Kanał typu włącz/wyłącz z PWM - jasność taśmy LED

mareks6

Witam wszystkich :-)

Jestem w trakcie rozmyślania, na temat modułu na szynę DIN jaki chcę zrobić pod moją instalację w domu i mam pytanie o dostępność jednej funkcjonalności w GG:

Czy jeśli na GPIO (ESP-12F) elementem wykonawczym będzie MOSFET, to jest w GG jakaś możliwość by w menu konfiguracyjnym JEDNORAZOWO ustawić wypełnienie PWM by zmniejszyć jasność danego kanału?

Od strony apki ma to być standardowy kanał typu włącz/wyłącz. Zależy mi tylko na tym by na etapie konfiguracji przyciemnić lekko białe podświetlenie nazwy ulicy na ogrodzeniu posesji (biała taśma 12V), a w przyszłości mieć możliwość łatwej zmiany.

Czytałem, że są jakieś kanały DIMMER, RGB itp, ale ja NIE CHCĘ "przypadkowo" z poziomu aplikacji zmieniać tej jasności
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

mareks6 wrote: Thu Aug 24, 2023 9:14 pm Witam wszystkich :-)

Jestem w trakcie rozmyślania, na temat modułu na szynę DIN jaki chcę zrobić pod moją instalację w domu i mam pytanie o dostępność jednej funkcjonalności w GG:

Czy jeśli na GPIO (ESP-12F) elementem wykonawczym będzie MOSFET, to jest w GG jakaś możliwość by w menu konfiguracyjnym JEDNORAZOWO ustawić wypełnienie PWM by zmniejszyć jasność danego kanału?

Od strony apki ma to być standardowy kanał typu włącz/wyłącz. Zależy mi tylko na tym by na etapie konfiguracji przyciemnić lekko białe podświetlenie nazwy ulicy na ogrodzeniu posesji (biała taśma 12V), a w przyszłości mieć możliwość łatwej zmiany.

Czytałem, że są jakieś kanały DIMMER, RGB itp, ale ja NIE CHCĘ "przypadkowo" z poziomu aplikacji zmieniać tej jasności
1. Harmonogramy mozesz ustawić w % wypełnienia PWM
2. Możesz zrobić scenę z określonym %
3. Możesz szeregowo wpiąć mosfet i przekaźnik
4. Możesz popełnić soft, który to będzie robił programowo, podobno proste, nie porobowalem jeszcze
YoMan

Nie wiem czemu martwisz się o kanał dimmera - moim zdaniem to są uprzedzenia i doskonale działa z apki włącz/wyłącz, jak i z przycisku:) Natomiast jak się uprzesz, to faktycznie jak YoMan pisze, dajesz wyjście dimmera na kanał z przekaźnikiem i masz wtedy kanał dimmera jako opcja ustawiania, a kanał włącznika do obsługi oświetlenia.
mareks6

Kanał dimmera testowałem dzisiaj na próbę i myślę, że mi nie powinno się zdarzyć przypadkowo zmienić jasności (a nawet jeśli to wiem co i jak), ale już żonie lub co gorsza, teściowi, który może chcieć lokalnie z klawisza włączyć podświetlenie, to może się zdarzyć. Ale wyjdzie w praniu...

Mam jednak inne pytanie, bo policzyłem sobie ile jakich kanałów będę potrzebować i wiem już że będę musiał zastosować jakiś ekspander. Mam w domu PCF8574. Czy na takim jednym układzie da radę ustawić np 4x włącznik + 4x sensor (krańcówka), czy na każdy typ kanału musi być osobny ekspander?

Kanały (ilość GPIO) jakie potrzebuję to:

4x włącznik
4x sensor
4x przekaźnik
1x kanał z MOSFETem do wspomnianego dimmera
1x Czujnik DS18B20 (kilka szt na jednym GPIO)
1x przycisk do wejścia w tryb config (GPIO0)
1x LED sygnalizacyjna (GPIO02 na ESP-12F)

Jeśli dobrze policzyłem to z układem PCF8574 mam akurat tyle GPIO co potrzebuję

-------------------EDIT---------------------------------

Odpowiem sam na swoje postawione pytanie jeśli ktoś by miał kiedyś o to samo pytać, gdyż zdążyłem już na pająka układ poskładać i przetestować:

TAK, da radę jednego PCFa rodzielić na 4 kanały z włącznikami oraz 4 kanały z sensorami. Wystarczy i tu i tu wybrać adres tego jednego PCFa i po przypisaniu 4 jego GPIO w jednym miejscu, w drugim miejscu te 4 GPIO znikają do wyboru - tak jak to ma miejsce na GPIO układu ESP.

Przy wykorzystaniu tylu GPIO jak ja mam na powyższej liście, w tym 4 przekaźniki oraz dimmer, trzeba troszkę się pobawić z ustawieniami, gdyż początkowo jak ustawiłem włącznik 1 na DIMMERze to ten sam włącznik sterował DIMMERem oraz włączał przekaźnik nr 1.

Da to radę na około poustawiać, ale przydałaby się w przyszłości możliwość przypisania każdemu przekaźnikowi konkretnego włącznika, tak jak to ma miejsce w dimmerze
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

mareks6 wrote: Fri Aug 25, 2023 6:50 pm Da to radę na około poustawiać, ale przydałaby się w przyszłości możliwość przypisania każdemu przekaźnikowi konkretnego włącznika, tak jak to ma miejsce w dimmerze
Z tego co pamiętam kiedyś się ustawiało puste przekaźniki ale teraz każdy przycisk przypisujesz osobno odpowiedniemu przekaznikowi.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
YoMan

Return to “GUI Generic”