Serio?
🩺 GKW-01 Testy
-
shimano73
- Been thanked: 1 time
Zaktualizowałem dziś do wersji 23.08.01 debug 11 i zauważyłem coś dziwnego. Po samej aktualizacji , moduł pokazywał inna temperaturę niż aplikacja - w aplikacji była jak przed aktualizacją czyli duzo zawyżał . Więc usunąłem moduł z clouda, po czym urządzenie ponownie się zalogowało, teraz temp.eratury pomazuje identycznie jak w cloudzie tak i w aplikacji i na urządzeniu . Jednak jest jeszcze cos jak wyłaczę w cloudzie drugi termometr - zewnętrzny to, w aplikacji urządznie jest teoretycznie offline - brak wskazań temperatur i czerwone kropki a wyłączony czujnik nie znika, ale w cloudzie pokazuje że jest online i jest identyczna temperatura na urządzeniu i w cloudzie . stan nie powraca nawet gdy wyłączony czujnik zostanie włączony . Dopiero po usunięciu urządzenia z clouda i jego ponownym zalogowaniu , wszystko wraca do normy
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Wezmę udział w Supla Offline Party 2024
Wezmę udział w Supla Offline Party 2024
-
wsosniak
a ja mam taki problem (moze nie z samym GKW-01) : iOS, wersja aplikacji 23.08 , mam dwa konta : jedno główne drugie na beta-cloud (tam gdzie mam dodany GKW-01) . I na tym drugim koncie, przed wgraniem nowego firmware do GKW, widziałem te dwa czujniki temperatury z GKW-01 (wtedy , jesli dobrze pamietam to miałem wersję aplikacji 23.07) . Po wgraniu wczoraj nowego firmware do GKW-01 , w aplikacji juz na wersji 23.08 na telefonie , kanały temperatury były niedostepne (czerowne kropki)
Wiec usunąłem z cloud urządzenie GKW, dodałem na nowo .... i teraz nie widze wogole kanałów temperatury/wilgotności , jest pusto.
A urządzenie w cloud jest podłączone i tam te wskazania temperatury i wilgotnosci sobie moge sprawdzic
Czy to wina wersji aplikacji ? iOS ver 23.08 ?
Wiec usunąłem z cloud urządzenie GKW, dodałem na nowo .... i teraz nie widze wogole kanałów temperatury/wilgotności , jest pusto.
A urządzenie w cloud jest podłączone i tam te wskazania temperatury i wilgotnosci sobie moge sprawdzic
Czy to wina wersji aplikacji ? iOS ver 23.08 ?
Last edited by wsosniak on Sun Aug 06, 2023 7:15 am, edited 1 time in total.
-
wsosniak
i jeszcze jedno pytanie o histerezę , czy to tak ma działać ? ustawiam temperature na 23,5 stopnia na GKW-01, histerezę w cfg ustawiam na 1,0 , tryb HEAT . I działa to tak : kiedy temperatura spadnie do 23,0 , włącza się przekaźnik termostatu a wyłacza kiedy tempetratura osiągnie 24,0. NO i histereza jest 1,0 , ale to 23,5 ustawione na termostacie jest tą temperaturą średnią pomiedzy wyłaczeniem i załaczeniem przekaźnika
Spodziewałem sie ze będzie to działac tak : kiedy temperatura spadnie do 23,5-1,0 = 22,5 to załączy sie przekaźnik, a wyłaczy sie ja temperatura oisiągnie własnie ustawione 23,5 stopnia na GKW-01 .
Spodziewałem sie ze będzie to działac tak : kiedy temperatura spadnie do 23,5-1,0 = 22,5 to załączy sie przekaźnik, a wyłaczy sie ja temperatura oisiągnie własnie ustawione 23,5 stopnia na GKW-01 .
-
wojtas567
Wczoraj już nie zdążyłem napisać ale też po ponownym wejściu do aplikacji temperatury są offline i nie pojawiają się aż usunie się z chmury urządzenia ale to też tylko do zamknięcia aplikacji.
Pozdrawiam
Wojtek
Wojtek
-
Goral64
- Has thanked: 2 times
I tak powinno działać, to co teraz jest zaimplementowane jest błędne.wsosniak wrote: Sun Aug 06, 2023 7:13 am Spodziewałem sie ze będzie to działac tak : kiedy temperatura spadnie do 23,5-1,0 = 22,5 to załączy sie przekaźnik, a wyłaczy sie ja temperatura oisiągnie własnie ustawione 23,5 stopnia na GKW-01 .
EDIT
@klew widzę że zmieniłeś zakres nastawy temperatury z 5-50 [°C] na 10-40 [°C]. Czy ten zakres jest na stałe czy do ustawienia w CONFIG?
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2026

-
Goral64
Moja propozycja zmiany znaku ° wyświetlanego w trybie mniejszej czcionki
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

-
wsosniak
co do wskazań (zrobionej korekty) temperatury wbudowanego czujnika i tego na kablu :
1) wbudowany : porównałem z innymi czujnikami (niesuplowymi ) ktore mam w domu (stawiając je blisko siebie przez kilka godzin ) i wydaje mi sie ze wskazania sa teraz dobre (różnica max +-0,2 stopnia)
2) zewnętrzny : pokazuje o 1 stopień wiecej w porównaniu z wewnetrznym czujnikiem .
1) wbudowany : porównałem z innymi czujnikami (niesuplowymi ) ktore mam w domu (stawiając je blisko siebie przez kilka godzin ) i wydaje mi sie ze wskazania sa teraz dobre (różnica max +-0,2 stopnia)
2) zewnętrzny : pokazuje o 1 stopień wiecej w porównaniu z wewnetrznym czujnikiem .
-
Goral64
Oto zidentyfikowane w nowej wersji czcionki i ostatnie propozycje zmian do nich. Oceńcie sami, które wersje będą lepsze.
Font 5x22 - cyfra 5
Font 4x7 - cyfry 5 i 7
Font 3x7 - cyfry 2, 3, 5 i 7
Font 3x5 - cyfry 4 i 7
Font 5x22 - cyfra 5
Font 4x7 - cyfry 5 i 7
Font 3x7 - cyfry 2, 3, 5 i 7
Font 3x5 - cyfry 4 i 7
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.