🩺 GKW-01 Testy

Gitman

wsosniak wrote: Tue Aug 08, 2023 8:08 am
Gitman wrote: Tue Aug 08, 2023 5:49 am ............Przy grzaniu bojlera z nastawą max 70 stopni i histerezą 30 nie wyobrażam sobie że liczy temperaturę połówkowo jeśli tak to urządzenie dla mnie nie przydatne.
dlaczego nie przydatne ? wtedy ustawiasz tak : ( 70 + (70 -30) ) / 2 = 55 stopni na GKW-01 ( czyli średnia z max i min temperatury w boilerze) , z histerezą 30 , powoduje ze działa to tak jak opisałeś , jakby to miało chodzić jako opcja domyslna (wyłączenie grzania prz = 70 stopniach , włącznie przy 40 stopniach) .

Ocywiście pytanie jest : co jest bardziej intuicyjne ? :) sam nie wiem , jeden i drugi sposób działania jest/byłby ok dla mnie.
No nie do końca masz rację ale to już wyjaśnił @klew
Oczywiście realne zachowanie zależy od całego ogrzewanego obiektu i od rodzaju ogrzewania, bo jeśli wyłączenie pieca na 21 stopni, będzie powodowało dalszy wzrost temperatury do 22 stopni i dopiero opadanie, to uzyskamy zupełnie inną średnią temperaturę.
W bojlerze temperatura wody po wyłączeniu grzałki u mnie potrafi wzrosnąć nawet 4-7 stopni powyżej wyłączenia (zapewne jest to też uzależnione od usytuowania czujnika ale na to już większość użutkowników wpływu nie ma) i ta średnia już jest wyższa to samo jest na piecu co szczególnie widoczne w okresie przejściowym, kiedy w domu nie ma aż takiego zapotrzebowania na ciepło dla mnie wariant pierwszy jest must-have.
@klew mi nie chodziło o dodawanie kolejnych opcji typu histerez Max, Min tylko o wybór jak ta histereza ma być liczona czy uśrednienie to co ty proponujesz czy moja opcja, oczywiście jeśli się da coś takiego zaimplementować jak nie to wolałbym moją wersję :D
Gitman

krycha88 wrote: Tue Aug 08, 2023 8:48 am Przy grzaniu domu opcja "a" wydaje się być standardem, przy grzaniu CWU to już opcja "b" :) Ale GKW do grzania CWU? będzie możliwość ustawienia tak wysokiej temperatury?
Nie wyobrażam sobie żeby takiej możliwości nie było ;)
klew
Has thanked: 135 times
Been thanked: 137 times

Gitman wrote: Tue Aug 08, 2023 9:16 am W bojlerze temperatura wody po wyłączeniu grzałki u mnie potrafi wzrosnąć nawet 4-7 stopni powyżej wyłączenia (zapewne jest to też uzależnione od usytuowania czujnika ale na to już większość użutkowników wpływu nie ma) i ta średnia już jest wyższa to samo jest na piecu co szczególnie widoczne w okresie przejściowym, kiedy w domu nie ma aż takiego zapotrzebowania na ciepło dla mnie wariant pierwszy jest must-have.
@klew mi nie chodziło o dodawanie kolejnych opcji typu histerez Max, Min tylko o wybór jak ta histereza ma być liczona czy uśrednienie to co ty proponujesz czy moja opcja, oczywiście jeśli się da coś takiego zaimplementować jak nie to wolałbym moją wersję :D
Wybór wariantu podejścia do histerezy to też dodatkowa opcja, której obecnie nie chcę dodawać.
Będzie trzeba wtedy ludziom tłumaczyć więcej wariantów, a na koniec pojawią się pytania w styli "to którą wybrać? która jest lepsza?".
Do tego jak ludziom coś będzie działało inaczej niż by się spodziewali i zaczną o to pytać na forum, to pierwsze pytanie, jakie będziemy im zadawać to: "jaki masz algorytm histerezy wybrany?", na co dostaniemy odpowiedź "a co to jest i gdzie to sprawdzić?" itd ;)

Ale na razie nic nie jest przesądzone - zbieram opinie i zastanawiam się jak to zrobić :)
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
klew

krycha88 wrote: Tue Aug 08, 2023 8:48 am Przy grzaniu domu opcja "a" wydaje się być standardem, przy grzaniu CWU to już opcja "b" :) Ale GKW do grzania CWU? będzie możliwość ustawienia tak wysokiej temperatury?
Sprwadzałem instrukcje Tech sterowników i oni mają tylko opcję b) użytą.
Znalazłem gdzieś info, że Warmtec używa opcji a).

Podaj namiary na urządzenia działające wg a) i wg b) :) chętnie przejrzę instrukcje.
krycha88
Been thanked: 5 times

klew wrote: Tue Aug 08, 2023 9:31 am
Sprwadzałem instrukcje Tech sterowników i oni mają tylko opcję b) użytą.
Znalazłem gdzieś info, że Warmtec używa opcji a).

Podaj namiary na urządzenia działające wg a) i wg b) :) chętnie przejrzę instrukcje.
Mój stary termostat Auraton 3003 czy Salus też używają opcji a)

Ale Auraton ma do wyboru jeszcze sterowanie za pomocą PWM
Zmieniając ustawienia histerezy możemy włączyć tryb pracy PWM.
W tym trybie, regulator cyklicznie załącza urządzenie grzewcze tak
aby zminimalizować wahania temperatury. Regulator sprawdza
czasy przyrostu oraz czasy spadku temperatury.

Znając te wartości regulator włącza i wyłącza urządzenie grzewcze
w takich cyklach aby utrzymywać temperaturę jak najbliżej wartości
zadanej.
UWAGA: W trybie PWM regulator może załączyć urządzenie
grzewcze pomimo tego, że temperatura w pomieszczeniu jest
wyższa niż temperatura zadana. Wynika to z algorytmu PWM
dążącego do utrzymywania temperatury zadanej i wyprzedzania
zachowań układu cieplnego.
Więc wybór dla użytkownika nie wydaje się nic złym i może być to plus dla urządzenia. Ważne aby wartości podstawowe działały optymalnie. Pamiętaj, ze jesteśmy społecznością która lubi takie smaczki ;)
https://gui-generic-builder.supla.io/
klew

krycha88 wrote: Tue Aug 08, 2023 9:47 am Mój stary termostat Auraton 3003 czy Salus też używają opcji a)
Dzięki - Salus i Auraton rzeczywiście zdaje się mieć wszędzie +-
krycha88 wrote: Tue Aug 08, 2023 9:47 am
Zmieniając ustawienia histerezy możemy włączyć tryb pracy PWM.
W tym trybie, regulator cyklicznie załącza urządzenie grzewcze tak
aby zminimalizować wahania temperatury. Regulator sprawdza
czasy przyrostu oraz czasy spadku temperatury.

Znając te wartości regulator włącza i wyłącza urządzenie grzewcze
w takich cyklach aby utrzymywać temperaturę jak najbliżej wartości
zadanej.
UWAGA: W trybie PWM regulator może załączyć urządzenie
grzewcze pomimo tego, że temperatura w pomieszczeniu jest
wyższa niż temperatura zadana. Wynika to z algorytmu PWM
dążącego do utrzymywania temperatury zadanej i wyprzedzania
zachowań układu cieplnego.
Więc wybór dla użytkownika nie wydaje się nic złym i może być to plus dla urządzenia. Ważne aby wartości podstawowe działały optymalnie. Pamiętaj, ze jesteśmy społecznością która lubi takie smaczki ;)
Tak, ale ten PWM to inny algorytm sterowania. Włączając "PWM", wyłączasz sterowanie on/off przy pomocy histerezy.
My też mamy zaplanowany wybór algorytmu sterującego. Pierwszy (i obecnie jedyny) to "on/off z histerezą".
W przyszłości będziemy pewnie dodawać więcej, ale to nie temat na teraz.
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Gitman wrote: Tue Aug 08, 2023 5:49 am Powinno być tak że ustawiana temperatura jest temperaturą maksymalną a histereza jest liczona w dół aż do załączenia (oczywiście pisze tu o grzaniu), jeśli chcecie zrobić histereze połówkową (jeszcze się nie spotkałem z urządzeniem co tak liczy temperaturę) to musi to być jako druga opcja do wyboru a pierwsza jako domyślną. Przy grzaniu bojlera z nastawą max 70 stopni i histerezą 30 nie wyobrażam sobie że liczy temperaturę połówkowo jeśli tak to urządzenie dla mnie nie przydatne.
Teraz to trochę w dramatyzm poszedłeś. Urządzenie nieprzydatne bo ma inne ustawienia niż przywykłeś? Ustawiasz 55 i histereza 30 - w czym problem. Poza tym mówimy o termostacie POKOJOWYM a nie do bojlera.

Jak chce mieć w pokoju temp. około 21st i histereza 1st to nie muszę dodawać i ustawiać 21,5st bo ona będzie krążyć wokół 21st. Dlatego uważam że to logiczniejsze. Natomiast nie jest to jedyne rozwiązanie i zastosowanie jednego czy drugiego nie powoduje, że będzie nieprzydatne ... no chyba że ktoś się uprze.
Dla potwierdzenia, że histereza połówkowa nie jest "nieznana":
Screenshot 2023-08-08 at 12-58-45 histereza w górę czy w dół – Szukaj w Google.png
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
YoMan
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

Mam termostat od mainfrienda na ZigBee i ma histerezę "w dół". Na początku trochę mnie to zaskoczyło, bo myślałem, że będzie "połówkowa" tak jak w moim poprzednim EUROSTER 2020. Więc przyzwyczaiłem się do histerezy "w dół".
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2026 :D

Image
rochowiak86

Witam. Ja mam termostat Tech i kiedy wybieram nastawę temperatury to ona jest temperaturą wyłączenia a histereza działa w dół, z możliwością nastawy histerezy 0,1 (ja mam akurat 0,2) przy podłogowym jest to istotne bo jest duża bezwładność.
klew

Jak u Was wyglądają pomiary temperatury z obu czujników na najnowszym sofcie? Jakieś porównanie z innym zewnętrznym czujnikiem mile widziane, ale nie konieczne.
@wsosniak już podawał, a u reszty? :)

Return to “Nowości”