v23.07 - powiadomienia

pzygmunt
Been thanked: 59 times

Dane do skryptów są przekazywane w specyficzny sposób. Tam jest dodawane opóźnienie i jeśli w trakcie tego opóźnienia coś się zmieni to wysyłana jest tylko jedna - ostatni wartość, a nie wszystkie. Reakcje reagują natychmiast na każdą zmianę.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
Albert

kurus wrote: Fri Jul 28, 2023 11:25 am
pzygmunt wrote: Fri Jul 14, 2023 8:19 pm Może tam jakiegoś pullup-a brakuje lub soft nie ma debounc-a.
Przemku kilka stron wcześniej pisałem ze dostaje dużo powiadomień podczas zamykania czy otwierania bramy, gdzie w pushower dostawałem jedno i powodem okazało się ze napęd sieje zakłócenia i krańcówka podczas pracy napędu migała, dodałem optoizolacje i jak ręką odjął, teraz działa pięknie, przychodzi jedno powiadomienie.

Dla osób które maja też takie problemy polecam sprawdzić pod tym kontem, szczególnie gdy macie moduły DIY.

Taki optoizolator dołożyłem.
Podrzucisz jakis rys. jak podłączyłeś ten optoizolator? On po prostu sygnał GND filtruje? Pytam, bo też mam problem z samoistnymi powiadomieniami z czujnika garażu.

IN1 tu wchodzi krańcówka
V1 tu juz wychodzi sygnał z krańcówki do ESP
i do tego GND z obu stron i tyle?
kurus

pzygmunt wrote: Fri Jul 28, 2023 11:29 am Dane do skryptów są przekazywane w specyficzny sposób. Tam jest dodawane opóźnienie i jeśli w trakcie tego opóźnienia coś się zmieni to wysyłana jest tylko jedna - ostatni wartość, a nie wszystkie. Reakcje reagują natychmiast na każdą zmianę.
Zgadza się w skryptach wcześniej pojawiało się kilkanaście wpisów podczas otwierania zamykania bramy, teraz tylko po 1 na dana czynność.
A pushover pokazywał ok bo miałem powiadomienie na zmianę stanu przekaźnika, a nie krańcówki, tak teraz zauważyłem.
Albert wrote: Fri Jul 28, 2023 11:32 am
kurus wrote: Fri Jul 28, 2023 11:25 am
pzygmunt wrote: Fri Jul 14, 2023 8:19 pm Może tam jakiegoś pullup-a brakuje lub soft nie ma debounc-a.
Przemku kilka stron wcześniej pisałem ze dostaje dużo powiadomień podczas zamykania czy otwierania bramy, gdzie w pushower dostawałem jedno i powodem okazało się ze napęd sieje zakłócenia i krańcówka podczas pracy napędu migała, dodałem optoizolacje i jak ręką odjął, teraz działa pięknie, przychodzi jedno powiadomienie.

Dla osób które maja też takie problemy polecam sprawdzić pod tym kontem, szczególnie gdy macie moduły DIY.

Taki optoizolator dołożyłem.
Podrzucisz jakis rys. jak podłączyłeś ten optoizolator? On po prostu sygnał GND filtruje? Pytam, bo też mam problem z samoistnymi powiadomieniami z czujnika garażu.

IN1 tu wchodzi krańcówka
V1 tu juz wychodzi sygnał z krańcówki do ESP
i do tego GND z obu stron i tyle?
Tak jak w tym poście, tylko zamiast włącznika jest krańcówka
viewtopic.php?p=156555#p156555
bacman

klew wrote: Fri Jul 28, 2023 9:47 am
bacman wrote: Fri Jul 28, 2023 9:33 am rozumiem to tak:

- jest reakcja dla napiecia powyzej 253V do granicy 250V, ktory zalaczy przekaznik np grzalki.
- jest tez druga reakcja ktora dla napiecia ponizej 250V do granicy 249V wylaczy przekaznik.
lecz
w przypadku drugiej reakcji, gdy napiecie spadnie do 249 i od razu wzrosnie do 253 (spelniona pierwsza reakcja) i pozniej napiecie spadnie ponizej 250V to reakcja druga nie zostanie uruchomiona (nie zadziala) bo druga reakcja bedzie nadal trwala ?. Tak mi sie wydaje
Reakcja "napięcie < 250 V", będzie miała warunek resetujący dla min " > 250", a lepiej ustaiwć np. " > 252".
Dzieki, czekam na rozbudowe automatyki :)
Patryk

Spostrzeżenie.
Miałem na mRow-02 (v2.8.53) ustawiony "Automat schodowy".
W ramach testu zmienilem (na chwilę), na "Włącznik zasilania".
Następnie powróciłem do "Automat schodowy" z czasami:
kanał 1 - 900 sek., kanał 2 - 600 sek.
Po odpaleniu apki w kanałach pokazał się czas, tak jak by automat schodowy był zadziałany.
Tak jest tylko za pierwszym razem, po ustawieniu "Automatu schodowego".
Później już jest wszystko ok.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
robertklepacki94
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times

Cześć
Wiadomo mniej więcej kiedy będzie poprawka ustawień AT dla kanału rolety ?
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

robertklepacki94 wrote: Sat Aug 05, 2023 4:59 pm Cześć
Wiadomo mniej więcej kiedy będzie poprawka ustawień AT dla kanału rolety ?
Poprawka jest już na githubie. Także przy kolejnym wydaniu :). Mam nadzieję, że niedługo :)
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Albert

Zgłaszam w sumie nie wiem czy babola czy co ale… usunąłem powiadomienia z czujnika otwarcia bramy garażowej (bo wysyłało mi fałszywe pushe) chyba dlatego ze ikona czasem miga i pomimo usunięcia powiadomień te dalej przychodzą😝
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Może coś innego Ci wysyłało PUSHe.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
kurus

Na drugim telefonie gdzie jest najnowsza wersja aplikacji z AppStore coś takiego wyskoczyło, a żadne timer nie był włączony, natomiast u mnie gdzie jest wersja z TestFlight tego nie było.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Return to “Nowości”