v23.07 - powiadomienia

pzygmunt
Been thanked: 59 times

Dodaj jakąś reakcję i ją usuń
SUPLA.... Nareszcie w domu.
Patryk

Ja opiszę trochę inny przypadek (w dwóch postach, z uwagi na dołączone screen-y).
Na początku zaznaczę, że osobiście nie mam problemu z otrzymywaniem powiadomień.
Zawsze przychodzą natychmiast (svr20+Android 9).

Do rzeczy.
Mam ustawione, że jeżeli temperatura przekroczy 40°C ma przyjść powiadomienie i czekać, aż temperatura będzie równa lub mniejsza od 35°C (GG+Wemos).
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Patryk

cd...
Dziś rano widzę, że o godz 0:49 przyszło powiadomienie, że temperatura przekroczyła 40°C :?:.
Sęk w tym, że temperatura nie spadła poniżej zadeklarowanych 35°C.

Zacząłem analizować wykresy.
Okazuje się, że według wykresów, moduł był od godz. 22:39 do 22:55 off-line.
Po powrocie (on-line) temperatura wynosiła 40,81°C i nadal spadała.
O godz. 0:49, temperatura (prawdopodobnie) obniżyła się poniżej 40°C i przyszło powiadomienie.
Możliwe, że jest to coś podobnego, jak przy SBW-0x, na starszym sofcie, gdy moduł nie wysyła poprawnego stanu po resecie ;) .
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
pzygmunt

Z wykresów nie wyczytasz co się tam działo ponieważ wykres złożony jest z pomiarów dokonywanych w odstępach 10 min. Coś się w między czasie musiało wydarzyć tj. urządzenie musiało wysłać sekwencję temperatur spełniających warunek reakcji.
Patryk

pzygmunt wrote: Sun Aug 13, 2023 10:48 am Z wykresów nie wyczytasz co się tam działo ponieważ wykres złożony jest z pomiarów dokonywanych w odstępach 10 min. Coś się w między czasie musiało wydarzyć tj. urządzenie musiało wysłać sekwencję temperatur spełniających warunek reakcji.
Już wiem w czym leży problem.

Tak jak wyżej pisałem mam ustawione, że jeżeli temperatura przekroczy 40°C ma przyjść powiadomienie i czekać, aż temperatura będzie równa lub mniejsza od 35°C (GG+Wemos).

I teraz:
Jeżeli temperatura jest większa od zadanej (40°C), odłączam czujnik (ds-a), czekam, aż w apce pokażą się "kreseczki", podłączam ponownie czujnik i w momencie pojawiania się temperatury, przychodzi powiadomienie.

Ps.
Nie jest to przypadkiem związane z tym, że jak w apce są "kreseczki", a moduł jest on-line, to dla serwera jest to temperatura -275°C i wtedy (mój) warunek jest spełniony ???
pzygmunt

Jeśli kanał jest online i wyśle -273 to rzeczywiście może to wyzwolić reakcję w tym przypadku.
Dodam łatkę do reakcji, która ignoruje -273.
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

pzygmunt wrote: Sun Aug 13, 2023 7:53 pm Jeśli kanał jest online i wyśle -273 to rzeczywiście może to wyzwolić reakcję w tym przypadku.
Dodam łatkę do reakcji, która ignoruje -273.
Może dodaj ignorowanie poniżej 270 bo u mnie się zdarza -275 (nie doczytałem co to oznacza)
YoMan

Nie doprecyzowałem. Ignorowane będą wartości <= -273, a dla wilgotności <= -1.
myxhir
Has thanked: 6 times
Been thanked: 9 times

pzygmunt wrote: Mon Aug 14, 2023 4:07 am Nie doprecyzowałem. Ignorowane będą wartości <= -273, a dla wilgotności <= -1.
Przydałoby się bo potem dostaje się takie powiadomienia :-)

BTW jest jakaś opcja aby np Budować powiadomienie o braku jednej fazy? Mam mew zabezpieczony bezpiecznikami i myślałem o jakimś powiadomieniu o zaniku napiecia
Spełniony Automatyk / Mąż / Świeżo Upieczony Ojciec
pzygmunt

Ustaw reakcję na napięcie poniżej określonej wartości.

Return to “Nowości”