Potrójny moduł do puszki

robertklepacki94
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times

djalex wrote: Wed Aug 02, 2023 6:51 pm
robertklepacki94 wrote: Wed Aug 02, 2023 6:35 pm
uchnast.michal wrote: Wed Aug 02, 2023 6:12 pm Koledzy,
Jak w temacie, szukam modułu z przeznaczeniem do oświetlenia z opcją podłączenia włączników.
Jest pełno ale 99% zigbee a już na pewno nie ESP.
Może jednak przeoczyłem coś co nadal jest dostępne.
Z góry dzięki
Jak puszka głęboka to na spokojnie zmieścisz mROW,ka i Sonof,a mini R4 :D
A okablowanie? Też troche miejsca zajmuje, tym bardziej 3 obwody oświetlenia i 2 moduły. Nierealne. Najprościej to już napisałem - dorobić obok drugą puszkę.
Nie chce mi się ściągać włącznika żeby zrobić fotkę. Mało tego między tym wszystkim jest jeszcze mini przekaźnik przylutowany na przewodach bo MINI R4 ma nisko napięciowe sterowanie a ja wykorzystuje przełącznik trzy przyciskowy(230V). :)

P.S. Oczywiście to wszystko w standardowej puszcze 60mm, kwestia dobrego ułożenia i czasu(minimum 2 piwka :D ).
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
Patryk

A może być minitiger ;)
https://a.aliexpress.com/_EyVqMHD
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
uchnast.michal
Has thanked: 7 times

djalex wrote: Wed Aug 02, 2023 7:25 pm Ale wyzwalanie przekaźnika czy to z L lub N nie robi różnicy więc nie wiem o co Ci chodzi. Rozumie że masz 2 obwody oświetleniowe i z tej jednej puszki chcesz dorobić jeszcze jeden obwóď?
Nie do końca tak jest. Zależy od specyfiki. Zamel row-02, Sonoff dual R3 s1 i S2 łączy się L, w mini nieskonapięciowe. Pytanie czy w przypadku np. Mini r2 mogę s podłączyć do neutralnego. Nigdzie nie znalazłem takiego przypadku.
@Patryk
Włączników nie mogę zmienić dlatego hybrydy z modułem odpadają:(

Jutro wyślę schemat, będzie łatwiej.
robertklepacki94
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times

A jaką masz faktycznie głębokość tej puszki ? 40 czy 60mm ? Tak ja pisałem wyżej w 60mm idzie upchać dwa modułu, jak masz 40mm to możesz podkuć puszkę z tylu, o ile grubość ściany pozwoli.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
djalex
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

uchnast.michal wrote: Wed Aug 02, 2023 8:18 pm
djalex wrote: Wed Aug 02, 2023 7:25 pm Ale wyzwalanie przekaźnika czy to z L lub N nie robi różnicy więc nie wiem o co Ci chodzi. Rozumie że masz 2 obwody oświetleniowe i z tej jednej puszki chcesz dorobić jeszcze jeden obwóď?
Nie do końca tak jest. Zależy od specyfiki. Zamel row-02, Sonoff dual R3 s1 i S2 łączy się L, w mini nieskonapięciowe. Pytanie czy w przypadku np. Mini r2 mogę s podłączyć do neutralnego. Nigdzie nie znalazłem takiego przypadku.
@Patryk
Włączników nie mogę zmienić dlatego hybrydy z modułem odpadają:(

Jutro wyślę schemat, będzie łatwiej.
Owszem to może mieć znaczenie tylko jeśli taki łącznik ma wspólne wejście a wyjścia osobne. Ja akurat takie mam w domu podwójne - każdy klawisz ma niezależne wejście więc nie problem podłączyć pod jeden klawisz L a pod drugi N.
kurus

A nie myślałeś o wemosie z zasilaczem? I jak znajdziesz małe moduły przekaznika to Ci wejdzie. Ja tak mam ale z dwoma przekaźnikami.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
jamsjamsen

Mi udało się zmieścić 4 przekażniki 3A, ale sterowanie niskim napięciem (3,3V >Gnd), coś jak w Sonoff mini
Byłem na Supla Offline Party 2023 & 2024 ;
wojtas567

Zerknij na taki moduł https://a.aliexpress.com/_EyrZGsr
3 kanały bez klikania przekaźników bez N i mieści się w puszce a i supła działa.
Pozdrawiam
Wojtek
uchnast.michal
Has thanked: 7 times

Dziękuję wszystkim za informacje. Każda coś wnosi ciekawego.
@wojtas567 masz taki? Na początku myślałem, że to tylko rf ale napisane jest WiFi+RF.
@jamsjamsen masz jeszcze przynajmniej wolne płytki?
Dla jednego z obwodów myślałem o takiej opcji. Nie wiem jak neutralny zadziała na układ:/
Zrzut ekranu 2023-08-03 090245.png
wojtas567

Tak mam
Pozdrawiam
Wojtek

Return to “Ogólna dyskusja”