ramar4 wrote: Sun Aug 20, 2023 6:50 am
Widzę że to jest zadużo zachodu myślałem że do swb wpinam syrenę osobno ja zasilam i tyle
To nic skomplikowanego wystarczy chwile czasu na to poświęcić.
Jeśli graty są takie same jak na poniższych zdjęciach to silnik pobiera 54W natomiast transformator ma 60VA (moc pozorną) co w uproszczeniu dla nas będzie stanowić 60W.
Jak widać zostaje 6W, a patrząc na elektronikę to można zauważyć zamontowaną tam żarówkę, która ma pewnie z 10W, przekaźniki po około 400mW sztuka = 1,2W i elektronika niech będzie 2W to już jesteśmy 7,2W powyżej tych 60W. A teraz dokładamy do tego sam sygnalizator 6W i SWB 1 W (sprawdziłem dla SWB-02 przy napięciu 24V DC bez przekaźników moduł pobiera 0,024A z 1 przekaźnikiem 0,032A, a z dwoma 0,040A) czyli mamy dodatkowe 7W. Razem jak policzyć graty wychodzi 14,2W więcej niż trafo.
Tyle z matematyki bo obciążenie tego transformatora nie jest stałe tylko wzrasta w czasie otwierania bądź zamykania bramy. Przez resztę czasu trafo sobie "odpoczywa". W całym rozrachunku chodzi też o to czy silnik pobiera te 54W bo najpewniej jest to uzależnione od obciążenia jaki stanowi brama. Sam producent zadbał o to by trafo się mieściło względem elektroniki i silnika.
Najlepiej byłoby fizycznie sprawdzić (np. miernik cęgowy) ile pobiera silnik w czasie podnoszenia i opuszczania bramy i wtedy będziemy wiedzieli czy producent wyżyłował trafo czy pozostawił mu jakiś zapas.
Zawsze możesz wywalić żarówkę (żarową) bo mieści się ona w zakresie mocy SWB i sygnalizatora

lub jeśli jest ona potrzebna dać jakiś zamiennik LED o mocy 4W (taki bynajmniej niedawno montowałem u siebie w napędzie)
.
napęd Horman.jpg
silnik 24V.jpeg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.