Mew-01

robertklepacki94
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times

ramar4 wrote: Wed Aug 09, 2023 8:39 am Dzwoniłem do zamela opisałem jak mam to oodlączone i na wsparciu powiedział że nie ma znaczenia że ,N wziąłem z rdc 1f jak zasilanie mew jest z przed rdc więc nie wiem sam hehe
Odpowiadjąć ostatnim postem w tej dyskusji, bo dostałeś już wiele odpowiedzi.
Twój dom, twoja rozdzielnia, twoje zmartwienie, twoje potencjalne problemy, zdrowie twoje i rodziny.
W tym przypadki sugerował bym to samo co @klew, wezwać elektryka zrobić przegląd instalacji, poprawić błedy.
Tu na forum też nie jesteśmy w stanie udzielić pomocy tylko na podsawie zdjęć.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

ramar4 wrote: Wed Aug 09, 2023 8:39 am Dzwoniłem do zamela opisałem jak mam to oodlączone i na wsparciu powiedział że nie ma znaczenia że ,N wziąłem z rdc 1f jak zasilanie mew jest z przed rdc więc nie wiem sam hehe
Nie wiem co tam powiedzieli, ani co im powiedziałeś. Ale czytając posty na forum widzę, że często wyciągasz wnioski odmienne od tego, co było napisane w poście.
Nie piszę tego, aby jakoś krytykować, tylko aby zwrócić uwagę na to, że jak nie rozumie się problemu, to możesz go komuś źle opisać i dostać odpowiedź, którą źle zrozumiesz.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Mmof
Has thanked: 34 times
Been thanked: 4 times

robertklepacki94 wrote: Wed Aug 09, 2023 8:43 am
Mmof wrote: Wed Aug 09, 2023 8:27 am
klew wrote: Wed Aug 09, 2023 8:08 am

Mi się wydaje, że nie potrzeba. Ale nie znam wszystkich przepisów, norm, wytycznych dotyczących instalacji elekrtycznych. Także ja mogę sobie porozmawiać i powiedzieć co myślę na ten temat, ale moja oficjalna odpowiedź brzmi: nie wiem, nie mam odpowiedniej wiedzy, wykształcenia, ani uprawnień :)
Czyli wychodzi na to że zabezpieczenie w postaci GBM-03 sam w sobie wystarczy nawet jeżeli MEW jest wpięty przed Wyłącznikiem Różnicowoprądowym a więc @ramar4 też ma podpięte prawidłowo , klew też wydaję mi się że nie ma potrzeby zmieniania sposobu podłączenia.
Przy odpowiednim zastosowaniu zabezpieczeń i doborze przewodów. Pisze już kolejny post a dalej nie wiem jakie jest zabezpieczenie główne.
Jeśli na poziome 20A -Wymiana przewódów od IS,a do kontrolek i GBM na przekrój 2,5mm i przepięcei N przed RCD
Jeśli wyzsze niż 20A - Dołożenie zabezpieczenie np. B4,B6/3 do którego zasilanie będzie szło przekrojem 4 lub 6 mm, a za nim zabezpieczamy Kontrolki i MEW.

GBM-03 przyjmuje tylko przekrór 2,5mm, wieć stosowanie przewodów o większym przekroju jest nie realne.
Ale u niego GBM zabezpiecza tylko MEW więc jaki problem podłączył sobie przed RCD wszystko i działa więc po co ta dyskusja i mieszanie tak jak @pzygmunt piszę że sęk w tym żeby podłączyć albo wszystko przed albo wszystko za RCD żeby nie wyłączało RCD i tyle GBM ma wkład i 500mA spali to niewielkie przepięcie pobór przez kontrolki i MEW jest bardzo niewielki więc przekrój przewodów nie jest wymagany duży , oczywiście można przerobić rozdzielnie ale czy jest potrzeba skoro działa ileś lat bez problemu. Według mnie ta dyskusja nie prowadzi do niczego.
Zapraszam na Facebook do wspólnej pomocy mniej zawansowanym użytkownikom Supla.
https://www.facebook.com/groups/suplazamel
https://www.facebook.com/groups/supladiy
https://www.facebook.com/groups/suplaauraton
ramar4

Panowie to dochodzę do wniosku że jeżeli kontrolki są zasilane z przed rdc to N do mewki przełoże z Rdc 1f do kontrolki faz i wtedy będzie wszystko z przed rdc kto jest za a kto przeciw takiemu podłączeniu
2×ROW-01-ROP-01
2×ROW-01/16A
1×ROW-O1-RWS311J/Z
1×SLW-01
1×SLW-02
5×THW-01p
5×DS18B20
1×LIW-01
1×LEW-02
1×MEW-01
1×GMB-03
3×MSLW-02
1xPNW-01
2×mRow-02
2xLEW-01
1xSGW-01
1xmSLW-01
ramar4

Robertklepacki nie wiem skąd jesteś zapłacę ci tyle ile będzie trzeba przyjedziesz i zrobisz mi to fachowo ?napisz na pv
2×ROW-01-ROP-01
2×ROW-01/16A
1×ROW-O1-RWS311J/Z
1×SLW-01
1×SLW-02
5×THW-01p
5×DS18B20
1×LIW-01
1×LEW-02
1×MEW-01
1×GMB-03
3×MSLW-02
1xPNW-01
2×mRow-02
2xLEW-01
1xSGW-01
1xmSLW-01
klew

ramar4 wrote: Wed Aug 09, 2023 9:29 am Panowie to dochodzę do wniosku że jeżeli kontrolki są zasilane z przed rdc to N do mewki przełoże z Rdc 1f do kontrolki faz i wtedy będzie wszystko z przed rdc kto jest za a kto przeciw takiemu podłączeniu
A potem:
"Wysoki Sądzie, zrobiłem tak, bo na forum wyniki głosowania były 27 do 23." ;)

To nie jest kwestia niczyjej opini.
klew

Mmof wrote: Wed Aug 09, 2023 9:02 am Ale u niego GBM zabezpiecza tylko MEW więc jaki problem podłączył sobie przed RCD wszystko i działa więc po co ta dyskusja i mieszanie tak jak @pzygmunt piszę że sęk w tym żeby podłączyć albo wszystko przed albo wszystko za RCD żeby nie wyłączało RCD i tyle GBM ma wkład i 500mA spali to niewielkie przepięcie pobór przez kontrolki i MEW jest bardzo niewielki więc przekrój przewodów nie jest wymagany duży , oczywiście można przerobić rozdzielnie ale czy jest potrzeba skoro działa ileś lat bez problemu. Według mnie ta dyskusja nie prowadzi do niczego.
Średnica przewodów przed GBM ma znaczenie. Ona nie jest dowolna. Powinna być nie mniejsza niż wynikająca z wcześniejszych zabezpieczeń przeciążeniowych.
djalex
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

Kontrolki faz stosuje się po to aby wzrokowo widzieć czy do rozdzielnicy dochodzi zasilanie a więc prawidłowo powinno to być zamontowane zaraz za wyłącznikiem głównym (najlepiej jakby tam był blok rozdzielczy), tak jest w przypadku kolegi @ramar4i to jest ok. Nie jest jedynie ok fakt że te kontrolki nie mają żadnego zabezpieczenia w rozdzielnicy a więc pierwsze zabezpieczenie jakie mają "na swojej drodze" to te przedlicznikowe (zapewne min 20A) więc podłączenie owych kontrolek tak cienkim przewodem to błąd. Odnośnie kwestii przewodów doprowadzonych do GBM: na pewno nie mogą być o mniejszym przekroju niż te które są zastosowane "za" GBM. Już ktoś w tym wątku zaproponował i słusznie lampkę kontrolną F&F LK-BZ-3 K, 2w1 lampki plus zabezpieczenie i to powinno być wymienione. Zasilanie na GBM zaraz zza wyłącznika głównego (z lampek kontrolnych może być) na MEW (N na MEW również zza wyłącznika głównego a nie zza RCD!!!!)

A tak zupełnie ogólnie to kolega @ramar4 nie ma kompletnego pojęcia o tym za co się zabiera więc powinna to podłączyć osoba wykwalifikowana i proszę nie smędzić typu że "daj mi taką osobę", albo "jak koledzy pomogą to dam radę". Jak chirurg ci powie jak się wykonuje konkretną operację to ją też wykonasz bo dostałeś konkretną instrukcję "pod nos"? Są pewne granice których nie powinieneś przekraczać. Pamiętaj że konsekwencje mogą być poważne i lepiej nie brać odpowiedzialności na siebie.
Mmof
Has thanked: 34 times
Been thanked: 4 times

djalex wrote: Wed Aug 09, 2023 9:58 am Kontrolki faz stosuje się po to aby wzrokowo widzieć czy do rozdzielnicy dochodzi zasilanie a więc prawidłowo powinno to być zamontowane zaraz za wyłącznikiem głównym (najlepiej jakby tam był blok rozdzielczy), tak jest w przypadku kolegi @ramar4i to jest ok. Nie jest jedynie ok fakt że te kontrolki nie mają żadnego zabezpieczenia w rozdzielnicy a więc pierwsze zabezpieczenie jakie mają "na swojej drodze" to te przedlicznikowe (zapewne min 20A) więc podłączenie owych kontrolek tak cienkim przewodem to błąd. Odnośnie kwestii przewodów doprowadzonych do GBM: na pewno nie mogą być o mniejszym przekroju niż te które są zastosowane "za" GBM. Już ktoś w tym wątku zaproponował i słusznie lampkę kontrolną F&F LK-BZ-3 K, 2w1 lampki plus zabezpieczenie i to powinno być wymienione. Zasilanie na GBM zaraz zza wyłącznika głównego (z lampek kontrolnych może być) na MEW (N na MEW również zza wyłącznika głównego a nie zza RCD!!!!)

A tak zupełnie ogólnie to kolega @ramar4 nie ma kompletnego pojęcia o tym za co się zabiera więc powinna to podłączyć osoba wykwalifikowana i proszę nie smędzić typu że "daj mi taką osobę", albo "jak koledzy pomogą to dam radę". Jak chirurg ci powie jak się wykonuje konkretną operację to ją też wykonasz bo dostałeś konkretną instrukcję "pod nos"? Są pewne granice których nie powinieneś przekraczać. Pamiętaj że konsekwencje mogą być poważne i lepiej nie brać odpowiedzialności na siebie.
dlatego pytałem jaki przekrój powinien być według was do lampek kontrolnych skoro 1,5mm2 to za cienki.
Zapraszam na Facebook do wspólnej pomocy mniej zawansowanym użytkownikom Supla.
https://www.facebook.com/groups/suplazamel
https://www.facebook.com/groups/supladiy
https://www.facebook.com/groups/suplaauraton
djalex
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

Mmof wrote: Wed Aug 09, 2023 10:03 am
djalex wrote: Wed Aug 09, 2023 9:58 am Kontrolki faz stosuje się po to aby wzrokowo widzieć czy do rozdzielnicy dochodzi zasilanie a więc prawidłowo powinno to być zamontowane zaraz za wyłącznikiem głównym (najlepiej jakby tam był blok rozdzielczy), tak jest w przypadku kolegi @ramar4i to jest ok. Nie jest jedynie ok fakt że te kontrolki nie mają żadnego zabezpieczenia w rozdzielnicy a więc pierwsze zabezpieczenie jakie mają "na swojej drodze" to te przedlicznikowe (zapewne min 20A) więc podłączenie owych kontrolek tak cienkim przewodem to błąd. Odnośnie kwestii przewodów doprowadzonych do GBM: na pewno nie mogą być o mniejszym przekroju niż te które są zastosowane "za" GBM. Już ktoś w tym wątku zaproponował i słusznie lampkę kontrolną F&F LK-BZ-3 K, 2w1 lampki plus zabezpieczenie i to powinno być wymienione. Zasilanie na GBM zaraz zza wyłącznika głównego (z lampek kontrolnych może być) na MEW (N na MEW również zza wyłącznika głównego a nie zza RCD!!!!)

dlatego pytałem jaki przekrój powinien być według was do lampek kontrolnych skoro 1,5mm2 to za cienki.
Przewód "do kontrolek" powinien być o takim przekroju jak wielkie jest obciążenie "za nimi".

Return to “ZAMEL MEW-01”