Radio 868 Mhz

Leszekbialy
Has thanked: 2 times

Tech niestety nie dzieli się żadnymi informacjami, kiedyś na elektrodzie śledziłem wątek o odczycie ich sterowników ludzie już sporo ogarnęli. Dałem sobie spokój jak poznałem SUPLĘ, podgląd i proste regulacje ogarnąłem i jestem szczęśliwy.
lukasz06
Has thanked: 46 times
Been thanked: 21 times

Dzwoniłem do serwisu firmy Stalmark i powiedzieli mi, że kocioł ma wyjście rs po lan, do którego mam podłączony sterownik pokojowy.
Tylko nie wiem jakie to rs 232 czy 485
Jakby co mogę wrzucić jakieś fotki.
klew
Has thanked: 136 times
Been thanked: 137 times

lukasz06 wrote: Thu Aug 17, 2023 11:45 am Dzwoniłem do serwisu firmy Stalmark i powiedzieli mi, że kocioł ma wyjście rs po lan, do którego mam podłączony sterownik pokojowy.
Tylko nie wiem jakie to rs 232 czy 485
Jakby co mogę wrzucić jakieś fotki.
Jeśli jest "po LAN", to zakładam, że chodzi o Ethernet.
Jak jest Ethernet, to nie jest to ani RS232, ani RS485. Tak samo jak nnie da się przesłać Ethernetu po Wi-Fi ;).
To są standardy opisujące warstwy fizyczne i/lub łącza danych z modelu ISO/OSI i wzajemnie się wykluczają.

Pewnie chodziło im o to, że dane są przesyłane po LAN w identycznym formacie jak po RS232/485.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
lukasz06
Has thanked: 46 times
Been thanked: 21 times

Na pewno jest wyjście rs, bo inaczej regulator pokojowy byłby zwykły tzw. dwustanowy. A ja mam regulator z komunikacją rs i przez to mam te same funkcje dostępne co w sterowniku głównym na kotle. W regulatorze dwustanowyn są tylko podstawowe funkcje.
LAN jest tylko do nadajnika, który komunikuje się z regulatorze rs w salonie

Return to “Ogólna dyskusja”