Sterowanie grzałkami 3 fazy

missim4

Witam, mam pytanie czy ktoś zrobił lub ma pomysł jak sterować grzałkami na 3 fazach?
Nie chodzi mi oczywiście o włącz i wyłącz. Trzy grzałki po 2kW, fotowoltaika dająca do 8kWp, mają się włączać po kolei i tak też wyłączać w zależności od dostarczanej mocy. Czy da się to zrobić za pomocą reakcji i scen, a ja robię coś źle, czy jest to w ten sposób niewykonalne i trzeba by wykorzystać SUPLA Scripts co też niestety nie będzie działać ze względu na opóźnienia i powolne działanie.
Jedyne co udało się zrobić to kolejne włączanie się faz w przypadku zwiększania się mocy, natomiast w drugą stronę już nie, oczywiście da się wyłączyć wszystko hurtem, ale nie o to chodzi. Czy ktoś się już z tym mierzył?
klew
Has thanked: 136 times
Been thanked: 137 times

missim4 wrote: Thu Aug 10, 2023 12:01 pm Witam, mam pytanie czy ktoś zrobił lub ma pomysł jak sterować grzałkami na 3 fazach?
Nie chodzi mi oczywiście o włącz i wyłącz. Trzy grzałki po 2kW, fotowoltaika dająca do 8kWp, mają się włączać po kolei i tak też wyłączać w zależności od dostarczanej mocy. Czy da się to zrobić za pomocą reakcji i scen, a ja robię coś źle, czy jest to w ten sposób niewykonalne i trzeba by wykorzystać SUPLA Scripts co też niestety nie będzie działać ze względu na opóźnienia i powolne działanie.
Jedyne co udało się zrobić to kolejne włączanie się faz w przypadku zwiększania się mocy, natomiast w drugą stronę już nie, oczywiście da się wyłączyć wszystko hurtem, ale nie o to chodzi. Czy ktoś się już z tym mierzył?
Napisz dokładnie krok po kroku jakie chciałbyś mieć warunki włączające i wyłączające (podaj tam jakieś przykładowe wartości np. mocy czynnej).
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
missim4

Powiedzmy że dostaję z paneli 4,5kWp wiec powinny chodzić dwie i teoretycznie do sieci leci 0,5kW.
W tym momencie słoneczko zaczyna świecić lepiej i do sieci zaczyna lecieć np. 2,2kW. Teraz powinna włączyć się trzecia grzałka
(wszystkie są 2kW) i do sieci 0,2kW. Po pewnym czasie chmury i produkcja to 5,2kW wiec powinna wyłączyć się trzecia grzałka. Teraz do sieci leci 1,2kW. Tak by to powinno wyglądać, jeżeli jest nadwyżka ponad moc grzałki z jakimś tam ogonkiem to wtedy prąd zasila grzałkę, a nie wędruje do sieci, a jeżeli jest go za mało to wyłącza kolejne grzałki, aby nie ciągnąć z sieci.
klew

Warunki chcesz ustawić na moc oddawaną do sieci, czy na moc produkowaną przez pv?
Jak masz podłączonego MEW? Tak jak licznik energetyki, czy pod falownikiem do monitorowania produkcji?
missim4

Grzałka ma regulator temperatury i po osiągnięciu zadanej odłączy wszystkie trzy spirale. Chcę od momentu nadwyżki produkcji nad mocą grzałek, czyli od ponad 2kWp wykorzystać do grzania wody, a nadwyżkę puszczać do sieci. MEW-01 jest zamontowany w miejscu gdzie schodzą się trzy przewody: dom, fotowoltaika, licznik, na przewodzie do licznika.
Generalnie problem sprowadza się do tego, że nie mam jak sprawdzić włączając grzałkę 2 co robi grzałka 1.
klew

W reakcjach w Cloud chyba tego nie ogarniesz tak jak chcesz.

Natomiast w skryptach (scripts.supla.io) możesz takie coś zrobić. Tu masz wątek na ten temat z przykładami:
viewtopic.php?t=12504

Jeśli miałbyś dostępną moc produkowaną z paneli, to mógłbyś dodać reakcje w oparciu o moc na wyjściu falownika i nie musiałbyś sprawdzać stanu innych grzałek.
Dla kilku falowników (Fronius, Afore, Solaredge i chyba Sofar) mamy gotowe integracje, które czytają dane z falowników.
missim4

Wiem, wiem, w skryptach mam duże możliwości ale tego nie zrobię. Już próbowałem ale ze względu na czas reakcji i jakąś wrodzoną ich niechęć do wykonywania się, wszystko zaczyna się sypać :)
Natomiast jeżeli chodzi o dane z falownika na temat mocy i włączanie na tej podstawie grzałek to z tym rzeczywiście nie powinno być problemu, tylko że niestety całość instalacji to nie tylko falownik i grzałka ale cały dom, który też pobiera część prądu, a generalnie chodzi mi o to, żeby wykorzystać do grzania tylko nadwyżkę produkcji, a nie prąd z sieci i tu robi się problem.
Jeszcze popróbuję, jeżeli coś mi się uda to się tym podzielę.
missim4

Niestety przy obecnych możliwościach działania na reakcjach i scenach w cloud Supli można to zrobić w mało elegancki ale w miarę poprawnie działający sposób. Wygląda to tak: tworzymy cztery reakcje licznika wywołujące sceny. Pierwszą włączającą grzałkę nr 1 gdy moc dostarczana wzrośnie powyżej jej mocy, drugą gdy moc dostarczana wzrośnie powyżej sumy mocy grzałki nr 1 i nr 2, trzecią włączającą wszystkie grzałki analogicznie jak poprzednio, czyli gdy moc dostarczana przewyższa moc wszystkich grzałek, oraz ostatnią wyłączającą gdy moc dostarczana spadnie <0W. Sceny natomiast wyglądają następująco: w zależności od wywołania przez reakcję włączana jest odpowiednia ilość kanałów grzałek, następnie włączana jest 15 sekundowa przerwa i następnie odpalana jest scena wyłączająca wszystkie grzałki. Trochę to siermiężne ale tylko tak to działa.
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Planujemy wprowadzić reakcje dedykowane dla grzałek w kontekście liczników energii. Powinno to uprościć sprawę.
SUPLA.... Nareszcie w domu.

Return to “ZAMEL MEW-01”