Integracja supla docker z Homeassistant

maniolx

Na terminalu HP mam zainstalowanego Proxmoxa . Na nim jest między innymi Homeassistant i supla . Suplę według poradnika https://klimastech.eu.org/supla-docker- ... r-compose/Niestety nie udało mi się zrobić tego z własną domeną ,więc postanowiłem zrobić to lokalnie . Zainstalowałem na szablonie CT z debian 12 standard 12_01_amd64 . W wyżej wspomnianym poradniku jest napisane że jest to pod własną domenę , lecz mi się to nie udało i postanowiłem że będzie to pod lokalnym ip . Przy tworzeniu kontenerów zmieniłem tylko
Image
I trochę niżej
Image

Konfiguracja wygląda tak

Image

Stan kontenerów po utworzeniu

Image

Supla uruchamia się po lokalnym adresie ip i można dodawać urządzenia

Image

Połączenie mojego konta z brokerem MQTT

Image

Oczywiście w Homeassistant utworzyłem katalogi - share/mosquitto a w nim plig bridge.conf którego zawartość wygląda tak

Image

Niestety pomimo wielu prób zmian konfiguracji urządzenia z mojej lokalnej supli nie pojawiają się w Homeassistant . Dodam jeszcze że gdy zmieniłem dane na te z https://www.supla.org/pl/ którą też posiadam zarejestrowaną to urządzenia pojawiają się w Homeassistant . Może ktoś podpowiedzieć gdzie tu popełniłem błędy ?
pzygmunt
Been thanked: 59 times

W przypadku prywatnej instancji musisz zainstalować własny broker z którym się łączy Suplowy serwer.
To co się wyświetla w zakładce MQTT to tylko informacja, z czym się łączy Twój serwer, a nie adres do którego masz zestawić most.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
maniolx

pzygmunt wrote: Fri Aug 18, 2023 10:21 am W przypadku prywatnej instancji musisz zainstalować własny broker z którym się łączy Suplowy serwer.
To co się wyświetla w zakładce MQTT to tylko informacja, z czym się łączy Twój serwer, a nie adres do którego masz zestawić most.
Ale przecież ja używam do tego Mosquitto Broker z HA według instrukcji (sposób drugi) https://forum.arturhome.pl/t/supla-na-h ... osoby/5411 . A to że pokazałem zakładkę supli z MQTT to tylko po to by pokazać że jest tutaj załączony i jakie mam ustawienia .
pzygmunt

Cloud publiczny posiada wbudowany broker pod który podłączasz bezpośrednio HA (HA<->SUPLA MQTT) lub pośrednio przez własny broker (HA<->PRYWATNY BROKER <-> SUPLA MQTT).
Prywatna instancja nie posiada własnego brokera. W tym przypadku instalujesz własny broker pod który podłączasz Suple. Wszystko co musisz zrobić to uzupełnić odpowiednie zmienne w env i tyle.

Sprawdź czy możesz się połączyć mqtt explorerem używając tych samych danych co podałeś w env.
Jeśli się połączysz to znaczy, że nie masz komunikacji sieciowej pomiędzy kontenerami.
maniolx

Zinstalowałem brokera według poradnika https://github.com/SUPLA/supla-core/tre ... qtt-client Może ktoś zerknąć na te ustawienia co wpisałem bo nadal nie działa ?

Image

Image
pzygmunt

supla-mqtt-client to jest coś co powstało na długo przed natywnym wsparciem MQTT w supla-server. Zacznij od uruchomienia mosquitto tak byś mógł się do niego podłączyć MQTT Explorerem.
maniolx

pzygmunt wrote: Sat Aug 19, 2023 6:54 pm supla-mqtt-client to jest coś co powstało na długo przed natywnym wsparciem MQTT w supla-server. Zacznij od uruchomienia mosquitto tak byś mógł się do niego podłączyć MQTT Explorerem.
Czyli jak rozumiem ten supla-mqtt-client który zainstalowałem być nie może ? . Muszę instalować innego brokera ? . Jeżeli możesz to zapodaj jakiegoś linka najlepiej w ojczystym języku bo ja nie znalazłem , gdzie mógłbym poczytać jakiego brokera w supli zainstalować i jak się go konfiguruje , bo tak to ja z tego nie wyjdę nigdy . Powiem szczerze że byłem trochę zaskoczony tym że ta supla którą instalowałem jest bez brokera i że trzeba go instalować . Jakieś 2 lata temu stawiałem w moim proxmoxie suplę , która jest na nim i działa do dzisiaj i są na niej moje wszystkie urządzenia z suplą a także wszystkie są widoczne w HA .A na pewno nie instalowałem na niej brokera . Jedyna wada to to że to stara wersja supli - supla cloud 22.11 i niestety nie można już do niej dodać nowych urządzeń . Chciałem ją zaktualizować z konsoli ale ciągle wyskakują błędy .
pzygmunt

Nigdy nie było brokera. Może używałeś innej integracji. Możesz po prostu w HA zainstalować Mosquitto i w Suplowym ENV wpisujesz dane dostępowe do niego i to wszystko.
maniolx

pzygmunt wrote: Sat Aug 19, 2023 8:52 pm Nigdy nie było brokera. Może używałeś innej integracji. Możesz po prostu w HA zainstalować Mosquitto i w Suplowym ENV wpisujesz dane dostępowe do niego i to wszystko.
No i właśnie o to chodzi . Przecież pisałem że ja używam do tego Mosquitto Broker z HA a ty napisałeś że muszę do supli doinstalować brokera . No nic kolejny dzień stracony . Muszę niestety zrezygnować z supli . Dzięki za pomoc .
Goral64
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

Nie musisz, możesz użyć tego samego brokera HA i tyle.
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2026 :D

Image

Return to “Pomoc”