bez daty). Co do migającej diody mi to osobiście nie przeszkadza.
Nie miałem w rękach gekona i nie wiem jak mocno świeci w nocy. Ale dla wybranych użytkowników przydała by się opcja całkowitego wygaszania(podświetlenie po naciśnięciu), tak żeby w nocy podczas spania nie raził w oczy
I to wszystko oczywiście dostępne z poziomu trybu konfiguracyjnego.
Nie miałem w rękach gekona i nie wiem jak mocno świeci w nocy. Ale dla wybranych użytkowników przydała by się opcja całkowitego wygaszania(podświetlenie po naciśnięciu), tak żeby w nocy podczas spania nie raził w oczy
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
-
krycha88
- Been thanked: 5 times
Zegarek to mam w telefonie
bardziej myślałem nad przełączaniem między temperaturą 1, temperaturą 2, wilgotnością. Jestem za ręczną zmianą ekranów za pomocą przycisków. Slider bym traktował jako dodatek bo może komuś się spodoba.
https://gui-generic-builder.supla.io/
-
Goral64
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 1 time
Zegarów ci u mnie dostatek
Ale jak ktoś chce kolejny to spoko.
Bardziej mnie interesuje ustawianie/modyfikowanie harmonogramu z panelu (pewnie użyszkodnicy forum będą mieli mały wkład w jego zaprojektowanie a @klew roboty
) bo oczami wyobraźni widzę, że da się to zrobić i pewnie lepiej niż w innych rozwiązaniach 
Mnie interesuje blokada "rodzicielska" ekranu (najlepiej przytrzymanie 3 sekundy dwóch przycisków) oraz łatwe ustawianie "świecenia" wyświetlacza OFF | DIM | ON (wyłącz op określonym czasie, ściemnij po określonym czasie, świeć cały czas jak w ustawieniach).
Przełączanie ekranów z danymi proponowane przez @krycha88 jak najbardziej, slider to już ficzers na sam koniec, jeśli miejsca w pamięci i chęci @klew wystarczy
Bardziej mnie interesuje ustawianie/modyfikowanie harmonogramu z panelu (pewnie użyszkodnicy forum będą mieli mały wkład w jego zaprojektowanie a @klew roboty
Mnie interesuje blokada "rodzicielska" ekranu (najlepiej przytrzymanie 3 sekundy dwóch przycisków) oraz łatwe ustawianie "świecenia" wyświetlacza OFF | DIM | ON (wyłącz op określonym czasie, ściemnij po określonym czasie, świeć cały czas jak w ustawieniach).
Przełączanie ekranów z danymi proponowane przez @krycha88 jak najbardziej, slider to już ficzers na sam koniec, jeśli miejsca w pamięci i chęci @klew wystarczy
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2026

-
klew
Wyświetlanie temperatur z obu termometrów na sliderze, to jeszcze większa jazda bez trzymanki 
Trzeba by jakoś określić, która temperatura jest obecnie wyświetlana. Można np. dodać ramkę dla drugiego pomiaru, ale kto to zapamięta, że ramka jest od drugiego, a nie od pierwszego?
Co do jasności, to ja polecam tryb automatycznego dostoswania jasności. W nocy wg mnie jest wtedy bardzo delikatne światło.
Można ustawić czy ekran ma całkowicie gasnąć i po jakim czasie, czy ma cały czas świecić.
Na razie nie robię opcji z dodatkowym przyciemnieniem po zadanym czasie.
"Blokada" będzie, ale ustawiana w Cloud - wtedy lokalny interfejs będzie zablokowany i sterować będzie można z Clouda oraz apki.
Takie blokady na dwa palce, to dzieciaki szybciej obcykają, niż dorośli domownicy.
Z przełączaniem ekranów z danymi na "głównym ekranie" mam dylemat, bo ogólnie chciałem, aby GKW pokazywało główny ekran, a po dotknięciu ekranu, aby przechodził od razu do ustawień (temperatura, tryb itd.) Jeśli damy tutaj opcję przestawiania ekranu, to zrobi nam się dodatkowy poziom w menu, bo na głównym ekranie będzie można sobie przełączać widoki i trzeba będzie np. potwierdzić środkowym przyciskiem, aby wejść do tego głębszego menu, gdzie ustawiamy temperaturę, tryb, itp. Wg mnie będzie to mniej intuicyjne.
Trzeba by jakoś określić, która temperatura jest obecnie wyświetlana. Można np. dodać ramkę dla drugiego pomiaru, ale kto to zapamięta, że ramka jest od drugiego, a nie od pierwszego?
Co do jasności, to ja polecam tryb automatycznego dostoswania jasności. W nocy wg mnie jest wtedy bardzo delikatne światło.
Można ustawić czy ekran ma całkowicie gasnąć i po jakim czasie, czy ma cały czas świecić.
"Blokada" będzie, ale ustawiana w Cloud - wtedy lokalny interfejs będzie zablokowany i sterować będzie można z Clouda oraz apki.
Takie blokady na dwa palce, to dzieciaki szybciej obcykają, niż dorośli domownicy.
Z przełączaniem ekranów z danymi na "głównym ekranie" mam dylemat, bo ogólnie chciałem, aby GKW pokazywało główny ekran, a po dotknięciu ekranu, aby przechodził od razu do ustawień (temperatura, tryb itd.) Jeśli damy tutaj opcję przestawiania ekranu, to zrobi nam się dodatkowy poziom w menu, bo na głównym ekranie będzie można sobie przełączać widoki i trzeba będzie np. potwierdzić środkowym przyciskiem, aby wejść do tego głębszego menu, gdzie ustawiamy temperaturę, tryb, itp. Wg mnie będzie to mniej intuicyjne.
-
Goral64
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 1 time
Bez instrukcji obsługi i tak produkt nie będzie mógł być sprzedawany, więc zawsze będzie sobie można w niej znaleźćklew wrote: Wed Jul 26, 2023 1:34 pm Wyświetlanie temperatur z obu termometrów na sliderze, to jeszcze większa jazda bez trzymanki
Popracujemy nad tobą na partyklew wrote: Wed Jul 26, 2023 1:34 pm Co do jasności, to ja polecam tryb automatycznego dostoswania jasności. W nocy wg mnie jest wtedy bardzo delikatne światło.
Te dzieciaki co sięgną do gekona raczej wielkiej krzywdy mu nie zrobią. Dlatego proponuję to przemyśleć. Można zrobić dwustopniową blokadę. Czyli ta w apce ważniejszaklew wrote: Wed Jul 26, 2023 1:34 pm "Blokada" będzie, ale ustawiana w Cloud - wtedy lokalny interfejs będzie zablokowany i sterować będzie można z Clouda oraz apki.
No ale przyjąłeś, że ekran uaktywnia się po dotknięciu dowolnego z 5 dostępnych przycisków, a do ustawienia wchodzi się też po dotknięciu dowolnego ale ekran musi być aktywny. To możesz spokojnie rozdzielić. Ekran uaktywni się jak dotychczas, ale będą podświetlone 3 dolne przyciski, boczne do skrolowania ekranów, środkowy do wejścia w ustawienia, od temperatury począwszy.klew wrote: Wed Jul 26, 2023 1:34 pm Z przełączaniem ekranów z danymi na "głównym ekranie" mam dylemat, bo ogólnie chciałem, aby GKW pokazywało główny ekran, a po dotknięciu ekranu, aby przechodził od razu do ustawień (temperatura, tryb itd.) Jeśli damy tutaj opcję przestawiania ekranu, to zrobi nam się dodatkowy poziom w menu, bo na głównym ekranie będzie można sobie przełączać widoki i trzeba będzie np. potwierdzić środkowym przyciskiem, aby wejść do tego głębszego menu, gdzie ustawiamy temperaturę, tryb, itp. Wg mnie będzie to mniej intuicyjne.
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2026

-
klew
Potem będziesz się zastanawiać, czy kreska na górze, to wewnętrzny, czy zewnętrzny termometrGoral64 wrote: Wed Jul 26, 2023 1:48 pmBez instrukcji obsługi i tak produkt nie będzie mógł być sprzedawany, więc zawsze będzie sobie można w niej znaleźćklew wrote: Wed Jul 26, 2023 1:34 pm Wyświetlanie temperatur z obu termometrów na sliderze, to jeszcze większa jazda bez trzymanki
Trzeba by jakoś określić, która temperatura jest obecnie wyświetlana. Można np. dodać ramkę dla drugiego pomiaru, ale kto to zapamięta, że ramka jest od drugiego, a nie od pierwszego?Trzeba tylko wymyślić najbardziej intuicyjne rozwiązanie. Np. "kreska" nad temperaturą oznacza termometr wewnętrzny, pod temperaturą zewnętrzny. Szybko zapadnie w pamięć. Oczywiście tylko wtedy, kiedy zewnętrzny termometr jest podłączony.
Do tego w GKW będzie można sobie tego NTC przestawić jako główny termometr, na którym pracuje termostat i wtedy zrobi się jeszcze większe zamieszanie.
Haha, nie dam się
Jeśli już, to wolałbym przełączać plusem i minusem.Goral64 wrote: Wed Jul 26, 2023 1:48 pm No ale przyjąłeś, że ekran uaktywnia się po dotknięciu dowolnego z 5 dostępnych przycisków, a do ustawienia wchodzi się też po dotknięciu dowolnego ale ekran musi być aktywny. To możesz spokojnie rozdzielić. Ekran uaktywni się jak dotychczas, ale będą podświetlone 3 dolne przyciski, boczne do skrolowania ekranów, środkowy do wejścia w ustawienia, od temperatury począwszy.
Natomaist środkowy przycisk jest do "zatwierdzania". A tutaj nic się nie będzie zatwierdzać.
Miałem natomiast koncepcję, aby w menu za (lub przed) ustawieniami dodać "(i)", w którym można by przejrzeć osobno te temperatury, czasy, daty.
-
wojtas567
Piszemy żeby ekran świecił cały czas ja też jestem za tym ale kolega wyżej słusznie napisał o wygaszaniu ekranu, dodałbym opcję na noc.
Dałbym coś w stylu harmonogramu włącz o 7 wyłącz o 23.
Dałbym coś w stylu harmonogramu włącz o 7 wyłącz o 23.
Pozdrawiam
Wojtek
Wojtek