Supla ❤ Docker
Moderator: fracz
-
djack2017
- Been thanked: 1 time
Faktycznie zapomniałem (męczący dzień), przeciez robiłem to przy pierwszej instalacji.
Supla na Debian 8.10 x64 zainstalował się poprawnie.
Jacek
Supla na Debian 8.10 x64 zainstalował się poprawnie.
Jacek
https://djack.com.pl/modules.php?name=Downloads&d_op=viewdownload&cid=54
-
michael
Teraz mam pewną zagwozdkę... czy jak mam postawiony serwer na Raspberry z obrazu - aktualizowany skryptami oraz Supla-Scripts i konfigurację bardzo rozbudowaną z uwagi na ogromną ilość podłączonych modułów to muszę wszystko skonfigurować od początku?fracz wrote: Sat Dec 16, 2017 8:54 pm Nie będzie trzeba czekać też po wydaniu nowych wersji supli na "nowe obrazy na rpi" bo nowe kontenery będą automatycznie budowane przy każdym następnym wydaniu.
Dodatkowo, dzięki uprzejmości @slawek który udostępnił jedną swoją malinę do "testów zniszczeniowych", na docker huba wrzucę także obrazy zbudowane pod procesory ARM - co znacznie przyspieszy instalację i aktualizację Supli na tych urządzeniach. Po potwierdzeniu braku problemów w finalnej konfiguracji wszystko opiszę w instrukcji
Czy mogę jakoś migrować te dane z istniejącej instalacji?
-
fracz
- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 6 times
Migracja jest bezproblemowa, wystarczy przenieść dane z bazy. Nadal natomiast nie otrzymałem od was informacji czy na malinie wersja dockerowa działa porównywalnie z obrazowa - chodzi mi zarówno o szybkość działania (ładowanie stron w cloud, sterowanie urządzeniami ze smartfona) jak i o stabilność (czy po kilku dniach nie zwiesza się itp).
Jeśli chodzi o obrazy na rpi, jeśli docker będzie działać to wydaje mi się że szkoda czasu na wydawanie takich aktualizacji. Natomiast tutaj już pytanie do pzygmunt jaki ma plan.
Jeśli chodzi o obrazy na rpi, jeśli docker będzie działać to wydaje mi się że szkoda czasu na wydawanie takich aktualizacji. Natomiast tutaj już pytanie do pzygmunt jaki ma plan.
-
michael
hmm... czy bezproblemowa to się okaże 
Szczerze nie miałem jeszcze czasu na postawienie tego "od nowa". Żona przed świętami za bardzo mnie angażuje w roboty domowe, które sama wymyśla. Sprzątanie czy coś takiego, a tłumaczenia, że odkurzacz, czy miotła to jej zabawki i jej nie ruszam nic nie zmieniają
Także pewnie temat Docker'a omówimy bardziej przy okazji spotkania w Zamelu
Szczerze nie miałem jeszcze czasu na postawienie tego "od nowa". Żona przed świętami za bardzo mnie angażuje w roboty domowe, które sama wymyśla. Sprzątanie czy coś takiego, a tłumaczenia, że odkurzacz, czy miotła to jej zabawki i jej nie ruszam nic nie zmieniają
Także pewnie temat Docker'a omówimy bardziej przy okazji spotkania w Zamelu
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
Możesz też dodać do https://github.com/SUPLA/supla-docker/b ... /README.mdfracz wrote: Mon Dec 18, 2017 1:30 pm Dorzuciłem filmik z optymistyczną ścieżką instalacji: https://www.youtube.com/watch?v=MBgRUE_5dFU![]()
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
kamaz8
root@raspberrypi:~# ./supla-docker/supla.sh start
Starting SUPLA containers
/usr/local/bin/docker-compose: linia 1: Not: nie znaleziono polecenia
w pliku /usr/local/bin/docker-compose
Not Found
próbowałem usunąć plik i na nowo zainstalować ale dalej to samo
Not Found
-
michael
Też się męczyłem z docker-compose, ostatecznie zainstalowałem poleceniem:kamaz8 wrote: Tue Dec 19, 2017 5:59 am root@raspberrypi:~# ./supla-docker/supla.sh start
Not Found
Code: Select all
pip install docker-composeCode: Select all
rm -fr /usr/local/bin/docker-compose