Witam . Kupiłem licznik by móc mierzyć zużycie prądu , aczkolwiek jestem zielony w temacie i nie bardzo wiem jak odczytywać dane z programu . Czy możecie mi pomóc przy rozszyfrowaniu która linijka co oznacza ? I jak mogę sprawdzić w danym momencie ile
Zużywam i ile produkuje prądu ? Z góry dziękuję
Zużycie prądu w czasie realnym .
-
probe914
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Gdy moc czynna jest na plusie, to znaczy, że tyle mocy pobierasz w danej chwili z sieci.
Gdy moc czynna jest na minusie, to znaczy że tyle mocy oddajesz do sieci.
Gdy moc czynna jest na minusie, to znaczy że tyle mocy oddajesz do sieci.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
probe914
Dzięki . A jest możliwość ustawienia tego parametru na kWh ? A nie na watt ? I chodzi tu o energię pobierana w danym Momencie po odliczeniu producji przez fotowoltaike
-
klew
Nie ma czegoś takigo jak "aktualne zużycie kWh". kWh to ilość energii. Aktualny pobór/produkcja jest podawana w jednostkach mocy.probe914 wrote: Mon Aug 21, 2023 6:50 am Dzięki . A jest możliwość ustawienia tego parametru na kWh ? A nie na watt ? I chodzi tu o energię pobierana w danym Momencie po odliczeniu producji przez fotowoltaike
Stosując analogię samochodową:
- moc odpowiada prędkości
- energia odpowiada przejechanej odległości
Ty pytasz, w jaki sposób na liczniku pokazać przejechaną w danym momencie odległość. Odległość (i energię) można podać tylko w jakiejś jednostce czasu (np. w ciągu ostatniej 1 s, albo w ciągu ostatniej godziny).
Do wskazań aktualnej prędkości, służy prędkość (czyli moc na liczniku energii).
Jeśli przez 1h będziesz jechał 60 km/h, to po godzinie przejedziesz 60 km.
Jeśli przez 1h będziesz pobierał 0,5 kW, to po godzinie pobierzesz 0,5 kWh.
Innymi słowy, moc jest ilością dostarczanej/oddawanej energii w czasie, tak samo jak prędkość informuje o ilości przejechanym kilometrów w czasie.
W Twoim pytaniu jest jeszcze kwestia "energii pobranej po odliczeniu produkcji przez fotowoltaikę". Liczniki energii nie wiedzą co się dzieje po obu stronach mierzonych obwodów. One tylko mierzą przepływ energii w miejscu pomiaru (tam gdzie są założone przekładniki). Więc jeśli MEW jest podłączony "na zasilaniu domu" (tak jak licznik energetyki), to on widzi tylko ile energii pobierasz z sieci i ile energii oddajesz do sieci. Żaden licznik tak podłączony, nie powie Ci ile produkuje fotowoltaika, ani ile energii zużywa dom.
-
probe914
Dzięki wielkie . Bardzo dobrze sformułowana odpowiedź. Sorki za mój brak wiedzy
-
probe914
A jeszcze jedno pytanko bo w poście poniżej kolega napisał
Wolałbym nie zmieniać układu faz, bo odkąd mam obecny układ... mocno skompensowała mi się moc bierna przy fotowoltaice
O co chodzi z tą kompensacją . Bo ja widzę że mam najbardziej obciążona 2 fazę . Czy to ma jakieś znaczenie w zużyciu prądu ?
Wolałbym nie zmieniać układu faz, bo odkąd mam obecny układ... mocno skompensowała mi się moc bierna przy fotowoltaice
O co chodzi z tą kompensacją . Bo ja widzę że mam najbardziej obciążona 2 fazę . Czy to ma jakieś znaczenie w zużyciu prądu ?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
klew
W domowych instalacjach, przy obecnym sposobie rozliczania, nie ma to większego znaczenia.probe914 wrote: Thu Aug 24, 2023 6:59 am A jeszcze jedno pytanko bo w poście poniżej kolega napisał
Wolałbym nie zmieniać układu faz, bo odkąd mam obecny układ... mocno skompensowała mi się moc bierna przy fotowoltaice![]()
-
probe914
Tylko że ja we Włoszech mieszkam i tu jest inaczej jak w Polsce i energia jest tu bardzo droga 
-
klew
Ja niestety nie znam sposobów rozliczania energii we Włoszech.probe914 wrote: Thu Aug 24, 2023 7:32 am Tylko że ja we Włoszech mieszkam i tu jest inaczej jak w Polsce i energia jest tu bardzo droga![]()
Musiałbyś się dowiedzieć w jaki sposób jest rozliczana produkcja fotowoltaiki oraz jaki sposób jest traktowana produkcja/pobór energii na różnych fazach jednocześnie (bilansowanie arytmetyczne, bilansowanie wektorowe, czy jeszcze jakoś inaczej).
Do tego sprawdź na rachunku, czy pobierają Tobie opłaty za energię bierną.