Temperatura - reakcje

lebos

Witam
Czy jest gdzieś opis działania reakcji na zadaną temperaturę. "Kiedy temperatura będzie" >50 to ustawiłem że załączy się przekaźnik - i to działa ale co oznacza "wtedy wykonaj akcję i czekaj, aż temperatura będzie" i tu ustawiłem <40 ale przekaźnik się nie wyłącza - do czego to jest? Czy żeby się wyłączył <40 to muszę utworzyć drugą reakcję na wyłączenie?
pzygmunt
Been thanked: 59 times

To drugie oznacza, że reakcja jest nieaktywna do czasu osiągnięcia <40. Czyli aby ponownie zadziałała przy przekroczeniu 50 musi najpierw spaść poniżej 40.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
lesny8
Has thanked: 10 times
Been thanked: 9 times

lebos wrote: Sun Aug 13, 2023 12:20 pm ...
Czy żeby się wyłączył <40 to muszę utworzyć drugą reakcję na wyłączenie?
Tak, utwórz drugą reakcję aby wyłączyć przekaźnik.

Uzupełniając, ta druga wartość zatrzymuje wykonywanie tej reakcji.

W kolejnej wersji Clouda, opis będzie brzmiał nieco inaczej:
"Kiedy temperatura będzie" >50
"wtedy wykonaj akcję i nie wykonuj ponownie tej reakcji, aż temperatura będzie " <40
SOP 2023 :heavy_check_mark:
SOP 2024 :heavy_check_mark:
Czekam na kolejne Supla Offline Party :upside_down_face:
🧩: 🔑cz->b ⛴️+ila
lebos

Ok już wszystko jasne.
Dzięki i pozdrawiam
pykaman

A ja mam do tego inne pytanie. Jak w miarę jednym kliknięciem dezaktywować takie warunkowanie i ponownie je aktywować? Mam solary do cieplej wody i zrobilem automatyczną dolewkę goracej wody do basenu. Na zasobniku mam czujnik że jak osiagnie 50 st to elektrozawór otworzy się i woda będzie się dolewać. Gdy spadnie do 25 to przestanie. I teraz jak to wyłączyć? Chodzi o to że jak wchodzę do basenu to żeby to dezaktywowac żeby gorącą wodą po plecach nie dostać, a po wyjściu z basenu znów włączyć.
pzygmunt

Na cloud.supla.org musisz włączyć/wyłączyć reakcję. Obecnie nie ma łatwiejszego sposobu.
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

pykaman wrote: Tue Aug 15, 2023 1:01 pm A ja mam do tego inne pytanie. Jak w miarę jednym kliknięciem dezaktywować takie warunkowanie i ponownie je aktywować? Mam solary do cieplej wody i zrobilem automatyczną dolewkę goracej wody do basenu. Na zasobniku mam czujnik że jak osiagnie 50 st to elektrozawór otworzy się i woda będzie się dolewać. Gdy spadnie do 25 to przestanie. I teraz jak to wyłączyć? Chodzi o to że jak wchodzę do basenu to żeby to dezaktywowac żeby gorącą wodą po plecach nie dostać, a po wyjściu z basenu znów włączyć.
Pozostają skrypty, przekaźnik wirtualny i warunkowanie.
YoMan

No wlasnie wiem o aktywnej lub nie reakcji myslalem ze z poziomu apki da sie to jakoś ogarnąć
lukasqqq

Powiedzcie dlaczego albo jak to zmienić:
REAKCJE:
Kiedy temperatura będzie mniejsza od 0 to WŁACZ
Kiedy temperatura będzie większa od 10 to WYŁĄCZ

i to działa do momentu zaniku napięcia. Jeśli zanik napięcia nastąpi w czasie gdy przekaźnik jest włączony między 0-10st to po powrocie zasilania przekaźnik nie pamięta poprzedniego stanu
mimo ustawionej opcji PAMIĘTAJ STAN
nawet gdy zasilanie wróci poniżej 0 stopni to też brak reakcji ,
dopiero jak podniesie się temperatura powyżej 10 i znów spadnie poniżej 0 przekaźnik się WŁĄCZA

Po zmianie opcji WŁĄCZ po zaniku napięcia przekaźnik się WŁĄCZA przy dowolnej temp i to by było ok gdyby nie fakt,
że gdy powrót zasilania nastąpi w temperaturze powyżej 10st to przekaźnik będzie WŁĄCZONY i nie zadziała reakcja (Kiedy temperatura będzie większa od 10 to WYŁĄCZ)
żeby to zadziałało musi być zawsze reakcja ustawiona na większą temp niż tak która była w momencie powrotu zasilania
l
pzygmunt

Niewłaściwy firmware w urządzeniu sterującym lub niewłaściwie skonfigurowany.

Return to “Pomoc”