Obsługa nie tylko po WIFI, ale po porcie UART !

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
Hrumque

Trafił się klient, co chce smart, mogłaby być supla ... ale ma alergię na urządzenia wifi ;)
W sumie - się nie dziwię, bywa z działaniem "różnie" w różnych miejscach, można się obawiać.
W dodatku - klient ma podciągniętą skrętkę do każdego punktu, by móc zainstalować jakiś system smart.

I tak mi przyszło do głowy - jakby w supli przesyłanie komunikatów było tak samo realizowalne po uart (do którego zapinam swój mały interfejsik uart-ttl<>rs485, by po dowolnej skrętce gadać) - to by załatwiło sprawę.
(oczywiście tu, i tego, nie zrobię, ale to taka myśl na przyszłość - jakby supladev posiadała też taką formę komunikacji pomiędzy modułami o nadanym ID, a jakimś supladev-proxy uart<>net<>supla server)
vajera

Hrumque wrote: Wed Jun 28, 2023 8:14 am Trafił się klient, co chce smart, mogłaby być supla ... ale ma alergię na urządzenia wifi ;)
W sumie - się nie dziwię, bywa z działaniem "różnie" w różnych miejscach, można się obawiać.
W dodatku - klient ma podciągniętą skrętkę do każdego punktu, by móc zainstalować jakiś system smart.

I tak mi przyszło do głowy - jakby w supli przesyłanie komunikatów było tak samo realizowalne po uart (do którego zapinam swój mały interfejsik uart-ttl<>rs485, by po dowolnej skrętce gadać) - to by załatwiło sprawę.
(oczywiście tu, i tego, nie zrobię, ale to taka myśl na przyszłość - jakby supladev posiadała też taką formę komunikacji pomiędzy modułami o nadanym ID, a jakimś supladev-proxy uart<>net<>supla server)
Z tego co pamiętam Supla wykorzystuje też Ethernet?
klew

vajera wrote: Wed Jun 28, 2023 9:24 am Z tego co pamiętam Supla wykorzystuje też Ethernet?
Supla wykorzystuje cokolwiek co pozwala na połączenie TCP. Także może być Wi-Fi lub Ethernet.
Kiedy będzie Supla Offline Party / SOP#2025 ?
Robert Błaszczak

Sieć IP to sieć IP - medium może być dowolne. Problem jest z urządzeniami wykonawczymi. Nie ma nic gotowego (no może oprócz boneIO) z portem Ethernet. Pozostaje w takim przypadku DIY z softem GUI-Generic, który obsługuje moduły WT32-ETH01.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Sheezo

Polecam swoje moduły z ethernetem. Posiadam 4 kanałowe i 8 kanałowe. Żadnego ESP. Na pokładzie STM32 i moduł z chipem CH9121.
Może pracować jako sterowanie oświetleniem lub roletami. Posiada także RS485 który można wykorzystać do sterowania lokalnego. Konfiguracja po USB. W trakcie projektowania jest 16 kanałowy termometr DS18B20, ale pochwalę się jak już będzie gotowy.

Pozdrawiam.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
klew

Sheezo wrote: Mon Jul 31, 2023 7:44 am Polecam swoje moduły z ethernetem. Posiadam 4 kanałowe i 8 kanałowe. Żadnego ESP. Na pokładzie STM32 i moduł z chipem CH9121.
Może pracować jako sterowanie oświetleniem lub roletami. Posiada także RS485 który można wykorzystać do sterowania lokalnego. Konfiguracja po USB. W trakcie projektowania jest 16 kanałowy termometr DS18B20, ale pochwalę się jak już będzie gotowy.

Pozdrawiam.
Integrowałeś je z Suplą?
Sheezo

Tak, chodzą na supli.
klew

Sheezo wrote: Mon Jul 31, 2023 7:55 am Tak, chodzą na supli.
Ale portowałeś oprogramowanie na tego STM i moduł LAN? Czy integrowałeś przez jakiegoś linuxa, który gadał po LAN/UART z płytkami?
Sheezo

Nic nie portowałem i nie ma żadnego linuxa. W stm zaimplementowałem wasz protokół.
Troszkę czasu zajęło ogarnianie niskopoziomowe protokołu supli zwłaszcza, że nie ma żadnej dokumentacji. Początkowo robiłem sterownik po GPRS dla kolegi który potrzebował sterowania na swojej działce ogrodowej. Po sukcesie pomyślałem, że skoro mam już protokół opanowany to warto zrobić to po ethernecie. To już było z górki. Jest to w pełni przeze mnie napisany firmware.

Pozdrawiam.
klew

Sheezo wrote: Mon Jul 31, 2023 8:26 am Nic nie portowałem i nie ma żadnego linuxa. W stm zaimplementowałem wasz protokół.
Troszkę czasu zajęło ogarnianie niskopoziomowe protokołu supli zwłaszcza, że nie ma żadnej dokumentacji. Początkowo robiłem sterownik po GPRS dla kolegi który potrzebował sterowania na swojej działce ogrodowej. Po sukcesie pomyślałem, że skoro mam już protokół opanowany to warto zrobić to po ethernecie. To już było z górki. Jest to w pełni przeze mnie napisany firmware.
To gratulacje :), bo jest przez co się przekopywać, aby te wszystkie niuanse rozgryźć.

Return to “Pomysły i koncepcje”