Wentylator lazienki

BigM

Dien Dobry,

poczebuje pomocy w moim problemie.
Mam zainstalowan aktulny SUPLA Cloud 23.05.01 na lokalnym Synology.
Chcial bym przez suple zrealizowac rzeby sie wentylator (podlonczony przez Shelly 1 (GG v7.4.12)) w lazience po 15 minutach wylonnczenia swiatla (Zamel DIW-01) tagrze wylonschyl. A rzeby sie automatycznie zalanczyl jak sie swiato zajonczy.

Zrobilen do tego dwje sceny ;
1: zaloncz swiatlo
zaloncz wenylator

2: wyloncz swiatlo
czekaj 15 minut
wyloncz wentylator

kture manualnie, przez web dobrze dzialajom.

Nie wjem tylko ja to zrealizowac rzeby przez wyloncznki udalo sie zalonczac scene/wylonczyz te szeny i sciemnic swiatlo.

Czy morze mi ktos pomuc?

PS. przepraszym za zly Polski lenzyk!!
lukasz06
Has thanked: 45 times
Been thanked: 21 times

Matko jedyna ile błędów :o :o
Lucas

Ja bym to zrobił przez wyzwalacze akcji.
W zależności od tego, gdzie podłączony jest wyłącznik czy do Shelly-1 czy to DIW-1, to na włączenie ustawiłbym scenę, która włącza światło i wentylator, a na wyłączenie tą, która wyłącza światło i po 15 minutach wyłącza wentylator.
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

BigM wrote: Fri Aug 18, 2023 9:30 am Dien Dobry,

Chcial bym przez suple zrealizowac rzeby sie wentylator (podlonczony przez Shelly 1 (GG v7.4.12)) w lazience po 15 minutach wylonnczenia swiatla (Zamel DIW-01) tagrze wylonschyl. A rzeby sie automatycznie zalanczyl jak sie swiato zajonczy.

zaloncz wenylator

czekaj 15 minut
wyloncz wentylator

Nie wjem tylko ja to zrealizowac rzeby przez wyloncznki udalo sie zalonczac scene/wylonczyz te szeny i sciemnic swiatlo.

Czy morze mi ktos pomuc?

Jeżeli chcesz to włączać pojedynczym kliknięciem to chyba musisz przez supla.scripts. Włączniki muszą być ustawione jako "wyzwalacz" i zaznaczone "Do integracji"
Screenshot 2023-08-18 at 13-30-44 ID17411 Włącznik zasilania - SUPLA Cloud.png
Potem w supla scripts tworzysz dwie sceny które reagują na ten AT:
Screenshot 2023-08-18 at 13-39-28 LIM - wzorcownia - Przychodzę do biura - sceny - SUPLA Scripts.png
1 scena:
jeżeli światło wyłączone to włącz światło i wentylator

2 scena:
jeżeli światło włączone to wyłącz światło -> opóźnienie -> wyłącz wentylator

Niestety problem będzie, jeżeli ktoś włączy światło szybciej niż 15 min po zgaszeniu. System będzie głupiał. Taka wada na razie.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
YoMan
Has thanked: 1 time
Been thanked: 9 times

A nie da się tego zrobić poprzez automat schodowy? Włączenie światła by było jako przytrzymanie przycisku włącz, a wyłączenie światła jako puszczenie przycisku, tyle że nie wiem jak długie opóźnienie można ustawić w automacie schodowym...
Zamel Mew-01, Zamel PEW-01, Zamel SBW-01, Zamel THW-01, Zamel SRW-01, Zamel mSLW-02, Auraton BOX + Indor Sensor, Airly Gate By Veeroos, Zigbee to Supla Gateway + sensors, Zamel SGW-01 and more

https://github.com/v33r005
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Na "zwykłym" automacie chyba nie bo "trzymanie przycisku" nie wstrzymuje odliczania. Jakoś trzeba by też obejść, że jednym przyciskiem gasisz światło i automat schodowy.
Ostatnio byłą zmiana w GG i doszły guigenericowe automaty ale z opisu działania nie widzę zastosowania.
YoMan

Lucas wrote: Fri Aug 18, 2023 11:36 am Ja bym to zrobił przez wyzwalacze akcji.
W zależności od tego, gdzie podłączony jest wyłącznik czy do Shelly-1 czy to DIW-1, to na włączenie ustawiłbym scenę, która włącza światło i wentylator, a na wyłączenie tą, która wyłącza światło i po 15 minutach wyłącza wentylator.
Aktualnie jest tylko DIW-01 ktury jest sterowany poprzez przycisk (Taster). Shelly-1 bandzie tylko zalanczau/wylanczal wentylator i nie ma zadnego wylancznika podlonczonego.

@ YoMan

DIW-01 ma u mnie werje 2.8.53, nie widze nigdzie zadnej opcji rzeby go przelonczyc na uruchomnienie "sceny", a mysle ze jak by mi se udalo go zmjenic uruchomjenie sceny to zgubje morzliwocs Dimmer.

@ veeroos

Ja mysle ze to se nie da, bo wyjscie z DIW-01 jest wyjsciem Dimmer kture nie ma 230V.

Z supla.scrypts jeszcze nigdy nic nie robilem, nie wjedzialem ze to w docker tez dziala. Bede sa musial w to wczytas.

PS Jeszcze raz se przepraszam za muj zly lenzyk polski, mozecie mi wjerzyc ze dlugo nad tym siezdialem zeby nawet sam to zrozumjalem co ja tu po polsku pisze.
Lomax1983
Has thanked: 1 time

BigM wrote: Fri Aug 18, 2023 9:30 am
Jak tego dokonałeś?? Próbowałem według turtoriala na forum i nie udało mi się zainstalować.
BigM

Lomax1983 wrote: Fri Aug 18, 2023 5:44 pm
BigM wrote: Fri Aug 18, 2023 9:30 am
Jak tego dokonałeś?? Próbowałem według turtoriala na forum i nie udało mi się zainstalować.
Ja wtedy robilem to jak tutuaj opisane viewtopic.php?t=5365
, i od tego czasu przezyla moja intalazja az do DSM 7.2-64570. Na nowo instalowac pod aktualnym DSM jeszcze nie prubowalem.
myxhir
Has thanked: 6 times
Been thanked: 9 times

BigM wrote: Fri Aug 18, 2023 9:30 am Dien Dobry,

zaloncz wenylator

czekaj 15 minut
wyloncz wentylator

Czy morze mi ktos pomuc?

Ja bym zaczął od tego że:
Tworzysz scenę - Wyłącz Wentylator gdzie czekasz 15 min i wyłącza wentylator
Wchodzisz w urządzenie (od światła ) i ustawiasz 2 reakcje _
1 kiedy urządzenie jest włączone - > uruchamiasz wentylator
2. Kiedy urządzenie jest wyłączone -> uruchamiasz scene wyłącz wentylator

Efekt

Załączasz światło -> moduł się załącza -> załącza wentylator
Gasisz światło -> urządzenie działa ne reakcję wyłączone -> odpala scene która czeka 15 min i wyłącza wentylator
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Spełniony Automatyk / Mąż / Świeżo Upieczony Ojciec

Return to “Pomoc”