Sonoff - bezpieczny montaż

fracz
Has thanked: 4 times
Been thanked: 6 times

Zawsze jak dokładam gdzieś "zwykłego" sonoffa mam nieodparte wrażenie że przymocowanie przewodu do niego tą lichą kostką nie jest najszczęśliwszym pomysłem, tym bardziej że mamy tam do czynienia z wysokim napięciem. Raz faktycznie zdarzyło mi się że sonoff przyklejony na taśmie klejącej gdzieś za komodą odpadł i spadając jeden zacisk puścił co spowodowało wyrzucenie bezpiecznika i lekkie przykopcenie styków.

Stąd pytanie do was - czy montując sonoffy wkładacie je jeszcze dodatkowo do jakichś puszek z dławikami które będą "porządnie" trzymać przewody IN/OUT na miejscu? Czy nie ograniczy to zasięgu wif na tyle by był problemi? A może lepiej wyciągnąć sonoffa z jego oryginalnej obudowy i włożyć do hermetycznej puszki? Chciałbym żeby działało ale przede wszystkim żeby było bezpiecznie :roll:

O: https://www.youtube.com/watch?v=8mz5sCA ... e&t=16m13s
wojtas567

Ta obudowa to bardziej dla bezpieczeństwa od pożaru :), jak wybuchnie to nikomu na 100% nic się nie stanie wszytko zostanie w tej puszcze :)
Mam wrażenie, że ta jego puszka jest droższa od tego sonoffa.
A na serio, kostki faktycznie są za małe i ciężko się w nie wpina, ale to może specjalnie żeby nie obciążyć dużą mocą ;) ma być mała lampka biurkowa itp.
Pozdrawiam
Wojtek
fracz

Sonofy niby 10A obsługują, ale raczej bym pod to żelazka nie podpinał :lol:

Przypadek o którym pisałem raczej wynikał z jakości kabla (a raczej jej braku). Niby była linka 2x0,5 ale jak potem ją sprawdzałem "w rękach" to strasznie to łamliwe było i wystarczyło lekkie szarpnięcie by część linki została w kostce a reszta się urwała.

I tak, pytając o wkładanie tego do puszek myślę właśnie o zabezpieczeniu przed ewentualną funkcją samozapłonu. Patrząc na wymiary, np taka puszka powinna wystarczyć: http://allegro.pl/0231-puszka-hermetycz ... 16124.html

2 gumki zamienić na dławice i powinno chyba być lepiej? Nie znam się na tym stąd pytanie jak wy (i czy) takie rzeczy robicie.
byniom
Been thanked: 1 time

Montowałem w takich puszkach Image i nic nie zakłucało . Zamontowane w garażu plaszaku. Materiał z jakiego jest puszka to taki jak rozdzielnie elektryczne . Dodawałem tylko dławiki.
mariusz_70

fracz wrote: Tue Dec 19, 2017 8:33 am I tak, pytając o wkładanie tego do puszek myślę właśnie o zabezpieczeniu przed ewentualną funkcją samozapłonu. Patrząc na wymiary, np taka puszka powinna wystarczyć: http://allegro.pl/0231-puszka-hermetycz ... 16124.html
Ta puszka się do tego nie nadaje, miałem w takiej zasilacz jak się zjarał to i puszki nie było!
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Espablo

:o :shock: :lol: @mariusz_70 ale masz chwyt!!!
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
byniom
Been thanked: 1 time

Ta którą ja pokazałem jest twarda i nie da się jej tak powyginać :)
mariusz_70

Jak to mówią - " trenuj a zostaniesz mistrzem", a tak na poważnie to z puszką pokazaną w poście @byniom na pewno bym tego nie zrobił.
siba

Ja nie wsadzam do puszek bo to zawsze trochę zwiększa gabaryty no chyba że by to było gdzieś w miejscu narażonym na wilgoć lub dostęp dzieci albo zwierząt które tam mogą coś nabroić :lol: . Zabezpieczam zawsze sonoffa bezpiecznikiem szklanym topikowym 6,3A który montuję w takiej przelotce na wejściu:
gn_bezp.jpg
W ten sposób zabezpieczam sonoffa przed niefortunnym przepaleniem żarówki zasilanej z jego wyjścia w wyniku którego powstaje zwarcie w żarówce (miałem raz taki przypadek że przepalona żarówka wyłączała bezpiecznik i sonoff nie przeżył prądu zwarcia płynącego przez niego zanim zadziałało zabezpieczenie w rozdzielni).
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
fracz

Sonoff IP66
http://s.aliexpress.com/Q3e2MNny chyba czytają nasze forum :-)

Return to “Ogólna dyskusja”