ROPAM NEOGSM-IP + SUPLA Rolety WiFi

krisr007

Dzień Dobry
Czy z centralą Ropam NEOGSM-IP można zintegrować sterowniki rolet wifi SUPLA i wyrzucić sterownie nimi na ekran ROPAMA? Jakie moduły byłyby do tego potrzebne? Narazie system jest w fazie projektu więc dołożenie czegokolwiek nie jest problemem.
klew
Has thanked: 135 times
Been thanked: 137 times

krisr007 wrote: Fri Aug 18, 2023 9:05 am Dzień Dobry
Czy z centralą Ropam NEOGSM-IP można zintegrować sterowniki rolet wifi SUPLA i wyrzucić sterownie nimi na ekran ROPAMA? Jakie moduły byłyby do tego potrzebne? Narazie system jest w fazie projektu więc dołożenie czegokolwiek nie jest problemem.
O takie rzeczy powinieneś raczej pytać po stronie Ropama (np. producenta, wsparcia technicznego, przeczytać instrukcję, poszukać grup/for dotyczących tych alarmów).

Ze strony Supli, sterowniki do rolet mogą udostąpniać np. linki bezpośrednie do sterowania roletami (choć nie będzie to bardzo wygodne, bo tam chyba nie ma ustawiania % otwarcia, tylko zamykanie/otwieranie/stop). Dodatkowo modułami Supli możesz sterować przez MQTT.

Także należałoby sprwadzić, czy ta centrala alarmowa pozwala na dodawanie jakichś elementów, którymi steruje się przez linki https lub za pośrednictwem MQTT.

Natomiast cała ta koncepcja nie wygląda najlepiej. Chyba, że chcesz np. po uzbrojeniu alarmu zamknąć wszystkie rolety, to tego typu rzeczy prawdopodobnie da się zrobić z każdą centralą alarmową i jakimś dodatkowym modułem w Supli do odczytu stanu wejścia (np. SBW, RNW).
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
michael

Ja u siebie zintegrowałem ROPAM'a z Suplą tak jak w tym poście :arrow: viewtopic.php?p=108868#p108868

Także temat jak najbardziej do ogarnięcia :mrgreen:
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Return to “Ogólna dyskusja”